Ynt: Mart 2010 SMMM Yeterlilik Sınavı
elinizdekı not ve kıtapları bi köyee atın ve verdiğim ders notunun çıktısnı alın iki üç sayfa bişey inşallah en az geçer notla olsa bıle gecebıleceksınız bi teşekür etmeniz yeterli saygılar...
Sınav çalışması??
On iki soruda meslek hukuku
1)meslek yasasının amacı?
Kanunun amacı: işletlerin faliyetlerinin guvenli sağlıklı bir şekilde işleyişini sağlama falıyetlerını denetlemek değerlemek ilgililerin istifadesine tarafsızca sunmak yuksek mesleki standartları geliştirmek uzere smmm ymmm odalarının kurluşunu organlarının secilmesini teşekülllerini göstermektir
Mesleği yapanlarara smmm denir
2)meslek yasasının konusu?
a)Kayıt etmek: gerçek ve tüzel kişilere ait faliyet ve işlemlerinini gkg m ilkeleri doğrultusunda kayıt etmek bilannço gelir tablosu kar zarar tablosu,beynamalerını duzenlemek ilgilılere sumaktır
b)müşavirlik yapmak:işletmelerin muhasebe sisitemlerını kurmak geliştirmek muhasebe fınans malı mevzuat hakında müşavirlik hizmeti dunmaktır
c)bilrkişilik inceleme : yukarda belirtilen belgeler hakında yazılı görüş bildirmek malı tabloları hakında tahlıl tahkım bılırkışılık ve denetim yapmaktır
3)meslek mensubu olmanın genel şartları?
a)tc:tc vatandaşı olmak.. yabancıların olma hakkı saklıdır malıye bak teklıfi başbakanın onayı
b)medeni:medenı hakları hakları kulanma ehlıyetıne sahip olmak
c)kamu:kamu haklarından mahrum bulunmamak
d)mesleki şeref: mesleki şeref ve haysiyetıne aykırı hali bulunmamak
e)sahtekarlık: rüşvet dolandırclık anayasaya karşı suclar ıhaleye fesat karıştırmı aml aklama gb suclardan 1 yıl hukum yememiş olmak gerekir
f)memuriyet:: memuriyetten atılmamaış olmak
4) meslek mensubu olmanın özel şartları?
a)lisans:lisans sevıyesınde iktisat işletme maliye ilgili alanlarda mezun olmak
b)staj: meslek mensubun yanında yada gözetiminde 3 yl staj yapmak
c)sınav smmm sınavını kazanmış olmak
d)ruhsat alma smmm ruhsatını almış olmak
5)meslek unvanın haksız kulanılması?
Smmm unavının yada buna benzer remiz ve ibarenın kulanılması yasaktır oda bunu öğrendiği anda cumhuriyet başsavcılığına bildirmek zorundadır cumhuriyet başsavcılığı tahkıkatla ilgili bilgiyi odaya bidirir
6)stajın hedefleri?
a)mesleki ahlak Mesleğin gerektirdiği ahlaki nitelikler ve meslek bilincini yerleştirmek,
b)mesleki bilgi İlgili mevzuatı ve uygulamayı doğru ve etkili bir biçimde öğretmek ve mesleki bilgileri geliştirmek,
c) eğitimYabancı dil ve bilgisayar eğitimine imkan sağlamak,
d)mesleki standart Meslekte standartlaşmayı temin etmektir
.
7)sınav komisyonun teşekülü?
Sınav komısyonu 7 üyeden oluşur. 2 si malıye bakanlığından 3 yökten gösterilecek beş aday arasından 2si birlikçe önerilecek 4 aday arasından malıye bakanınca secilir. Komısyona secılebilmek için smmm meslekini fiili olarak veya bu konuda öğretim görevlisi olarak 15 yıl çalışmış olmak gerekir?sınavlar yılda yeterlilik 3 defa yapılır mart temuz aralık olmak uzere sınav geceme notu 50 olmakla bırlıkte girilecek 7 sınavın meslek menubu notuda dahil edilerek 8 bolunmesı halında 60 olması gerekir?
Malı ye 2 YÖK 5 ADAY 3 SEÇİLİR BİRLİK 4 ADAY 2 SEÇİLİR
8)sınav sonuçlarına itiraz bilirkişi heyetinin tanımlanması?
