Matrah Artırımı

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Ant Z
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Ant Z

Tanınmış Üye
Arkadaşlar

Matrah artırımı için tek sene uygulanabiliyormu yoksa 2006-7-8-9 hepsine yapmak mı gerekli ?

Teşekkür ederim

Saygılarımla

Ynt: Matrah Artırımı

Bence resmi gazetede yayınlanmasını bekleyin. Değişiklikler olabilir.
Matrah artırımının tek sene için uygulanacağını tahmin etmiyorum.
Ama benimkisi sadece bir tahmin. O yüzden şekillene kadar beklemek daha uygun

Önceki yıllar için geçmişte uygulandı diye hatırlıyorum.

Bu yılda beklemek gerek.

Ant Z ' Alıntı:
Arkadaşlar

Matrah artırımı için tek sene uygulanabiliyormu yoksa 2006-7-8-9 hepsine yapmak mı gerekli ?

Teşekkür ederim

Saygılarımla

Her sene için ayrı uygulanır. Eski düzenlemeler böyle idi.

Burada en büyük handikap, matrah artırımında büyük şirketler ve naylon fatura kullananlara yarayacak olması.

Bazı faturaları geç gelen ve ba bs bildiminde yanlışlıklar çıkan mükellefler bundan yararlanamayacak. 2009 senesi için 12.000 tl para çok büyük bir rakam. Bu nedenle küçük esnafa hiçbir faydası yok. Zenginler, istediği gibi at oynatanlar için 12.000 tl yatıracak. İncelemeden kurtulacak. Onların defteri incelenmediği için, küçük esnafın defterleri incelenecek. Muhasebeci ile mükellefler papaz olacak. Ceza yiyen küçük esnaf defterini alıp başka muhasebeciye gidecek.
Bence adaletsiz bir matrah artırımı olmuş.

Arkadaşlar

Teşekkür ederim

Peki verilme şekli nasıl ? Beyannameyi mi düzeltiyoruz yoksa sadece dilekçe ile başmı vuruyoruz ?

Saygılarımla

Henüz laf aşamasında olan arife günü bakanların açıkladıklarından bahsediyorsanız henüz erken.

Üstad

Eskisi nasıldı ? beyannameleri mi düzelttiniz ?

Teşekkür ederim

Matrah artırım beyanları doldurulup verilmiş idi. (İsteyen düzenlemedeki tüm yıllar için isteyen istediği yıl için.)

İster beyanname üzerinden ister kayıtlarınızda matrahınızı yükseltiyorsunuz. Eskiden Gelir Vergisi Beyannamelerinde "Rızaen" :) kelimesi vardı yanlış hatırlamıyorsam.

Şimdi bu konu çok yukarılarda durursa forum karışır :) Siyasete bile girilir :)

Yıllık GV beyanında zarar eden veya daha düşük kar ettiği halde daha yüksek matrah ile kendiliğnden vergi ödeme şekli. (Bazı yıllarda bakanlığın zorlaması ile.) Matrah artırımıda buna benziyor. Tek fark kendiliğinizden ödeyeceğiniz ek vergi karşılığı incelenmeden yırtmak.

Teşekkür ederim

Sanırım birde Hayat Standardı uygulaması varmış biz yetişemedik

Olası incelemede başımız ağrımasın, ne olur ne olmaz diye düşünen meslek mensupları, yöneticiler de var tabi. İşletmenin boyutuna göre 4. dönem geçicide veya %10'u aşmamak kaydıyla matraha ilave ediyorlar ya da beyanname üzerinde kkeg yapanlar da var. Hem de her yıl...

Hatta aramızda yapanlar vardır, inanıyorum buna :)

ben şeyi merak ediyorum

gelir tablosu ilkelerinde şöyle bir ibare var
diyorki,

"Gerçekleşmemiş satışlar, gelir ve kârlar; gerçekleşmiş gibi veya gerçekleşenler gerçek tutarından fazla veya az gösterilmemelidir."

matrah artırımı yapılırken, gelir tablosu ilkesinde geçen bu ibare bir anlam ifade etmiyor mu?

Kendi isteğinizle yapıyor ve bu matrahı KKEG yoluyla yaparsanız hiç bir anlam ifade etmiyor.

Devlet size; KKEG yapmanıza gerek yok direkt G.T.'na ilave edin derse o zaman da hiç ama hiç bir anlam ifade etmiyor.

o zaman neden bu ilkeler varki ? sorusu insanın aklına geliyor..

Maalesef karşılaştığımız durumlarda aklımıza gelen çok soru olabiliyor.

Örnek vermem gerekirse -konuyu dağıtmak istemem- benim aklımda 5510 sayılı kanundan faydalanılan %5'lik indirimin muhasebe kaydı var. Hiç ama hiç içime sinmez...

602 hesaba yazılıyor, 60 grubu brüt satışlardır, olmamalı.
649 hesaba yazılıyor, faaliyetimiz değildir, olmamalı.
679 hesaba yazılıyor, arızilik boyutu var, yine olmamalı.

Gibi...

merhabalar ilk defa üye oldum. arkdaşlar kanun taslağı baya kabarık 163 sayfa 35 sayfaya geldim matah artırımı üzerine acil bişeyler yapmamaız gerektiğini düşünüyorum.
Çünkü yüzdesel olarak artırılan matrahlar elli limitler vermişler yıllara göre o rakamların altında olmaz der. Ancak burda bir hatalı yön yada adaletsiz olan ; hiç matrah beyan etmeyende belli beyanıda olan aynı kefede düşünülerek iki durumdada aynı işlem öngörülüyor burda hiç matrahı olmayan ve hatta beyan yapmayanlarla yapanları aynı kefeye koymaları bence yanlış.

Bir başka konu örneğin şu aralar bazı arkadaşlarımızdan sözlü olarak giderin kalem bazında izahatı alındı ortada yazılı bi durum yok ancak. Eğer bu arkadaşlar bu kanun yürülüğü girmeden önce yazılı olarak incelemeye alınmazlarsa kanun getirdiği kolaylıklardan yarlanamayacaklar. daha okunacak çok bölüm var takılan konuları sizlerle paylaşmak isterim ki tasarı yasalaşmadan etki edebilelim . teşekkürler

Merhaba,
Süresinde ödeyenler için oran %15 denilmiş.....