Mart 2010 SMMM Yeterlilik Sınavı

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan okan260
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ynt: Mart 2010 SMMM Yeterlilik Sınavı

bir geçelim de sonra konuşuruz. :-[

Yurdakul Çaldağ'ın maliyet kitabında önemli yanlışlıklar var. Ufak ayrıntılar, başınızı yakmasın. Mutlaka farklı kaynaklardan da çalışın derim ben.

Maliyette 9 konu vardı sanırım. Çalışırken konu sıralaması yapın ve her konunun önemli kritiklerini kırmızı kalemle not alın. Her soru çözümünüzde o konuyla ilgili not aldığınız kritikleri okuyun. İşe yarıyor :)

Arkadaşlar ben 2009 aralık ayında ilk sınavıma girdim.(sadece 2 dersten).Mart döneminde hiç sınava girmedim.
Şimdi benim en geç hangi tarihe kadar kaç hakkım kalmış oluyor.2 yıllık süre ne ne zamandan itibaren başlıyor.

Minik ' Alıntı:
Yurdakul Çaldağ'ın maliyet kitabında önemli yanlışlıklar var. Ufak ayrıntılar, başınızı yakmasın. Mutlaka farklı kaynaklardan da çalışın derim ben.

Maliyette 9 konu vardı sanırım. Çalışırken konu sıralaması yapın ve her konunun önemli kritiklerini kırmızı kalemle not alın. Her soru çözümünüzde o konuyla ilgili not aldığınız kritikleri okuyun. İşe yarıyor :)

Nasıl önemli yanlışlıklar var ? neye göre yanlış ?
Soruları soran yurdakul hoca ve halen komisyonda. Ben o kitabı hatmettim ama dediğiniz gibi önemli hatalara rastlamadım.
Anlaşılması zor bir kitaptır derseniz o zaman size katılırım. Maliyet temeli olmayan için çok zor bir kitap yanında mutlaka başka bir yardımcı kitap olmalı..

Minik ' Alıntı:

bende Minik arkadaşımızın yorumuna katılıyorum.Yurdakul Hocanın kitabında fark edilmesi zor ve önemli yanlışlıklar var.kesinlikle başka bir kaynakla takviyeli çalışmanızı öneririm.

akkaya ' Alıntı:
Minik ' Alıntı:

Soruları soran yurdakul hoca ve halen komisyonda. Ben o kitabı hatmettim ama dediğiniz gibi önemli hatalara rastlamadım.
Anlaşılması zor bir kitaptır derseniz o zaman size katılırım. Maliyet temeli olmayan için çok zor bir kitap yanında mutlaka başka bir yardımcı kitap olmalı..

Mesela işçilik hesaplamalarında yanlışlıklar var. Tam olarak yazmak isterim ama hatırlayamadım. Gittiğim özel bir dersaneye götrdüm kitabı ve gösterdim soruları. Hoca da yanlışlıklar var dedi, doğrusunu çözdürmüştü. Ve ilginçtir o yanlışları hiç düzeltmeden basımı ha bire devam ediyor. Bari düzeltip basın değil mi ?

Size ve diğer anlayan arkadaşlara helal olsun diyorum.

Anlaşılır gelmedi bana ;)

tşk ederim arkadaşlar maliyet konusundaki yardımlarınız için..peki finansalı veren arkadaş yokmu ;)

Maliyetten yurdakul hocanın kitabını aldım konu anlatımı beklerken hoca direkt soru çözümünden gitmiş ve bana göre gerçekten anlaşılır değil. Anlatım için tavsiye üzerine Nalan Akdoğanın kitabını eşime aldırdım bir baktım 1000 sayfaya yakın bir kitap okusam sınava yetişmez , en son dehanın kitap setini adım artık ne kadar yararlı olacak bilmiyorum ancak konu anlatımı bana güzel ve anlaşılır geldi üstüne kitabın sayfa sayısıda 250 civarı ki bununda nerdeyse yarısı geçmiş yıl soruları hem konuyu anlıyorum hemde gerçekten açıklamaları olan soruları çözüyorum.