Sınav sonuçlarına itiraz bilirkişi heyeti 3 kişiden oluşur bırı malıye bakanlığınca vergı denetim elemanı biri bilki temsılen en az yıl deneyimli meslek mensubu 1 de yok tarafından ılgılı konuda ihtisas yapmış öğretim elemanı secilir itiraz heyetine katılacakların sınav komısyonunda görev almamış olması gerekir..
9)smm-ymm odalarının kuruluşu teşekülü organlarının görevleri organlara secimle şartları ve toplantı,gelirleri?
Odanın kuruluşu : bölgesinde 250 meslek mensubu bulunanlil veya ilçelerde kurulup bulunduğu ilin adıyla kurulur ilçelerde oda kurulabılmesı ıcın en az 100 meslek mensubunun yazılı ısteği gereklidir yeterli sayıda uye bulunamayan oda kurulamayan yerlerin en yakın odaya bağlanmasına ve ya bölge odası kurulmasına birlikçe karar verilir .
Odalar kuruluşlarını bırlık yöentim kurulu aracılığı ile maliye bakanlığına bildirmekle tüzel kişilik kazanırlar
Oda gelirleri 1. Odaya giriş ücretleri 2. Yıllık üye aidatları 3. Yardım ve bağışlar 4. Çeşitli gelirler
Odaların organları
1. Genel kurul 2. Yönetim kurulu 3. Disiplin kurulu 4. Denetleme kurulu
Oda genel kurulunun görevleri
1. Odaların amaçlarının gerçekleştirilmesi için gereken karar ve tedbirleri almak.
2. Oda yönetim kurulu disiplin kurulu ve denetleme kurulu üyeleri ile birlik temsilcilerini seçmek
. 3. Oda için gerekli taşınmazların satın alınması veya mevcut taşınmazların satılması hususunda yönetim kuruluna yetki vermek.
4. Yönetim kurulunca yapılacak teklifleri incelemek ve karara bağlamak.
5. Meslek mensuplarınca uyulması zorunlu mesleki kararlar alınması konusunda birliğe tekliflerde bulunmak. 6. Yıllık bütçeyi ve kesin hesapları tastik etmek.
7. Yönetim kurulunu ibra etmek, gerektiğinde sorumlu görünenler hakkında disiplin soruşturmasına karar vermek. 8. Odaya yazılacak adayların giriş ücretlerini ve odaya yazılı üyelerin yıllık aidatlarını tespit etmek ve bunların ödeneceği tarihleri belirlemek.
9. Oda yönetim kurulunun çalışma raporunu incelemek kabul etmek.
Oda genel kurul toplantısı Oda genel kurulu yılda 1 defa mayıs ayı içinde başkanın daveti üzerine toplanır. Oda genel kurulu üye tam sayısının salt çoğunluğu ile toplanır.
Oda yönetim kurulu Teşekkülü oda yönetim kurulu genel kurul tarafından 3 yıl için uye sayısı bine kadar olan odaarda seçilen 5 asıl 5 yedek bın ile beşbin uuyesı olan odalarda -7 asil 7 yedek beşbinden fazla uyesi olan odalarda 9 asıl 9 yedek üyeden oluşur. Odanın hukuki temsilcisi yönetim kurulu başkanıdır.
Seçilme yeterliliği Yönetim kurulu üyeleri odaya kayıtlı en az 5 yıl deneyimli olan üyeler arasından seçilir. Üye sayısı 100 den az olan odalarda 5 yıllık deneyim aranmaz.
Oda yönetim kurulunun görevleri
1. Odanın bütçe teklifini düzenlemek ve bunu genel kurulun onayına sunmak.
2. Oda genel kuruluna çalışmaları hakkında rapor vermek ve genel kurul kararlarını yerine getirmek.
3. Oda adına taşınır ve taşınmaz mal almak satmak ipotek etmek ve bunlar üzerinde her türlü hak tesis etmek kaldırmak gibi konularda yönetim kurulu başkanına veya bir yönetim kurulu üyesine yetki vermek.
4. Kanunlarla verilmiş diğer işleri yapmak.
Toplantılar yönetim kurulu normal olarak ayda bir defa toplanabileceği gibi istek üzerinede toplanabilir.
Oda disiplin kurulu
üye sayısı 50 ye kadar olan odalarda 3 asil bir yedenk 50 den fazla olan odalarda 5 asil 3 yedek üyeden oluşur. Disiplin kurulu üyesi 3 olan odalarda 1, 5 olan odalarda 3 yedek üye seçilir. Disiplin kurulu 3 yıl için seçilir. Oda disiplin kurulu kararlarına karşı tebliğ tarihinden itibaren 30 gün içinde birlik disiplin kuruluna itiraz edilebilir.
