Mesai Saatleri İçersinde Namaz Kılmak

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan kavazlı
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Ynt: Mesai Saatleri İçersinde Namaz Kılmak

istenildiği takdirde, namaz kılmak hiç bir işte, hiç bir zaman problem olmaz arkadaşlar, bu sadece hoşgörüsüzlük ve islama karşı düşmanlıktan kaynaklanmaktadır.
bu seri üretim dediğiniz yerde çalışan kişi, hiçmi hastalanmıyor, hiçmi doktora gitmiyor, gittiği zaman o gitti diye üretimmi duruyor. yani tüm gün işe gelmeme durumunda bile işe ara vermeden devam edilebiliyor, bir namaz kılındı diye iş duruyorsa, o işi yapmasınlar.
ikinci konu, işe denk düşen namaz vakti genelde 2 dir öğlen ve ikindi, öğlen ikindi vaktine kadar, ikindi ise zamana göre 1 saatten fazla bir süre içerisinde kılınabilir. bu süre zarfında hiçmi mola verilmiyor bu işyerinde.
bence bu ihtar vermek istenen işçi, seri üretimde olan bir işyerinde işini ihmal ederek (bırakarak) gidip namazını kılmış değildir. bu boş vakitlerde mola saati, çay saati gibi bir saatte kılmış. ancak işverenin sadece islama olan soğukluğu, kendine göre çağdaşlaşmış kafası ile, işyerinde namaz kılınmasına bozulmuş olmasıdır.

Degerli fetva veren arkadaşlarım.Niyetim tartışma içerisine girmek degil de ancak siz neye dayanarak çalışmak en büyük ibadettir diyorsunuz?savaşta,hastalıkta,yolculukta vs bile namaz kılmak tehir edilmemiş de çalışmak namaz kılmaktan daha mı iyi olacak.Bence fetva vermeyin de kanunen ihtar verilebilirmi verilemez mi onun hakkında tartışalım.Bu sanıyorum ki daha dogru olur. saygılar...

Değerli arkadaşlar bir kişinin yaptığı fiilden dolayı koca dini tartışmaya açmanın kimsenin hakkı yok.Bizler elimizdeki verilerle yorum yapıyoruz ama kanımca daha çok veri ile değerlendirilmesi gereken bir konu.Yorumlarınızda bu hususa dikkat edilmesini rica ederim.

Ve bende mecburen aynı yöntemi kullanarak yorum yapmak durumunda kalacağım.

Bir iş tanımı var,bunun gereğini yerine getirmek için çalışmaktasınız ve eğerki hakka inanıyorsanız bu işteki ihmalkarlığınız kul hakkına girer ki yaptığınız ibadetin özüne aykırı davranırsınız bu durumda.Yani farz durumdaki amellerinizin yanına nafile sayılabilecek ibadetlerinizide eklerseniz bu noktada işverenin insiyatifi kendi tarafında olacaktır.güzel olanı işlerin bu durumda düzenlenerek yapılmasıdırki,buna her zaman ve her yerde imkan bulunamayabilir.

2.bir durumki halkımızın özellikle ramazan aylarında ibadetlerine biraz daha fazla hassas olmaları ve bu ayı kendince dolu dolu geçirmek istemeleridir.Ama zaman zaman karşılaşıyoruz ki bu durum suistimal edilmektedir.Tüm yılı cumalar hariç değerlendirme durumu olmayan insanlar tamamen cami cemaati kılığına girip,ibadetleri için geçirdiği zamanı kullanmakta suistimallere varan tavırlar içerisine girmektedirler.Bu da hiç namaz kılmayan işverenleri bırakın 5 vakit namazını kılan işverenleri bile rahatsız etmektedir.Konu yapılan faaliyette samimiyetin sorgulanması aşamasına geliyor.

bu durumda işcinin ramazan başlangıcında işverenle bu konuyu konuşması ve imkanlar ölçüsünde gereğini yerine getirmeye çalışmaktır ki,aksi durumda işverenin olumsuz halinde bunu avukatlara mahkemelere dökmek bizim yorumlarda olduğu gibi yüce din İSLAM ın tartışmaya açılmasına sebep olmaktadır.
Açıkcası ben çalışmakta ibadettir veya işveren istemezse yapamazsınız yada şartlar ne olursa olsun ben ibadet özgürlüğümü yaşayacağım diyebilecek kadar dini bilgiye sahip değilim.

Bence ihtar alırsa işcinin işvereni ile bu konuya açıklığa kavuşturması gerekir.

Saygılarımla,

Sayın isseyy,
Cevap hakkım doğduğu için yazıyorum. Biz burda fetva vermiyoruz. Yanlıs anlasılmasın fetva verenlerden çoktur dini bilgimiz. "Allah patronunu islah etsin" diyenlere cevabımız. Bu ve bunun gibi kendilerini bilmez, Allahı kitabı kullanarak iyi niyeti suistimal edenlere cevabımız. Bizler burada gönül isi yapıyoruz. İsteyen istediği bilgiye bir sekilde ulasıyor. Yazdığım mesajlara bakarsan 220 nin üzerindedir. Bunların içinde verdiğim cevaplar, tartısmalar, yorumlar ve de yeni konular bulunmaktadır. Yani biz üzerimize düseni vatan için millet için burada paylasıyoruz. Hiçbir çıkarımız yok. Siz ve sizin gibi henüz bu ortamda kimseyle bisey paylasmayanlara bu sözü söylemek düsmez. Ayrıca "çalışmak namaz kılmaktan daha mı iyi olacak" sözünüzü çok abes buluyor ve çok özendiğimiz Avrupanın nasıl Avrupa olduğunu anlayabilmemiz için Mehmet Akif Ersoy'un avrupa seyahati dönüşü kendisine sorulan: "nasıldı?" sorusuna verdiği cevapla sözü bitirmek istiyorum.

"isleri dinimiz gibi dinleri isimiz gibi"

Umarım anlatabilmisimdir.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...