Mart 2010 SMMM Yeterlilik Sınavı

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan okan260
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ynt: Mart 2010 SMMM Yeterlilik Sınavı

bende şimdi tırsmaya başladım. keşke birinden birini tam yapsaydım. şimdi ikisindende yarım not verseler geçecem olacak iş değil yani bilmiyorum napacam. hayırlısı olsun. sence durumum ne olur peki :(

ben biraz iyimserim bu konuda...sonuçta sorular ayrı şıklarda sorulmuş ve maliyet aralık sınav soruları yayınlandığında soru cevaplarının yanında puanlar vardı ...geçeriz diedüşünüyorum ama korkuyorum da... :( ya süper biliyordum malieti zaten yaptım da tabloda 1.dağıtım sonucu toplama eklemedim..

bende aynı senin gibiyim iyimserim yani inşallah geçeriz. sonuçta cevaplar tek bir bütün halinde değil. aşama aşama cevaplanan sorular. birincide toplam ve birim maliyet hesaplamak ayrı onlara göre gelir tablosun hazırlamak ayrı şeyler. ikincidede dağıtım anahtarlarını oluşturup dağıtılacak miktarları bulmak ayrı. dağıtım yapıp dağıtım tablosunu düzenlemek ayrı diye düşünüyorum ben. acaba çokmu iyimserim nedersiniz. ???

a) Miktar Sağlaması
DBYM+Dönemde Üretime Alınan= Dönemde tamamlanan+ DSYM
500 kg.+1.300 kg= 1.200 kg. +600 kg 3 PUAN
1.800 kg=1.800 kg.
D.İ.M.M.
Yönünden
D. İşçilik
Yönünden
Genel Ür. Gid.
Yönünden
Dönemde Tamamlanan 1.200 kg. 1.200 kg. 1.200 kg.
D.S.Y.M (%100-%50-%50) 600 kg. 300 kg. 300 kg.
Toplam Eşd. Ür. Miktarı 1.800 kg. 1.500 kg. 1.500 kg.
D.B.Y.M. (%100-%50-%60) (500 kg.) (250 kg.) (300 kg.)
b)Dönemin Eşd. Üretim Mik. 1.300 kg. 1.250 kg. 1.200 kg. 6 P
c1)D.B.Y.M. Eşd. Birim Mal. 17.100 TL/ 500 kg 9.000 TL/250 kg. 12.600 TL/300 kg. 9 P
34,2 TL/kg 36 TL/kg. 42 TL/kg. 112,2 TL/kg
c2)Dönemin Eşd. Birim Mal. 46.800 TL/1300 kg 37.500 Tl/1250 kg. 48.600 TL/1200 kg. 9 P
36 TL/kg. 30 TL/kg. 40.5 TL/kg. 106,5 TL/kg
c3)Ortalama Eşd. Birim Mal. 63.900 TL/1800 kg 46.500 TL/1500 kg 61.200 TL/1500 kg 9 P
35,5 TL/kg. 31 TL/kg 40,8 TL/kg 107,3 TL/kg
D1) TAMAMLANAN MAMULLERİN TOPLAM MALİYETİ????..??128.850 TL 12 P
D.İ.M.M. Gid?????????..?????????????42.300 TL
D.B.Y.M. den Tamamlanan : 500 kg. x 34,2 TL= 17.100 TL
Dönemin Üretiminden Tamamlanan: (1200-500) kg. x 36= 25.200 TL
D.İşç. Gid????????????????????????37.500 TL
D.B.Y.M. den Tamamlanan : 250 kg. x 36 TL= 9.000 TL
Dönemin Üretiminden Tamamlanan: (1200-250) kg. x 30= 28.500 TL
Genel Üretim Gid?????????????????????49.050 TL
D.B.Y.M. den Tamamlanan : 300 kg. x 42 TL= 12.600 TL
Dönemin Üretiminden Tamamlanan: (1200-300) kg. x 40,5= 36.450 TL

peki kardeş benim durumuma göre kaç puan alırım veya geçer not alırmıyım sence. ben birinci notu her bir işlemi 10 puan olarak düşünüyorum. yani altı işlem var toplamda 3 maliyet sistemi 3 gelir tablosu. ama ikinciyi nasıl verir bilmiyorum. özelliklede benim durumumu.

artistforvet ' Alıntı:
bende aynı senin gibiyim iyimserim yani inşallah geçeriz. sonuçta cevaplar tek bir bütün halinde değil. aşama aşama cevaplanan sorular. birincide toplam ve birim maliyet hesaplamak ayrı onlara göre gelir tablosun hazırlamak ayrı şeyler. ikincidede dağıtım anahtarlarını oluşturup dağıtılacak miktarları bulmak ayrı. dağıtım yapıp dağıtım tablosunu düzenlemek ayrı diye düşünüyorum ben. acaba çokmu iyimserim nedersiniz. ???