Bu süre içerisinde itiraz edilmediği veya süre geçirilmesi ile oda disiplin kurulu kararları kesinleşmiş olur.
Kesinleşen bu kararların gereği oda tarafından derhal yerine getirilir.,
30 gün içerisinde itiraz edilen dosyalarda ise, Birlik Disiplin Kurulunun verdiği
kararlar kesindir. Ancak Birlik Disiplin Kurulunun itirazların reddine ait kararları, MaliyeBakanının onayı ile kesinleşir. Kesinleşen bu kararlara karşı ilgililer ikametgah adreslerine yapılanbildirim tarihinden itibaren idari yargıya başvurabilirler.
Ancak,uyarma ve kınama cezaları ile ilgili kararlar kesin olup, Maliye Bakanının onayına
tabi değillerdir
Oda denetleme kurulu
Genel kurul üyeleri arasından 3 yıl için seçilirler. 3 üyeden oluşur. Ayrıca 1 yedek üye seçilir. Yönetim kurulu üyeleri ve disiplin kurulu üyeleri denetleme kuruluna seçilemezler.
Odaların amaçları
Mesleki alanda çalışmalar yapmak
Mesleğin gelişmesini sağlamak
Mesleğin uygulanması ile ilgili normları gelirtirmek
Mesleki eğtimin gelişmesine katkıda bulunmak
Üyeler arsında dayanışmayı sağlamak haksız rekabeti önlemek
10.)disiplin cezaları ve açıklamaları?
Uyarma :meslek mensubunun davranışlarında daha dikatli olması gerektiğinin bildirilmesidir
Tabelanın uygun asılmaması,
çalışanlar listesının odaya verilememsi
iki defa istenmesine rağman oda aidatının ödenememsi
adres değikliğini odaya uygun usulde belirtmemesi
üçünçü kişlerde çıkar çatışmasına girmesi
meslek onuruna yakışmayan davranışlarda bulunması
Kınama:meslek mensubunun davranış ve eylemlerınde kusurlu olduğunun bildirilmesidir
Meslek mensuplarınca sahip olunmayan unvanların kulanılması
Yeminli müşavirlerce boşanmış olsa dahi üçüncü kişlere kadar yakınlıktaki kişilerin belgelerinin tasdık edilmesi
Reklam yasağına uyulmamsı
Meslek mensuplarınca ve resmi kurumlarca sahte ve yanıltıcı belge düzenlediği tespit edilenlerin defterlerinin düzenlenmesi
Birlik tarafından belirlenen asgari ücretin altında iş kabul edilemsi
Çalışanlar listesine kaydolmadan meslekı unvanı kulanarak mesleki faliyette bulunulması
Yeminli mali müşavirlerce kendı defterleri hariç işletmlerin defterlerinin tutulması
Melsek mensublarınca kasıt olmaksızın;ilgili usul ve yöntem ve kanuna aykırı şekilde beyanname imzalamak denetlemek ve tasdik etmek
Gecici olarak meslekten alı koyma:meslek mensubunun meslekıfalıyetten 6aydan az bir yıldan fazla olmamak üzere mesleki faliyetten alı konulmasıdır
Çalışanlar listesinde kayıtlı olmakla bırlıkte meslek yasının ıkıncı madesındekı (konusu) işleri işverene bağımlı olaraka yapmak açık yada gizli iş sözleşmesi düzenlemek.
Ticari faliyette bulunmak.
Meslek menesuplarınınca beyanname nın ımzalanması denetlenmesi belirlenen norm ve kurallara aykırı şekilde kasten yapması durumunda.
Mesleği yapmaları yasaklanmış olanlarla işbirliği yapması
Meslekten çıkarılma:meslek mensubun ruhsatnın iptal edilemsidir
a) Mesleğin yürütülmesi sırasında, meslek dolayısıyla işlenen suçlardan dolayı ağır hapis cezası ile cezalandırılmış olunması,
b) Meslek mensuplarının kasten vergi ziyaına sebebiyet verdiklerinin mahkeme kararı ile kesinleşmesi,
c) Meslek ruhsatnamesinin bir başkasına kiraya verilmesi veya herhangi bir şekilde bir başkasına kullandırılmaması,
d) Başka meslek mensuplarının ad ve unvanları kullanılarak, beyanname düzenlenmesi ve imzalanması,
Not: kovuşturma zaman aşımı 5 yıldır.