Açıkçası sınavı verirsem yada veremezsem artık diğer kitapları hatmederim, mesleğim için faydalı olacağına inanıyorum ancak şuan sınav öncesi 1000 sayfa kitabı devirerek kafa karıştırmayada pek gerek olmadığına inanıyorum.

elyesa.06 ' Alıntı:
tşk ederim arkadaşlar maliyet konusundaki yardımlarınız için..peki finansalı veren arkadaş yokmu ;)

finansal muhasebe mi yoksa finansal tab. analizi mi olduğunu anlayamadım,
eğer finansal tablolar analizi ise; formülleri çok iyi bilip yorumunuzu güçlendirmenizde fayda var,iyi yorum yapabilmek için bolca soru çözmenizi öneririm.islam çankayanın kitabını hem maliyet hemde analiz için tavsiye edebilirim.iki ders içinde önerebileceğim bir kaynak bu kitaptan çalışıp başka bir kaynakla pekiştirebilirsiniz.
finansal muhasebeden ise ,yevmiye kayıtlarını iyi bilmek lazım,bir kaç dönem öne çıkan yevmiye maddeleri var bunların üzerinde ağırlıklı durup geçmiş yıl sorularını çözmeniz yeterli.

umarım yararlı olmuştur,başarılar diliyorum :)

Minik ' Alıntı:
akkaya ' Alıntı:
Minik ' Alıntı:

Mesela işçilik hesaplamalarında yanlışlıklar var. Tam olarak yazmak isterim ama hatırlayamadım. Gittiğim özel bir dersaneye götrdüm kitabı ve gösterdim soruları. Hoca da yanlışlıklar var dedi, doğrusunu çözdürmüştü. Ve ilginçtir o yanlışları hiç düzeltmeden basımı ha bire devam ediyor. Bari düzeltip basın değil mi ?

Size ve diğer anlayan arkadaşlara helal olsun diyorum.

Anlaşılır gelmedi bana ;)

Evet kitap anlaşılır değil bunda hemfikiriz, ama mutlaka o kitabı öğrenmek lazım çünkü sorular o kitaptan geliyor. Mesela son sınavın 2 sorusuda bu kitaptan soruldu. Sadece rakamlar değiştirildi. Ben o kitabı çookkk çalıştığım için rahat çözdüm ama yurdakul hocanın kitabına bakmayan bazı arkadaşlar 3 ayrı maliyet hesaplanması gerektiğini anlayamadılar.
Adamın soru tarzı biraz farklı.
Evet dehanın kitabı kolay ve anlaşılır ben 2 kere ondan çalıştım ve kaldım. Kesinlikle yetersiz.
Nalan hocanın ve Kamil Büyükmirzanın kitaplarına bende baktım ama almadım çünkü gözüm korktu çok kalınlar.
Yurdakul hocanın kitanın yanında deha ya da Çankaya çalışın derim. Yoksa anlamak çok zor.
Birde işçiliklerde hata var dediniz ben hatırladım sizin anlatmak istediğinizi .
İşçiliklerde yıllar önce Özel gider indirimi hesaplardık sonra kaldırıldı ama bu kitapta bazı sorularda halen var. yani dediğiniz gibi yeni basımlarda düzeltilmeliydi.
Ama dersaneler nasıl hatalı der - onlar bilir aslında bunun önceden uygulamada olan bir indirim olduğunu.
Size ve diğer anlayanlara helal olsun demişsiniz bunu ne amaçla söylediniz anlayamadım ama iyi niyetli olarak söylediğinizi düşünerek teşekkür ediyorum size.
Ben anladım ama çok zor oldu. ( sınava bir hafta kala işten izin aldım ve sadece bu kitaba baktım. Forumdan maliyetzede bir arkadaşla beraber çok emek verdik o soruların çözümlerine ulaşabilmek için ) Bakalım sonuçlar açıklanınca görücez emeğimizin karşılıgını alabilicekmiyiz?

Günaydınlar herkese

Sn akkaya; Özel gider indirimi değildi, onu çözmüştük. Ben tam hatırlayamadım yoksa tam anlamıyla yazacaktım. Tabiki iyi niyetle söyledim helal olsun diye.Yanlış anlaşılmasın :( Lakin ben o kitabın içinden çıkamamıştım, en sonunda sinirlerim bozuldu bıraktım. O kitabı çözmekle uğraşacak zamanım yoktu. 6 derse 1,5 ayda çalıştım :S

İnşAllah emeğimizin karşılığını alırız. Selametle efendim :)

Minik ' Alıntı:
Günaydınlar herkese

Sn akkaya; Özel gider indirimi değildi, onu çözmüştük. Ben tam hatırlayamadım yoksa tam anlamıyla yazacaktım. Tabiki iyi niyetle söyledim helal olsun diye.Yanlış anlaşılmasın :( Lakin ben o kitabın içinden çıkamamıştım, en sonunda sinirlerim bozuldu bıraktım. O kitabı çözmekle uğraşacak zamanım yoktu. 6 derse 1,5 ayda çalıştım :S

evet 6 ders çalışırken bu kitabı çözmek zor. Benim tek maliyet kalmıştı o nedenle çok zorlanmadım.
sizin ilk girişiniz miydi?

günaydın arkadaşlar... şafak kaç yaaaa....kaçta kaldı şafak :)

Günaydın ark.lar...