benim kafamdaki puanlama aralık sınavına bakarak tahminim

1.soruda birim maliyetler ve toplam maliyet 6X5= 30 puan
gelir tabloları 3x10 = 30 puan
2.soruda da ikincidede dağıtım anahtarlarını oluşturup dağıtılacak miktarları bulmak ayrı. dağıtım yapıp dağıtım tablosunu düzenlemek ayrı
ya bu şekilde 4x10 = 40
ya da dağıtımların toplamı 20
tablo 20 ama umarım 1.gibiir puanlama 10 10 şeklinde..

birinci soru ve ikinci soru için birinci verdiğin örnek daha mantıklı. yani sonuçta formülü oluşturup dağıtılacak tutarları bulmak ve tutarlardan sonra paylarını verip anahtarı oluşturmak şeklinde ayrılmalı. çünkü tek başına gider tablosu 20 puan etmez ozaman okadar hesaplamaya yazık olur sonuçta tabloya sadece bulduğun verileri yazıyorsun haksızmıyım.

bence de aralık ayına bakarsak adım adım puanlama yapılmış..
kolay kısmı zaten tablo önemli olan dağıtımı bulmak..bulduğunu yerleştirceksin sadece...bence de 10 10
işte o zaman sınavda toplamda 10 soru sorulmuş ve her soru 10 puan = 100...
mantıklı bence de...öyle olursa havada karada geçerim hatta 60 bile alırım..:):):)

bu arada senin sadece bu mu vardı ??

arkadaşlar denetimde puanlama nasıl olur benm 1.tam 2ve3 yarım. denetim kanıtlarına teknikleri yazdım bi güzell sınav heyecanı öyle görmek istedim sanırım.sizce geçermiyim :-[

2009 ARALIK SÖZEL 5 DERS ÇOK KOLAYDI
2010 MARTTATA SAYISAL 2 DERS ÇOK KOLADI
BENCE MALİYET VE ANALİZ SON 10 YILIN EN KOLAY SORULARI SORDULAR MALİYET
HOCASI HALİMİZE ACIDIDA ALLAHTAN KOLAY ÇIKTI
:o

KEŞKE BU İŞLERİ 20 YIL ÖNCE YAPSALARDI
ÜNİVERİSTE 4 YIL
STAJA BAŞLAMA SINAVI 6 AY
STAJ 3 YIL
YETERLİLİK SINAVI 6 AY
BUNLAR EN İYİY İHTİMALAER TABİKİ KALMADAN YANİ 8 YIL SONRA RUHSAT ALINABİLİYOR.

sedateroglu ' Alıntı:
sm³ e katılıyorum. Maliyet ile meslek hukukundan en kötüsünü düşünmek lazım. Ama vergi için son sorudaki puanlama sistemini kimse bilmiyor. Birde belirtmişler orada bütün cevap 1 sayfayı geçmesin. Mevzuatın aynısını yazsak 3 sayfa tutardı. Tecrübeli arkadaşlar vergi komisyonunun eli bol diyorlar. İnşallah geçersin berry.
Umarım dediğiniz gibi olur,içim az da olsa rahatladı,teşekkürler

arkadaşlar tuhaf olcak ama ben meslek hukukundan bi soru sorcam..
son sorudaki disiplin cezalarının farklı uygulaması nedir..

canım kimse cevap yazmamış sana ben yazayım dicem ama ben girmedim ki o derse...sabah sor herkes girer o zaman..

ece10 ' Alıntı:
arkadaşlar tuhaf olcak ama ben meslek hukukundan bi soru sorcam..
son sorudaki disiplin cezalarının farklı uygulaması nedir..

2 den fazla ceza alana verilecek yeni cezanın öncekinden daha ağır olması gibi birşey olmalı hatırladığım kadarıyla. Disiplin yönetmeliğine bakabilirsin.

tecrubeme göre; 80-85 beklediğim maliyetten 55 alarak geçmiştim...Maliyet komisyonunun notu biraz kıt..

günaydın arkadaşlar herkese geçmiş olsun açıkçası maliyet sınavı gerçekten çok kolaydı fakat benim birinci soru toplam maliyetler ve birim maliyetler doğru ikinci soruda ise oranların yerini şaşırdım yani yüzden on yerine yüzde yirmi almışım sizce geçebilir miyim tek dersim kalmıştı

slm arkadaşlar 2009/3. dönem sınavında maliyet ve hukuktan kalmıştım bu sınavda hukukta tamam maliyetten ise 1. soruda sadece gelir tablosunda dalgınlıkla 8000 adetin maliyetini yazdığım için zarar çıktı gerisi doğru 2. soru tam doğru yani kesin bitti gözüyle bakıyorum umarım başka türlüsü olmaz...

