fonradar

Mermer ocağı işletilmesi ve maliyet muhasebesi

Üyelik
13 Ocak 2007
Mesajlar
25
Arkadaşlar,

Mermer ocağı işletilmesi ve blok üretim yapılması ile ilgili olarak. Örnek bir maliyetleme çalışmasına ihtiyacım var ve bazı kafamı karıştıran kavramların ayrıştırılması hususunda yardım ederseniz çok sevinirim.

Öncelikle, 720 ve 730 kullanılmalıdır. 710 DİMM bu işletmede kullanılmamalımıdır ? kullanılırsa hangi kalemler bu hesaba gider.
GÜG dağıtım anahtarı mevcutta kullanılmalımıdır ? kullanılmadan tüm GÜG giderlerini maliyete atabilirmiyiz ?

Ayrıca ilk madde ve malzeme olmadıgına göre , stoklu alınan üretimde kullanılan elmas tel vs ürünleri 151 yarı mamül hesabında mı takip etmeliyiz ?

açıkcası, bu ayrımları tam olarak netleştiremedim.
 
Ynt: Mermer ocağı işletilmesi ve maliyet muhasebesi

Merhaba,
Sizin işiniz özellikli bir iş olduğu için ürettiğiniz mermer için 710 hesap kullanılmamalı. Bu konuda hemfikiriz.

İşin detaylarını bilmemekle birlikte 720 ve 730 hesaplarda üretilen mamülün maliyetine gitmemesi gereken giderler olacağını düşünerek, 720 ve 730 hesaplar kullanılmalı ve dağıtım anahtarı yardımıyla öaliyetler dağıtılmalıdır diyebilirim. Biliyorsunuz her işin kendine has özellikleri nedeniyle, bunun yanıtını sen veya benzer işi yapan arkadaşlarımız verebilir.

Elmas, tel v.s. gibi ürünleri neden 151 hesapta izlediğinizi anlamadım. Bence 150 hesapta izlenmesi gerekir. 150 hesapta izleyip kullanılan miktarı 730 hesaba borç verebilirsiniz.
 

Benzer konular

Üst