Yeminli sıfatının kaldırılması:meslek mensubun tasdik yetkisin alınması yemınlı sıfatının kaldırılmasıdır
11.)birliğin kuruluşu teşekülü organları görevleri organlarına secimle şartları ve toplantışı gelirleri?
Birlik yönetim 9asıl 9 yedek ?birlik denetleme 3 asıl 3 yedek -birlik disiplin 5asil 5 yedek
türmob) Birliğin görevleri
1. Mesleğin geliştirilmesi ile ilgili çalışmalar yapmak.
2. Meslek mensuplarının menfaatlerini mesleki ahlak düzen ve geleneklerini korumak.
3. Odaları ilgilendiren konularda yetkili merciilere görüş bildirmek.
4. Odalar arasında çıkacak mesleki anlaşmazlıkları kesin olarak çözümlemek uyulması zorunlu meslek kurallarını belirlemek.
5. Bu kanuna göre çıkarılacak yönetmelikleri hazırlamak.
6. Milli ve milletler arası mesleki kuruluşlara üye olmak milletlerarası mesleki toplantıya katılmak
. 7. Maliye bakanlığınca verilecek görevleri yerine getirmek
8. Kanunlarla verilen diğer görevleri yapmak ve mesleki konularda resmi makamlarca istenen bilgi ve görüşleri vermek.
Birliğin gelirleri
1. Birliğe dâhil odaların gelirlerinden alınacak paylar
2. Birliğe ait mal varlığından sağlanan gelirler
3. Ruhsatname ücretleri
4. Bağış ve yardımlar
Birliğin organları
1. Genel kurul 2. Yönetim kurulu 3. Disiplin kurulu 4. Denetleme kurulu
Birlik genel kurulu
birlik genel kurulu odaların arasından seçecekleri temsilciler tarafından meydana gelir. Her oda üye sayısına bakılmaksızın 3 temsilciye ilave olarak üyelerinin 1/75 oranna kadakar temsilci ve aynı sayıda yedek temsilci secer temsilciler odanın gelnel kurul toplantısında 3 yıl için seçilir.
Birlik genel kurul toplantısı
Genel kurul üç yılda bir eylül ayında birlik yönetim kurulu başkanının daveti üzerine toplanır.
Birlik genel kurulun Görevleri
1. Birlik yönetim denetim ve disiplin kurulu üyelerini seçmek
2. Birlik yönetim kurulunca hazırlanacak yönetmelik ve raporları incelemek ve onaylamak.
3. Odalar arasında işbirliği kurmak ve bunların gelişmesini sağlayıcı lüzumlu tedbir ve kararları almak
4. Birlik bütçe ve kesin hesabını görüşerek karara bağlamak odalardan alınacak pay miktarını belirlemek
. 5. Birlik için gerekli taşınmazların satın alınması veya mevcut taşınmazların satılması hususunda yönetim kuruluna yetki vermek.
6. Uyulması mecburi mesleki kararları almak
7. Yönetim kurulunu ibra etmek sorumlu görülenler hakkında disiplin soruşturmasına karar vermek.
Birlik yönetim kurulu
birlik genel kurulu üyeleri arasından 3 yıl için seçilir 9 asıl 9 yedek üyeden oluşur. Yönetim kurulu üyelerinden 5 inin ymm olması zorunludur. Birliğin hukuki temsilcisi yönetim kurulu başkanıdır.
Birlik Yönetim kurulunun Görevleri
1. Genel kurul kararlarını yerine getirmek.
2. Bütçeyi yapmak ve uygulamak.
3. Odalarca tespit edilen giriş ve yıllık aidatların listesini maliye bakanlığının tastikine sunmak.
4. Odaların görüşlerini almak sureti ile hazırlanacağı asgari ücret tarifelerini maliye bakanlığının tastikine sunmak. 5. Mesleki ruhsatları vermek.
Birlik disiplin kurulu
genel kurul üyeleri arasından 3 yıl için seçilecek 5 asıl ve 5 yedek üyeden oluşur. Asıl üyelerin 3 ünü yeminli mali müşavir olması zorunludur. Yönetim kurulu üyeleri disiplin kuruluna seçilemezler.