ocelik ' Alıntı:
tecrubeme göre; 80-85 beklediğim maliyetten 55 alarak geçmiştim...Maliyet komisyonunun notu biraz kıt..

yanıtladğın için tşk ederiz ama tecrübene göre size hangi soru sorulmuştuda beklediğin gelmedi onu anlayamadım. maliyetçinin notu kıt bilmem öbürünün notu bol diye bir saçmalık olmaz. şu nu söyleseniz anlayabilirim belki geçen aralık sınavında olduğu gibi geçirmeye yönelik soru sorup bol puan ile yığılma olan dersleri temizlemek amaç olabilir ama kağıt üstünde sorulan sorulara göre insanlar emek verip uğraşıp cevaplar veriyorlar. insanların tipine yaşına cinsiyetinemi bakarak puan veriyorlarki NOTU KIT , NOTU BOL gibi saçmalıklarla insanların kafasını karıştırıyorsunuz. maliyet birinci soru 60 puandı.

a) TAM MALİYET
b) NORMAL MALİYET
c) DEĞİŞKEN MALİYET sistemlerine göre TOPLAM VE BİRİM MALİYETİ BULUN.

dönemin gelir tablosunu düzenleyin.

böyle bir soruda insanlar TOPLAM VE BİRİM MALİYETLERİ DOĞRU CEVAPLAYIP SADECE GELİR TABLOSUNU YANLIŞ YAPMIŞ VEYA YAPMAMIŞLARSA yapmadıkları veya yapamadıkları şeye puan beklemeleri tabiki saçma olur. sonuçta bu bir sayısal soru yorum üzerine değil çözüm üzerine puan alınan sonuca dayalı bir ders. İNŞALLAH HEPİMİZ ALLAHIN İZNİYLE GEÇERİZ. SONUÇTA BEN EN BAŞTAN BERİ DİYORUM BU İLK GİRİŞİM OLMASINA RAĞMEN BU SINAV SİSTEMİ ÇOK SAÇMA.

DEVLET BİLE VERGİ DENETMENİ ALIRKEN HEMEN HEMEN AYNI DERSLERDEN KONULARDAN SINAV YAPIYOR VE TEST USULÜ SINAV YAPIYORLAR. GELİR UZMANLIĞI DESEN HAKEZA ÖYLE. HANGİ DEVİRDE YAŞIYORUZDA İNSANLARA KANUNLARI , TÜZÜKLERİ, YÖNETMELİKLERİ EZBERLETİYORLAR.

JAPON BİLİM ADAMININ BİRİNE SORMUŞLAR BUKADAR İCADI BİLİMİ TEKNOLOJİYİ ÜRETMEK İÇİN BUNLARLA İLGİLİ BİLGİLERİ FORMÜLLERİ FALAN NASIL AKLINIZDA SÜREKLİ TUTABİLİYORSUNUZ BUNUN SIRRI NE DİYE ....

JAPON BİLİM ADAMI CEVAPLAMIŞ. BİZ AKLIMIZDA BİLGİ TUTMAYA ÇALIŞIPTA BOŞ YERE BEYNİMİZİ YORMAYIZ. BİLMEDİĞİMİZ BİR KONUDA GİRER KÜTÜPHANEYE OTURUR İHTİYACIMIZ OLAN KADAR BİLGİYİ OKUR İŞLEMLERİMİZİ ÇÖZERİZ ŞEKLİNDE BİR KONUŞMA GEÇMİŞ BİR GAZETECİ İLE.

TEKNOLOJİ ÇAĞINDA KANUNLARI EZBERLEMENİN , YÖNETMELİKLERİ EZBERLEMENİN HİÇ BİR MANTIĞI YOK.

AYRICA FİNANSAL MUHASEBE DERSİNDE VERDİKLERİ O KİTAPCIK GİBİ ŞEY HİÇTE KULLANIŞLI DEĞİLDİ. SAYFAYI ÇEVİRMEKTEN BİR HAL OLDUM. İNSANLARIN KARIŞTIRMAMA İHTİMALİ NERDEYSE SIFIR. EN ARKA SAYFADA HESAP PLANI İÇ SAYFALARINDA T LER ÇOK SAÇMA BİRŞEY YAPMIŞLAR. BU İŞİ PROFESYONEL İNSANLARA BIRAKMADIKLARI SÜRECE NAPARLARSA YAPSINLAR HİÇBİR SINAV ADİL OLMAYACAK.