Mesai Saatinde Çalışma Alanı Dışında Kaza ve Ölüm...

Üyelik
27 Eki 2008
Mesajlar
8
Konum
İZMİR
Ağustos ayı içersinde çalışmakta olduğu işyerinden saat 16.45 civarı sözlü izin (işverenin beyanı) alarak çıkan yakınım motorsikletiyle seyir halinde iken bir aracın çarpması sonucu olay yerinde hayatını kaybetti... Ancak kaza sonrasında motorsikletin arkasında bulunan kutudan işyerine ait bazı evraklar etrafa yayılmış. Bu evraklar ise kendisine dışarı çıktığı esnada teslim etmesi için verilmiş evraklardır ve evrakların muhteviyatını bilmekteyiz.

Sözkonusu olay böyle işlemiş ve ölümlü kaza sonucu işyeri ölümünden 1 gün sonraya çıkış vermiş iş kazası beyanında bulunmadan aileye hiçbir hak ve ücret ödemesinde bulunmadan olaydan kendilerini sıyırmışlardır.

Ben bu olayın bu kadar basit sonuçlanmaması gerektiğini düşünmekteyim. Kaldı ki ölen şahıs o işyerinde sorumlu konumunda çalışan 1.500 YTL üstünde maaş aldığını tahmin ettiğimiz (elimizde ücret pusulası bulunmamakta) ve SGK hizmet hesabında, adına 660.00 YTL PEK ödenmekte olan bir kişidir. ve Yakın zamanda banka kredisi için başvurması esnasında işyerinden 1.500 YTL aldığına dair bordro dökümü alarak bankaya verdiğini bilmekteyiz. Ayrıca maaş ödemeleri zamanında yapılan bir işyeri değildir.

Sizden mümkünse deneyim ve tecrubelerinizden faydalanarak ne gibi bir yol izlemem gerektiği konusunda yardım rica etmekteyim.

Şimdiden teşekkürler.
Nil,
 
Ynt: Mesai saatinde çalışma alanı dışında kaza ve ölüm...

Bu ölümlü bir trafik kazasıdır. Mesai saatleri içinde meydana gelmiştir.
İşveren ait evraklar taşınmaktadır. Bence işverenden tazminat talebi çok haklı gerekçeleri vardır.
 
Ynt: Mesai saatinde çalışma alanı dışında kaza ve ölüm...

ayrıca çıkış sebebinide öğrenmenizde fayda var yaşamayan birinin sigortasını neye göre çıkarmışlar acaba ordan bi şekilde açık verebilirler.
 
Ynt: Mesai saatinde çalışma alanı dışında kaza ve ölüm...

Çalışanın ölmesi nedeniyle sözleşmenin sona ermesi durumunda kıdem tazminatına hak kazanılır.Tazminat ödemesi vefat edenin mirasçılarına yapılır.Olayda çıkış vefattan 1 gün sonra yapıldığına göre mirasçıların kıdem tazminatı hakkı vardır.Diğer yandan iş kazası nedeniyle tazminat talep hakkı olsa da bir şey çıkacağını zannetmememe rağmen sıkı bir avukat takibiyle iş kazası tazminatı da alınabilir.
 
Ynt: Mesai saatinde çalışma alanı dışında kaza ve ölüm...

Evet sn. keremcem inde haklı olarak belirttiği gibi. Çalışırken ölen kişi kıdem tazminatına hak kazanır. (Tabi bir yılı doldurmuş ise)
 
Ynt: Mesai saatinde çalışma alanı dışında kaza ve ölüm...

Ölen kişi yaklaşık olarak 3 yıldır o işyerindedir...

Ayrıca.. 19 ağustosta ölen birine 20 ağustosta çıkış verilmesi, PEK 'nın aldığı ücret üzerinden gösterilmemesi, yazılı bir izin formunun bulunmaması ve iş için gönderildiği halde işyerinden erken çıkmak için izin aldı şeklinde bir yaklaşımla hiçbir hakkının olmadığı söylenmesi ve birsürü anlamsız olay içiçe yaşanmış.. şu an yapmam gereken işvereni arayıp haklarını talep etmem mi yoksa Bölge Çalışma ile irtibat halinde olmam mı?

İlginize teşekkürler..
Nil,
 
Ynt: Mesai saatinde çalışma alanı dışında kaza ve ölüm...

Sn. Nil,


İşverenin kötü niyetli olduğu açık. Bence hiç vakit geçirmeden önce Bölge Çalışmaya durumu bir detaylı dilekçe ile bildirmenizdir.
Daha sonra hiç vakiy geçirmeden iş mahkemesine baş vurun.
7 Gün süre var daha sonra bazı haklarınız kaybolabilir. derhal iş hukuku uzmanı bir avukatla görüşün.
 
Üst