Mart 2010 SMMM Yeterlilik Sınavı

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan okan260
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ynt: Mart 2010 SMMM Yeterlilik Sınavı

B bir işletme doğrudur ve gv kesintisi de yapılmaz. ama bkz. murat ın cevabı da hem 191, hem 360 çelişkisinde.

peki şu ibare neden üzerine basa basa yazılmış. ben bunda kasıt arıyorum

"gelir vergisi kesintisi yapıldıktan sonra kalan tutar ödenmiştir."

gelir vergisi kesintisi yapılmayacak bir şeye neden özellikle yapılmış gibi söylenir ki.

sm³ ' Alıntı:
kmlaky ' Alıntı:
kara2010 ' Alıntı:
sm³ ' Alıntı:
arkadaşlar bu soruda 2 yıllığına kiraladığını söylüyo komple hesap yapıp gelecek aylara ve yıllara ait giderler hesabına attıktan sonra satıcılar hesabını da alacaklandırmamız gerekmiyo mu?

aynen katılıyorum. bunu işin içine bile katmak istemiyorum. hadi bunu yapmazsak sadece bilanço hs.ları etkilenecek. ama diğer türlü kar zararı bile değiştiriyor, asıl mesele bu bana göre.

B dediğimiz bir işletme. stopaj mtopaj olmaz be kardeşim.

Paza.Satış Gid......... 2.000
Gelecek Ay Gid..... 10.000
İnd. Kdv................... 2.160
Verilen Dep...............2.000
Kasa.................. 16.160

bence kayıt budur.
2 yıllığına kiraladığın bi işyerinin kaydı böyle mi olur sence yoksa kiraladığımız kişiyi alacaklandırmamız mı gerekir

Hayır alacaklandırmamız gerekmez bence. Şöyle düşünelim 01.12.2009 tarihinde işyeri olarak kullanılmak üzere bir plazanın 2 katını 10 yıllığına aylık 30.000 $ ' a kiralayalım yada aylık 45.000-TL. Ne yani benim 2009 bilançomda 45.000 *23 ay = 1.035.000-TL borç mu görünecek.

kara2010 ' Alıntı:
B bir işletme doğrudur ve gv kesintisi de yapılmaz. ama bkz. murat ın cevabı da hem 191, hem 360 çelişkisinde.

gelir vergisi kesintisi yapılmayacak bir şeye neden özellikle yapılmış gibi söylenir ki.
biz de sınavda 15-20 dk bu cümleyi düşündük,hatta arkadaşın biri ayağa kalktı hocam ilk soruda hata var soru yanlış diye bağırdı :D hoca da soruda hata varsa komisyon bize bildirir biz de size bildiririz dedi bi daha da bişey diyen olmadı

sm³ ' Alıntı:
kara2010 ' Alıntı:

biz de sınavda 15-20 dk bu cümleyi düşündük,hatta arkadaşın biri ayağa kalktı hocam ilk soruda hata var soru yanlış diye bağırdı :D hoca da soruda hata varsa komisyon bize bildirir biz de size bildiririz dedi bi daha da bişey diyen olmadı

aynen yahu takıldım bu komisyonun durumu ifade ediş biçimine. göze aldım yanlış olmasını çünkü diğer maddelere geçemeyecektim.

işin enteresan tarafı ya soru gerçekten hatalıysa ve komisyon hatasının farkına varmayıpta kendince doğru olduğunu düşünmekte ısrar ederse :P

yaw sonuçta bir soru yaw
tamam bilanço yu gelir tablosunu herşeyi etkiliyor fakat finansalda bilançoyu, gelir tablosunu, büyük defterleride yalan yanlış hatalı yapsanda puan alınıyor yani bir soru için 20 dakikamı harcamazdım aklıma gelen ilk yevmiye kaydını yapar tutarsa tutar derdim kimse 100 alamaz finansaldan çünkü herkesin yoğurt yeme stili farklı yok efendim o hesaba yok efendim bu hesaba at bir hesaba gitsin 50 -60 al öp başına koy bence

Muratın verdiği cevap doğrudur. Organize sanayi bölgelerindeki işyerileri, mülkiyeti kooperatife ait olan işyerlerinde faturada hem KDV, hem stopaj olur. B işletmesi yerine B LTD, B A.Ş. deseydi o zaman stopaj olmayacak şeklinde yorum yapabilirdik.

760 2.000,00
191 360,00
126 2.000,00
180 10.000,00
360 400,00
329 13.960,00

şeklinde olması gerekir.

sm³ ' Alıntı:
kara2010 ' Alıntı:

Arkadaşlar biraz saçma olacak ama şöyle olamaz mı,
Firma B'den kiraladığı yer için stopaj kesintisi yapmaması gerektiği halde yapmış gibi ödeme yaparsa (ki soru aynen bu bence) o zaman nasıl kayıt sizce. :D :D :D :D :D :D

moderatörlere sesleniyorum!!! bu konuda görüş bildirseniz de engin bilgilerinizden faydalansak diyorum.

sedateroglu ' Alıntı:
Muratın verdiği cevap doğrudur. Organize sanayi bölgelerindeki işyerileri, mülkiyeti kooperatife ait olan işyerlerinde faturada hem KDV, hem stopaj olur. B işletmesi yerine B LTD, B A.Ş. deseydi o zaman stopaj olmayacak şeklinde yorum yapabilirdik.

760 2.000,00
191 360,00
126 2.000,00
180 10.000,00
360 400,00
329 13.960,00

şeklinde olması gerekir.

