Ynt: Meslek Mensubunun Sorunlarına Dair...
1/Bağımlı çalışan meslek mensuplarının YMM olma süreceindeki problemleri
2/Bağımlı çalışan meslek mensupları için asgari ücret düzeyi
3/Bağımlı-Bağımsız çalışan meslek mensupları için mesleki eğitim şartı
4/YMM imzası dışında SMMM imzası da taşıyan hadlerin getirilmesi
5/Karşıt inceleme nedeniyle karşılaşılan zaman kaybı.
6/Tahsilat problemi
7/Meslek mensubu ile çalışma zorunluluğu bulunmayan mükelleflerin harici şifre ile beyanlarını ikincil çerçevede muhasebeciler aracılığı ile göndermesi.
8/İnternet üzerinden isim vermeden yapılan reklamlar
9/Aynı bildirimlerim, SGK, Çalışma Bakanlığı, İş-Kur a tekrar tekrar bildirilmesi.
10/Süresinde gönderilmeyen beyannameler nedeniyle kesilen cezalar
11/Haksız Rekabet
12/Stajyer arkadaşlarımızın üzerinde ki mali yük...
13/Meslek içi eğitim...
14/Odaların yetersizliği ve ilgisizliği
15/Gelir vergisinde Serbest Mesleklerde Tahsilat esası geçerlidir. KDV.de ise hizmetin tamamlandığında doğar.Buna dayanarak Vergi daireleri ister tahsil et,istersen tahsil etme her ay KDV+muhtasar beyanlarınızı verdiğinizde Maliye bakanlığının yayınlamış olduğu tarifen KDV. tahakkuk ettireceksiniz diyerekten Çok arkadaşlarımıza cezalı tarhiyat yaptılar
16/bağımsız denetim şirketi kurabilmek için, şirketin % 51 hissesine sahip en az bir bağımsız baş denetçi olması gerekiyor, bağımsız baş denetçi olabilmek içinde üniversite mezunu olmakla birlikte bulunna sürecin teferruatına girmeden sadece bizim meslektaşların süreci şu şekilde! önce spk nın denetçi lisanslam sınavına girmesi ve lisans alması daha sonra bir denetim şirketinde fiilen denetim şirketine bağımlı çalışması ve en az iki yıl denetim raporlarında imzasının bulunması gerekiyor. buda denetim firmalarını tekelleştiriyor.
17/muhasebe makbuzlarındaki kdv nin %8e düşürülmesi;
18/ek1 ek2 ler kalksın sgk veri tabanı ortak olsun. ba - bs ler kaldırılsın. denetim yetkisinin spk dan alınıp türmob a devri için yasa teklifi verilsin. ssk aylık hizmet belgesi kdv ve muhtasar ile birleştirilsin. geçici verginin son dönem beyanı kaldırılsın
19/defter sayısına sınır getirilmesi
20/Muhasebe ücretlerinin devlet garantisine alınması:
21/ba bs formlarının birleştirilmesi:
22. Mali tatilin yerine meslek mensuplarına beyan, bildirim, bilgi yazıları ve benzerleri için ek süre talep hakkı düzenlemesi getirilmelidir.
23. Haksız rekabet ve ba bs formları sorunlarının kısmen çözümüne yönelik olarak e-fatura uygulamasının tüm mükelleflere zorunlu hale getirilmesi. (Fatura bastırılması yerine maliye elektronik ortamından fatura düzenlenebilmesi)
24. Serbest meslek ödemelerine ait gelir vergisi kesintisi/stopajın kaldırılması.
25. Ticari/tüketici kredi isteği için bankalara verilen olan ücret bordrosu, hesap özeti ya da mali tabloların vergi idaresi kayıtları ile karşılaştırılması yapılmalıdır.
26. Yıllık müşteri listesi bildirimi, vergi levhası tasdiklenmiş müşterilere ait bildirim gibi uygulamalar, beyannamelerin elektronik ortamda verilmesinden dolayı gereksiz ve fazladan bir iş yükü olmaktadır.
27. e-beyan, e-sigorta uygulamaları içersinde kağıt, yazıcı, kartuş, yazılım ve elektronik parça masraflarının artışı. Kamunun yaptığı/yapacağı beyan, bildirim ve tahakkuk belgelerine ait kağıt ve yazdırma sarfiyatı elektronik ortamdaki uygulamalar sonucu meslek mensuplarının üzerine kalmıştır.
28- "Tekdüzen Hesap Planı"nın kaleme alınışındaki sorunları, işleyişini açıklayan yetersiz metinler, yerinde duruyor.
Bu alanda ortada bir faaliyet yok. Kullanılan çoğu tabirler uygun tabirler değil. "Açıklaması" adlı metni okuyanlar kavrama sıkıntısını hep yaşıyorlar.
