Mesaiye Geç Gelme Sebebi ile İşten Çıkarma

HRM Capital Ankara

Katkı Sunan Üye
Üyelik
13 Şub 2009
Mesajlar
130
Merhaba arkadaşlar,

Bir personelimiz mesaiye geç gelme alışkanlığından kurtulamadı. İlgili sebepten uyarı, kınama ve yevmiye kesintisi cezaları aldı. Sözlü ikazların sayısını ise yazmıyorum. Sabah servis onu beklemekten gecikiyor diyebilirim. Gerçekten kendi değil ama biz bıktık. Fakat bu alışkanlığından vazgeçmedi. Arkadaşı tazminatsız olarak göndermek istiyoruz. Sizce tazminatsız fesih için uygun çıkış işlemi nasıl yapılmalı?
 
Ynt: Mesaiye geç gelme sebebi ile işten çıkarma

Sabah gelmediği saatlerde başlayıp bitirmesi için bir iş verin. Gelip yapmadığında tutanak tutarsınız ve çıkışını yaparsınız.
 
Ynt: Mesaiye geç gelme sebebi ile işten çıkarma

1- geç geldi diye tutanak tutulur
2-işçiye ihtar çekilir (bir daha geç kalırsanız mazaretsiz iş sözleşmeniz fesh edilecek )
3-tekrar geç kalırsa sözleşmesini fsh edersiniz işçiye de tebellüğ edersiniz
bunlar yapılırsa sözleşmeyi haklı sebepden dolayı fesh edebilirsiniz.
 
Ynt: Mesaiye Geç Gelme Sebebi ile İşten Çıkarma

Geç kalmak, tazminatsız fesih sebebi olamaz.
 
Ynt: Mesaiye Geç Gelme Sebebi ile İşten Çıkarma

Gereli tutanaklar var ise,
Madde 25 II
h) İşçinin yapmakla ödevli bulunduğu görevleri kendisine hatırlatıldığı halde yapmamakta ısrar etmesi.

Tazminatsız çıkışı verilebilir diye düşünüyorum.
 
Ynt: Mesaiye Geç Gelme Sebebi ile İşten Çıkarma

Sayın keremcem'in dediği gibi masaiye geç gelme alışkanlığı yüzünden iş akdi fesh edilebilme yolu açık olmakla beraber tazminatsız fesih için geçerli neden oluşturmamaktadır.

Sayın TURKO'nun bahsettiği şekilde olabilir.

Yanıtlar için herkese teşekkür ederim arkadaşlar.
 
Ynt: Mesaiye Geç Gelme Sebebi ile İşten Çıkarma

keremcem ' Alıntı:
Geç kalmak, tazminatsız fesih sebebi olamaz.


ben o zaman yıllanmış bir işçiysem ve iş yerinden ayrılmak isteyip tazminatımı alacaksam hep geç kalıyım çıkarsınlar tazminatımı da versinler öylemi? Saçma.....
 
Ynt: Mesaiye Geç Gelme Sebebi ile İşten Çıkarma

İş Kanunun 25. II h maddesine göre tazminatsız iş akdini feshedebilirsiz. dava açsa dahi kazanabileceğini düşünmüyorum
 
Ynt: Mesaiye Geç Gelme Sebebi ile İşten Çıkarma

İşe iade davası kazanma şansı pek olmasa da, tazminat için dava açtığında kazanma şansı yüksektir.
 
Ynt: Mesaiye Geç Gelme Sebebi ile İşten Çıkarma

kıdem tazminatı davasını kazanma şansıda yüksek değildir. çünkü kendisine hatırlatılmasına rağmen üzerine düşen sorumluluklara uymamaya ısrar etmektedir. bu husus işverene 25/II-h ye göre işverenin tazminatsız ve ihbarsız iş akdini feshedebilir. ancak bu feshi 26. madde de belirtilen 6 iş günlük süre içesinde ve tercihen noter ihtarnamesi ile yapması gereklidir.
 
Ynt: Mesaiye Geç Gelme Sebebi ile İşten Çıkarma

merhabalar. çalıştığım firmamda daha evvel birçok problem yaşandığı için, firma avukatımızıdan İş Sözleşmesi hazırlamasını istedik. Bu sözleşmeyi mali müşavirimiz de inceledi. Çoğaltarak hepimiz imzaladık. Elemanlarla sorun olduğunda avukatımız bu sözleşme ile problem olmayacağını söyledi. Bu konu ile ilgili madde aşağıdaki gibi. Bilginize.
11-Normal çalışmasından, randıman vermemesinden, işe geç gelmesinden,işi aksatmasından, amirlere karşı gelmesinden, emir ve talimatlara riayet etmemesinden uhdesine tevdi ve teslim edilmiş alet, takım, v.s. malzeme ve makineleri itinalı kullanmamasından, işyeri kurallarına uymamasından v.s. sebeplerden dolayı yapmakla ödevli bulunduğu görevler kendisine hatırlatıldığı halde yapmazsa iş yasasının 17. Maddesindeki diğer sebeplere istinaden işveren ihbarsız ve tazminatsız işçinin işine son verme yetkisine haizdir.
 
Ynt: Mesaiye Geç Gelme Sebebi ile İşten Çıkarma

peşinen imzayı çakmışınız işveren kötü niyetle hertürlü işlemi yapabilir. hadi sözleşmede olsa neyse
ama ayrı bir yazılı evraka imza atmanız sakıncalı bence.
 