Fb'nin şampiyon olmasına ramak kalmış, havası pırıl pırıl güneşli bir İstanbul sabahından herkese günaydınnn....

Herkese hayırlı haftalar....

Şafak 17...;)

Günaydın...

şafak az-cık mı kalmış ne ? ::) sıkıldım ben bu asker modundan. Bitse de kurtulsam :)

akkaya ' Alıntı:
Minik ' Alıntı:
Günaydınlar herkese

evet 6 ders çalışırken bu kitabı çözmek zor. Benim tek maliyet kalmıştı o nedenle çok zorlanmadım.
sizin ilk girişiniz miydi?

Aralık ilk girişimdi. Martta da Hukuk, Meslek ve Maliyete girdim.

yaw inanılır gibi değil şimdi tesmerin sitesine girdim ve özel smmm sınav sorularına bir bakayim dedim
vergi hukuku sorularını gönderiyorum. birde mart sınavındaki vergi sorularına bir bakın aradaki 700 farkı bulun...
sadece vergi değil meslek hukuku ve hukukta ta çok büyük fark var yani kısacası bizi smmm yapmak istemiyorlar...
Soru 1- Vergi Usul Kanunu na göre değerleme ölçülerini yazınız
Cevap 1-
a) Maliyet bedeli
b) Borsa rayici
c) Tasarruf değeri
d) Mukayyet değeri
e) İtibari değer
f) Vergi değeri
g) Rayiç bedel
h) Emsal bedeli ve ücreti
Soru 2- Vergi Usul Kanunu na göre vergi borcunu sona erdiren sebepler nelerdir, sıralayınız
Cevap 2-
a) Ödeme
b) Zamanaşımı
c) Uzlaşma
d) Yargı kararları
e) Hata düzeltme
f) Af
Soru 3- Vergi Usul Kanunu na göre vergi mükellefi ve vergi sorumlusu kavramlarını kısaca
tanımlayınız
Cevap 3-
Vergi Mükellefi : Mükellef, vergi kanunlarına göre kendisine vergi borcu terettübeden
gerçek ve tüzel kişidir.
Vergi Sorumlusu : Verginin ödenmesi bakımından, alacaklı vergi dairesine karşı muhatap
olan kişidir.

ayrıntılı bilgi için
TEsmer sitesine girin bakın.. çok komik yaw...
herkes 100 almıştır herhalde....

nischli ' Alıntı:
yaw inanılır gibi değil şimdi tesmerin sitesine girdim ve özel smmm sınav sorularına bir bakayim dedim
vergi hukuku sorularını gönderiyorum. birde mart sınavındaki vergi sorularına bir bakın aradaki 700 farkı bulun...
sadece vergi değil meslek hukuku ve hukukta ta çok büyük fark var yani kısacası bizi smmm yapmak istemiyorlar...
Soru 1- Vergi Usul Kanunu na göre değerleme ölçülerini yazınız
Cevap 1-
a) Maliyet bedeli
b) Borsa rayici
c) Tasarruf değeri
d) Mukayyet değeri
e) İtibari değer
f) Vergi değeri
g) Rayiç bedel
h) Emsal bedeli ve ücreti
Soru 2- Vergi Usul Kanunu na göre vergi borcunu sona erdiren sebepler nelerdir, sıralayınız
Cevap 2-
a) Ödeme
b) Zamanaşımı
c) Uzlaşma
d) Yargı kararları
e) Hata düzeltme
f) Af
Soru 3- Vergi Usul Kanunu na göre vergi mükellefi ve vergi sorumlusu kavramlarını kısaca
tanımlayınız
Cevap 3-
Vergi Mükellefi : Mükellef, vergi kanunlarına göre kendisine vergi borcu terettübeden
gerçek ve tüzel kişidir.
Vergi Sorumlusu : Verginin ödenmesi bakımından, alacaklı vergi dairesine karşı muhatap
olan kişidir.

ben de soruları ilk gördüğüm zaman çok şaşırdım.hepsini geçirmek için tesmer var gücüyle çalışıyor anlaşılan

Biliyorsunuz şimdi sm den smmm ye geçenlerin büyük çoğunluğu 1992'de geçici kanunla belge alan meslektaşlar.

İlk belge alışları da kolaydı haliyle bu da kolay olacak. Onlara zorluk yok malesef.

Kasvetli ve bulutlu bir İstanbul sabahından herkese günaydınnn...

Şafak 16...;)