İyide soru da 6 aylık peşin ve depozito ödenmiştir diyor, 329 niye ?
eğer stopaj varsa ki bence yok, peşin ödediğin için 6 aylık kiranın stopajınıda 360'a alman grekmez mi?
Yine aynı şekilde 6 aylık kira kdv'sinide indirmen gerekmez mi?

yaw sıkıntı yapmayın 58 gün sonra
oda gerçek cevabı açıklayacaktır. birşey kalmadı :P

kmlaky ' Alıntı:
sedateroglu ' Alıntı:

760 2.000,00
191 360,00
126 2.000,00
180 10.000,00
360 400,00
329 13.960,00

şeklinde olması gerekir.

İyide soru da 6 aylık peşin ve depozito ödenmiştir diyor, 329 niye ?
eğer stopaj varsa ki bence yok, peşin ödediğin için 6 aylık kiranın stopajınıda 360'a alman grekmez mi?
Yine aynı şekilde 6 aylık kira kdv'sinide indirmen gerekmez mi?

Pardon kafa gitmiş. Eğer bi stopaj hesaplanacaksa 10.000 TL üzerinden hesaplanması, sözkonusu 6 aylık kira peşinse de 100 Kasadan çıkış yapılması gerek.

kmlaky ' Alıntı:
Güldeste ' Alıntı:
sm³ ' Alıntı:
arkadaşlar bu soruda 2 yıllığına kiraladığını söylüyo komple hesap yapıp gelecek aylara ve yıllara ait giderler hesabına attıktan sonra satıcılar hesabını da alacaklandırmamız gerekmiyo mu?

Ben de öyle düşündüm.2 yıllık tutarı hesapladım.
Aralık ayına ait kirayı 760-pazarlama satış dağıtıma,23 aylık kira bedelini 280'e attım.
Ödemeden sonra kalan borcu da 336-diğer çeşitli borçlara aktardım.
329-diğer ticari borçlar da olabilir bu ama 320-satıcılar pek uygun olmaz bence.

Diyelimki mağazayı bir işletmeden değilde gerçek kişiden kiralansaydı ne olacaktı. Bu sefer 280 hesaba stopaj dahil rakamı atmanız gerekecekti.Stopajı ne yapacaktınız ödeyecekmiydiniz. 180 veya 280 hesabı ancak kiranın peşin ödendiği durumlarda kullanabilriz.

Doğru,şimdi düşününce bunu daha mantıklı buldum.Kiranın peşin ödendiği durumda 180-280 kullanabiliriz.
Ayrıca Kiralayan da kiracı da işletme olduğu için stopaj olmaması lazım.

Sınav telaşıyla doğruyu bulanlara helal olsun...

ARKADASLAR MERHABA;

MALIYET MUHASEBESINDE MATEMATIKSEL DAGITIM DOGRU 40 PUAN
1,SORUDA KI BUTUN MALIYET YONTEMLERINE GORE HESAPLAMALRI VE SMMM
VE GELIR TABLOLARINI YAPTIM AMA SADECE URETIM MIKTARINI YANLISLIKLA 10 000 ALDIM.(8 000 OLACAKTI)
10 PUAN ALABILME SANSIM NEDIR ??

arkadaşlar maliyet sınavında 2. soruda sadece gider dağıtım tablosunda yardımcı hizmet gider yerlerinin toplamınıda 2. dağıtım toplamına eklemişim ve genel toplamada eklemişim. kaç puan kırarlar burdan ?

evet sadece ilk girişte 7/7 yapanları arıyorlar..

maliyete döndük en sonunda .. arkadaşlar biri bana 30 verdi.. 10 kişiye sorucam ve 10 kişinin ensonunda ortalamasını alıcam,durumu gözlemlicem :)

evet başka ben kaç alırım sizce ?

1- tam maliyet , normal maliyet , değişken maliyet toplam maliyetler ve birim maliyetleri doğru , gelir tablolarından sadece satılan malın maliyet kısımları yanlış diğer kısımlar diğer olağan dışı gider zararlara kadar doğru ama smm yanlış olunca dönem karı ve zararı yanlış çıkıyor haliyle

2-matematiksel dağıtım hiç yok.yardımcı üretim gider yerleri esas gider yerlerine dağıtılacaktır dedim,tabloyu çizdim bıraktım

ne diyorsunuz ?

arkadaşlar denetimden son soruyu nasıl yaptınız.Deha nın çözümü doğru mu sizce?

HaCkHaN ' Alıntı:
evet sadece ilk girişte 7/7 yapanları arıyorlar..

maliyete döndük en sonunda .. arkadaşlar biri bana 30 verdi.. 10 kişiye sorucam ve 10 kişinin ensonunda ortalamasını alıcam,durumu gözlemlicem :)

evet başka ben kaç alırım sizce ?

1- tam maliyet , normal maliyet , değişken maliyet toplam maliyetler ve birim maliyetleri doğru , gelir tablolarından sadece satılan malın maliyet kısımları yanlış diğer kısımlar diğer olağan dışı gider zararlara kadar doğru ama smm yanlış olunca dönem karı ve zararı yanlış çıkıyor haliyle

2-matematiksel dağıtım hiç yok.yardımcı üretim gider yerleri esas gider yerlerine dağıtılacaktır dedim,tabloyu çizdim bıraktım

ne diyorsunuz ?

30+3 alırsın maalesef. :'( :'(