Mart 2010 SMMM Yeterlilik Sınavı

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan okan260
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ynt: Mart 2010 SMMM Yeterlilik Sınavı

nischli ' Alıntı:
sm³ ' Alıntı:
1. 01.12.2010 : İşletme teşhir salonu olarak kullanmak amacıyla ?B? işletmesine ait bir mağazayı aylığı 2.360 TL(KDV % 18)?den olmak üzere 2 yıllığına kiralamış ve 6 aylık kira bedelinin gelir vergisi kesintisi sonrası kalan tutarı ile 2.000 TL?lik depozitoyu peşin ödemiştir. Gelir vergisi kesintisi oranı % 20?dir.

pardon böyle olmalıydı... yanlış yazmışım... :)

bence burada gelir vergisini sadece kafa karıştırmak için vermiş olabilir
yani 2000(kdv hariç) x 24=48000 yapıyor
buradan da 12.000 x 0,20 = 2400 + 2000 ( depozito ) = 4 400 olabilir
ben sınava girsem saçmada olsa böyle yapardım çünkü kdv olan bir kirada aynı zamanda Gelir stopaj olamaz.. gelir stopaj oranını nakit ödediği oranı karışık olarak belirtmek için vermiş olabilir...
tabi bence bu soruyu hazırlayan bile bir kerede yapamaz bunu birde o sınav stresiyle...

nischli ' Alıntı:
sm³ ' Alıntı:
murat eğitim kurumlarının yayınladığı cevap da aşağıda

_________________01/12/10________________________

Verilen Depozito ve Temin. 2.000

Kasa Hs. 2.000

_________________01/12/10________________________

Genel Yönetim Gid. Hs. 2.000

Gelecek Aylara. Ait Gid. Hs. 10.000

İndirilecek KDV Hs. 2.160

Ödenecek vergi ve fon Hs. 2.400

Kasa Hs. 11.760

murat eğitim şaşırmış galiba yada murata birileri yanlış soru vermiş 2 yıllık 2360 tan kaç para yapar yaw...

2.360 rakamını kdv hariç dikkate alırsan 2.000 tl net yapar. 6 aylığına kiraladığı için 12.000 doğru.

fakat gv kesintisi yapılacaksa 2000 değil 2360 rakamı dikkate alınarak kesinti yapılmalı. bu durumda da kdv hesaplanmamalı.

kiralama 12. ay da yapılıyor. ilk ayın kirası da teşhir için kiralandığı için 760. hesapta giderleştirilmeli. bu kayıtta 280 no.lu hesap kullanılıp, 31 12 de tutar 180 no.lu hesaba aktarılmalıdır.

sonuç olarak paradoks bi soru :(

Valla artık şu sınavlardan öyle bir böğğğkkkk geldi ki hiçbir sınav sorusu görmek istemiyorum artık...

karakule1702 ' Alıntı:
Valla artık şu sınavlardan öyle bir böğğğkkkk geldi ki hiçbir sınav sorusu görmek istemiyorum artık...

bende yaw böyle sınav sorusumu olur...
sor adam gibi yarısı peşin yarısı kredili mal alınmış falan diye...:)

adamlar soru sormak için soru sormamışlarki, egolarını tatmin etmek ve 70 tl daha kasaya atabilmek için sormuşlar

Tek ders denetim.

Bu sınavda artık aranmayı bekleyeceğim. İnşallah arananlardan oluruz...

arkadaşlar bu soruda 2 yıllığına kiraladığını söylüyo komple hesap yapıp gelecek aylara ve yıllara ait giderler hesabına attıktan sonra satıcılar hesabını da alacaklandırmamız gerekmiyo mu?

bu arada deha nın hocaları soruyu hala çözemedi :D

karakule1702 ' Alıntı:
Tek ders denetim.

sadece 7/7 yapanları arıyorlar

arkadaşlar çok finan.muh.konuştuk biraz maliyet konuşsak.

HaCkHaN ' Alıntı:
karakule1702 ' Alıntı:
Tek ders denetim.