Birlik denetleme kurulu
1 i yeminli mali müşavir olmak üzere 3 üyeden oluşur. 3 te yedek seçilir. yönetim kurulu üyeleri ile disiplin kurulu üyeleri denetleme kuruluna seçilemezler. Oda ve birlik organlarının denetimi maliye bakanlığı oda ve birlik organlarının görevlerini kanun hükümlerine uygun olarak yapıp yapmadıklarını ve mali işlemlerini hazırlayacağı yönetmelikte belirlenecek esaslara göre denetlemeye yetkilidir. Ücret Her odanın yönetim kurulu her yılın ocak ayından itibaren geçerli olmak üzere ücretleri gösteren tarifeyi hazırlayıp birliğe sunar.
Disiplin cezalar
ı 1. Uyarma 2. Kınama 3. Geçici olarak mesleki faaliyetten alıkoyma 4. Yeminli sıfatını kaldırma 5. Meslekten çıkarma
İtiraz Aday meslek mensubu aleyhine oda kararının tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içinde birliğe itiraz edebilir. İtiraz üzerine 30 gün içinde birliğin vereceği karar kesindir.
Not: staj değerlendirmeleri ve odalar arasında nakil için 7 şer gün izin verilir.
staj sırasında ilişik kesme oda yönetim kurulu staj sırasında ilişki kesme kararını 7 gün içinde aday meslek mensubuna ve yanında staj yapılan meslek mensubuna tebliğ edilir. Bu kararlara tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içinde itiraz edilebilir. Bu itiraz üzerine birliğin 60 gün içinde vereceği karar kesindir.
Birlik odalar ve tesmer staj işlemlerini mahalinde denetleyebilir. Sınav zamanları Birlik ymm sınavlarını yılda 2 kez serbest muhasebeci mali müşavirlik sınavlarını ise dönemlerini gözeterek yılda 3 kez yapar. Sınav kabul şartları Serbest muhasebecilik mali müşavirlik sınavına girebilmek için aday meslek mensubunun stajı tamamlamış ve yanında veya denetim ve gözetiminde staj yaptığı meslek mensubundan staj değerleme notu olarak en az 100 üzerinden 60 almış olmak gerekir.
Not: sınav komisyonu üyelerinin ücretleri birlik yönetim kurulu tarafından her yıl ocak ayında belirlenir. Sınavların yapılması Sınavlarda kopya çekenler ve verenler hakkında tutanak düzenlenerek ilgilinin sınavı geçersiz sayılır. Ve bu kişiler sınav mahalinden çıkarılır. Bunlar sınavlara 1 yıl süreyle alınmazlar.
Sınav notları 1. Ymm sınavında başarılı sayılmak için sınav konularının her birinden 100 üzerinden en az 50 alınması şartı ile alınan notların aritmetik ortalamasının en az 65 olması gerekir. 2. Smmm sınavında başarılı olmak için her konudan 100 üzerinden en az 50 almak şartı ile sınavın tüm konularının notları toplanır ve arimetik ortalama alınır. Başarılı sayılmak için bu ortalamanın en az 60 olması gerekir. Yanında staj yapılan meslek mensubu tarafından verilen tezkiye not ortalamasını ayrı bir ders gibi ortalamaya dâhil edilir. Sınavların sonuçlarına itiraz İtirazlar sonuçların odalara ilan tarihinden itibaren 15 gün içinde birliğe yapılır. İtirazlar birlikçe en geç 30 gün içerisinde karara bağlanır. Tekrar sınava girebilme Ymm sınavında başarılı olamayanlar sınav sonuçlarının ilan tarihinden itibaren en çok 2 yıl içinde 3 sınava daha girebilirler. Bu sınavlar 100 üzerinden 65 ten az alınan konuları kapsar. Sınav belgelerinin saklanması Başarılı olanların belgeleri ilgilerin birlik meslek kütüğündeki dosyasında sakanır. Başarısız olanların ilgili sınav belgeleri ise birlikçe 3 yıl süre ile saklanır. Not: meslek mensupları hizmet verdikleri müşterilerini kayıtlı oldukları odalara 6 ayda bir bildirmek zorundadırlar. Disiplin cezaları: Uyarma: meslek mensubuna mesleğin icrasında daha dikkatli davranması gerektiğinin yazı ile bildirilmesidir.
12. )mesleki etik ilkeler ,meslekle bağdaşan bağdaşmayan işler?
Etik ilkeler???.
Dürüstlük ilkesi.
Tarafsızlık ilkesi.
Mesleki Yeterlilik ve Özen ilkesi.
Gizlilik ilkesi.
Mesleki davranış ilkesi
Meslekle bağdaşan işler
Meslekle bağdaşmayan işler
Smmm adayı : Burhan Kaya
sınavlarınızda başarılar??????