Ynt: Mesaiye Geç Gelme Sebebi ile İşten Çıkarma

Tek bacağınızdan asılacağınızı belirten bir sözleşmeyi imzalamış olsanız, sesinizi çıkartmadan bacağınızı uzatıp asılmayı mı bekleyeceksiniz.
Sözleşmeye konan maddeler iş kanununa aykırı olamaz.
Örneğin,çalışan 6 ay önceden haber vererek ayrılabilir gibi bir madde bulunsa da sözleşmede, çalışanı bağlayacak olan iş kanunundaki ihbar süresi olacaktır.
Madde 17 ye göre yapılacak fesihlerde ihbar tazminatına da , kıdem tazminatına da hak kazanırsınız.Sakın madde 25 olmasın?
 
Ynt: Mesaiye Geç Gelme Sebebi ile İşten Çıkarma

maalesef öyle bir duruma geldik ki, işimizden olmamak için peşinen imzayı çakmak zorunda kalıyoruz. patron kötü niyetli olursa da şansa :)
 
Ynt: Mesaiye Geç Gelme Sebebi ile İşten Çıkarma

Merhabalar,

Ben IT sektöründe işverenim. Arkadaşları sabah 20-30 dakika için veya gün içerisinde mesai dışı aktivite yaptıkları için sıkıştırmıyorum. Ancak bunu sürekli hale getiren, haftanın ortalama 2 günü yarım saat ile 2 saat arasında geç kalan bir arkadaş var. Hatta gelmediği oluyor. Alışkanlık oldu. İhtarname vermek istemiyorum ancak tüm diğer çalışanlar duruma tanık ve kötü etkileniyorlar. "o bu kadar rahatsa biz neden kendimizi yoralım?" dediklerini duydum kendi aralarında.

İşverenlik ödevlerine gelince, fazla mesaileri mümkün mertebe veriyorum, piyasa rayicinin %30-40 üzerinde maaş ödüyorum, rahat bir çalışma ortamı sunuyorum. Tek eksiğim, SGK primlerini tamamını değilse de %70'ini ödüyorum ancak bunu da kendilerine danışarak yaptım ve bir kısmını maaşlarına yansıttım. Karşılığında konsantre olmuş şekilde çalışmalarından başka birşey beklemiyorum ancak olmuyor malesef. Kendim dahil çabalamamıza rağmen, bu rahatlık karşısında kandırılmış gibi hissediyorum ve uykularım kaçıyor.

Haksız olduğumu düşünmüyorum. Şirket merkezini Teknokent'e taşıyıp SGK muafiyetinden de faydalanabilirim ancak oradaki firmaları ve vergi ödememek için dönen dolapları görünce bundan vazgeçtim. Her işlemim faturalı, beyan ediliyor. Market alışverişinde fatura üzerinden kendime yaptığım masrafları bile işaretleyip çıkartırım. SGK da ise, ücretleri olduğu gibi gösterirsem ayda 900 TL Bağ-Kur primi ödemem gerekiyordu. Emeklilikte 700 TL maaş ve devlet hastanesinde et çuvalı muamelesi görmek karşılığında. Buna da gücüm yok malesef.

Yani sadece SGK primleri nedeniyle işçiye her yol mübah oluyorsa da şirketi kapatıp freelance çalışmak en iyisi.
 
Ynt: Mesaiye Geç Gelme Sebebi ile İşten Çıkarma

SSK ve Diğer vergi yükümlülüklerinin ağırlığı malum herkez tarafından bilinmektedir. Fakat sizin eksik ssk göstermeniz emeklilik dışında personele pek birşey kazandırmıyor. Dolayısıyla sskmı eksik gösteriyorlar diye az çalışmak mantıksız.

Bir tiyo; SGK yı eksik gösterdiğiniz halde iyi bir muhasebeciyle özlük dosyalarını tam olarak tutup aylık ödenen maaşların bordrolarını imzalatıp belirli düzende takip ederseniz çokda bir sıkıntıyla karşılaşacağınızı sanmıyorum.

Buna karşılık geç gelen daha doğrusu kurallara uymayan personele gerekli ihtarı verip bu ihtar karşılığında savunmasını alıp tekrarlaması durumunda işine haklı fesih hakkınızı kullanarak son verebilirisiniz.


4857 sayılı iş kanunu sadece işciyi değil işverenide korumaktadır. Bunu unutmayınız.
 
Ynt: Mesaiye Geç Gelme Sebebi ile İşten Çıkarma

Arkadaşlar Kanunlarda açık kalan yerler mantıksal olarak müfettişin veya mahkemenin insiyatifindedir. İşe sürekli geç gelen birisi için tazminatsız fesih sebebi olamaz diyen sevgili arkadaşlar ben işten ayrılmak istiyorum bunun için işe hergün geç kalıyorum işverenim tazminatlarımı ödemek zorunda kalıyor böyle bir şey yok kanun gayet açık rahatlıkla çıkışını tazminatsız olarak feshedibilirsiniz. o saatlerde filan iş verilmesine gerek yok zaten çalışma saati olduğundan verdiğiniz herhangi bir görev o süre içerisine zaten girer. saygılarımla
 

Benzer konular

Üst