şaka yapıyon de mi ?

sm³ ' Alıntı:
arkadaşlar bu soruda 2 yıllığına kiraladığını söylüyo komple hesap yapıp gelecek aylara ve yıllara ait giderler hesabına attıktan sonra satıcılar hesabını da alacaklandırmamız gerekmiyo mu?

aynen katılıyorum. bunu işin içine bile katmak istemiyorum. hadi bunu yapmazsak sadece bilanço hs.ları etkilenecek. ama diğer türlü kar zararı bile değiştiriyor, asıl mesele bu bana göre.

HaCkHaN ' Alıntı:
karakule1702 ' Alıntı:
Tek ders denetim.

gerçekten sadece 7/7 yapanlarımı arıyorlar yoksa biz sazanlık mı yapıyoruz senin dediiğine göre :)
bende aranmayı bekliyorum...
olmazsa forumdan biriniz falan arayın yani bekliyorum :) :)

yaw maliyetten konuşulacak birşey kaldımı hala
2gündür sırf maliyet konuşuldu zaten....

kara2010 ' Alıntı:
sm³ ' Alıntı:

aynen katılıyorum. bunu işin içine bile katmak istemiyorum. hadi bunu yapmazsak sadece bilanço hs.ları etkilenecek. ama diğer türlü kar zararı bile değiştiriyor, asıl mesele bu bana göre.

B dediğimiz bir işletme. stopaj mtopaj olmaz be kardeşim.

Paza.Satış Gid......... 2.000
Gelecek Ay Gid..... 10.000
İnd. Kdv................... 2.160
Verilen Dep...............2.000
Kasa.................. 16.160

bence kayıt budur.

sm³ ' Alıntı:

Ben de öyle düşündüm.2 yıllık tutarı hesapladım.
Aralık ayına ait kirayı 760-pazarlama satış dağıtıma,23 aylık kira bedelini 280'e attım.
Ödemeden sonra kalan borcu da 336-diğer çeşitli borçlara aktardım.
329-diğer ticari borçlar da olabilir bu ama 320-satıcılar pek uygun olmaz bence.

kmlaky ' Alıntı:
kara2010 ' Alıntı:
sm³ ' Alıntı:

B dediğimiz bir işletme. stopaj mtopaj olmaz be kardeşim.

Paza.Satış Gid......... 2.000
Gelecek Ay Gid..... 10.000
İnd. Kdv................... 2.160
Verilen Dep...............2.000
Kasa.................. 16.160

bence kayıt budur.
2 yıllığına kiraladığın bi işyerinin kaydı böyle mi olur sence yoksa kiraladığımız kişiyi alacaklandırmamız mı gerekir

Legest ' Alıntı:
karakule1702 ' Alıntı:
Tek ders denetim.

[/quote
denetim sınavınız nasıl geçti.benimde tek dersim denetim kalacak galiba

Çok şükür iyi geçti... Herhalde bitti hayırlısıyla...

Güldeste ' Alıntı:
sm³ ' Alıntı:

Ben de öyle düşündüm.2 yıllık tutarı hesapladım.
Aralık ayına ait kirayı 760-pazarlama satış dağıtıma,23 aylık kira bedelini 280'e attım.
Ödemeden sonra kalan borcu da 336-diğer çeşitli borçlara aktardım.
329-diğer ticari borçlar da olabilir bu ama 320-satıcılar pek uygun olmaz bence.

Diyelimki mağazayı bir işletmeden değilde gerçek kişiden kiralansaydı ne olacaktı. Bu sefer 280 hesaba stopaj dahil rakamı atmanız gerekecekti.Stopajı ne yapacaktınız ödeyecekmiydiniz. 180 veya 280 hesabı ancak kiranın peşin ödendiği durumlarda kullanabilriz.

01.12.2010 : İşletme teşhir salonu olarak kullanmak amacıyla ?B? işletmesine ait bir mağazayı aylığı 2.360 TL(KDV % 18)?den olmak üzere 2 yıllığına kiralamış ve 6 aylık kira bedelinin gelir vergisi kesintisi sonrası kalan tutarı ile 2.000 TL?lik depozitoyu peşin ödemiştir. Gelir vergisi kesintisi oranı % 20?dir.

760 2000
180 22000
280 24000
226 2000
191 8640

100 11600
336 47040

ben sınava girmiş olsam buna benzer bişey yapardım..
yerse artık :)