29- Yasaları ve uygulamaları açıklayan tebliğ ve sirkülerlerde, "örneklere" yeterince yer verilmeye, dikkat...
30- İktidarın uygulama getiren değişikliklerinde, Türmob Odalardan teyit ettirdiği fikrini ortaya koymalı ve müessir olmalı)
31- Maktu aidatlar mesleğe yeni başlayanlarda, büro gelirine bağlı, fakat basamaklı uygulanmalı. Mümkünse 1-2 yıl hiç alınmamalı... Tabiatiyle nisbi aidattada, alt taban uygularken, bu basamaklar esas olmalı.
Bu konu ayrıca, ileri yaşlarda işi azaltmış meslek mensupları için bile yapılandırılmalı...
Olur ya, zarar halinide dikkate alan düzenleme yapılmalı.
32- Bürokrasiyi azaltma amacına yönelik (mükerrer uygulamaları eleme), teknolojinin verdiği imkanların sonuna kadar kullanımı dahil, "Kurumların koordinasyona geçmelerini" sağlamak üzere ilgililer nezdinde girişimlerde bulunmak...
33-3568 sayılı yasanın; 5. maddesinin aşağıda belirtilen kısmının kaldırılması;
Madde 5 - A) Serbest muhasebeci mali müşavir olabilmek için aşağıdaki özel şartlar aranır.
a) ..... veya diğer öğretim kurumlarından lisans seviyesinde mezun olmakla beraber bu fıkrada belirtilen bilim dallarından lisansüstü seviyesinde diploma almış olmak.
34- Meslektaşımız açısından, bu "Müteselsil Sorumluluk" meselesinin durumu nedir, nereye doğru gidiyor, bulunduğu/geldiği yer doğrumudur. Hakmıdır, sapma varmıdır, değerledirile bakıla diyorum.
35- Meslekte zaman zaman seminerlere ihtiyaç duyulur, bu İMKANLARA Ülkemizin her yöresi sahip olamamaktadır, Türmob bu dengeyi sağlayacak tedbirleri düşünmelidir, bazı yörelerin bu açığını kapatmalıdır.
36- İnsanlık bu ya, belki hata yapabiliriz. Meslekle ilgili e-Beyanname, e-Bildirge ve benzeri elektronik ortam düzenleyicisi görevlilerin, buradaki işlemlerimizde hata yapmamamızı sağlıyacak tedbirlerin tamamının düşünülmesinin/yapılmasının, bu ilgililere Türmobca iletilmesi...
Not: İş-kur sitesinde kullanımımıza açılan menünün, kullanışlı hale getirilmesinin, ilgililerine iletilmesi...
37- VUK daki "Pişmanlık" müessesine benzer bir uygulamanın, "Sosyal Güvenlik" tede getirilmesine çalışmak...
Unutmadan yada son gün yoğunluklarından, kaynaklanan geç verilen bildirim, beyanname ve bildirgelerin, TAMPON bir sürenin (10, 15 yada 30 gün) garantisiyle cezai külfetinin hafif tutulması (basamaklı olabilir) getirilse, ne iyi olur.
38- Odalarca, kendi bürosunu kurarak mesleğe ilk defa başlayanlara sınırlıda olsa kredi verilmesi yada küçük bir yardım yapılması sağlanmalı (bilgisayar ve yazılım alımlarına destek olmak için),
39- Hayat şartları (deprem vs.) yada ailevi nedenler gibi sebeplerle, çalıştığı yeri bırakıp, başka yere gideceklere Odaların meslektaşa yardımcı olması ilke haline getirilmeli (işyeri bulma, kiralamaya yardım, bağımlı iş temini vs.),
40- Kardeşim kalkmışlar e-Bildirgede "Bölge Çalışma Nosunu" benden istiyorlar. Bırakın bunu artık. Bölge çalışma kendisi Sgk.daki "İşyeri Noları" na göre dosya oluştursun. Bu kadar. Verileri Sgk.dan alsın.
41- Türmobun ve Bakanlığın imzasını taşıyan iri puntolu "Meslekte Uyulması Gereken İlkeler" listesi gibi bir çerçeveli yazıyı Türmob hazırlatırda bizlere, vergi levhası gibi zorunlu tutularak bürolara asılmak kaydıyla dağıtırsa, yararı olur diye düşünüyorum.
42- Oda etkinliklerinin zayıflığının belki bir nedenide bizleriz. Toplantılara katılmıyoruz. Bunu alışkanlık haline getiren üyelerin izlenmesi, uyarılması için, bir şeyler yapılmalı?
----------------------------------------
4 ve 7. madde ile ilgili olarak;
Vergi ve sosyal güvenlik ile ilgili bütün beyan ve bildirimlerde meslek mensuplarınca imzalanması zorunluluğu getirilmelidir.