Mesleki Eğitim Zorunluluğu

Üyelik
24 Nis 2007
Mesajlar
20
Mrb.Arkadaşlar

26 Mayıs 2008 Tarihli 26887 Sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan İŞ KANUNU ve BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN'un 9. maddesi d fıkrası uyarınca, 01 Ocak 2009 Tarihinden itibaren çalışanların Mesleki Eğitimi zorunlu hale getirilmiş olup eğitim almamış personel çalıştıran işveren veya vekiline personel başına 560 TL. idari para cezası uygulamaya konmuştur.

Yukarıdaki maddede mesleki eğitimi derken E.M.L (Torna-tesviye,döküm,elektrik) bölümlerinden mezun olanlar için gerek varmı yoksa ayrı olarakta mesleki eğitimi bilgisi almasımı gerekecek, yoksa diploması olan bir kişi için yeterli olacakmı.iyi çalışmalar

Saygılarımla,
 
Ynt: Mesleki Eğitim Zorunluluğu

bu konularda aynı sıkıntıları şu anda bizde yaşıyoruz bilgisi olan arkadaşlarım paylaşabilirlermi

teşekkürler.
 
Ynt: Mesleki Eğitim Zorunluluğu

Meslek lisesi mezunlarının alacağı ustalık belgesini işyerinde bulundurmaları yeterlidir.
 
Ynt: Mesleki Eğitim Zorunluluğu

Bu konu ile alakalı (4857-85) yayınlanmış herhangi yönetmelik, genelge vs. var mıdır?
Meslek Lisesi mezunu olmayanların eğitimi ne şekilde olacaktır?
 
Ynt: Mesleki Eğitim Zorunluluğu

Kanun metninde "çalıştığı işle ilgili mesleki eğitim almamış işçiler ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırılamaz" denilmektedir.
İşçinin yaptığı işin "Ağır ve Tehlikeli İşler Yönetmeliği"nde bulunan "Ağır ve Tehlikeli İşlere Ait Çizelge"de yer alan bir iş olup olmadığına bakmak gerekir. Bu çizelgede çeşitli iş kollarına ait hangi işlerin ağır ve tehlikeli iş olduğunu öğrenebilirsiniz.
Örneğin; Metal ve Metalden Mamul Eşya Sanayii İle İlgili İşler başlığı altındaki maddelerin birinde "10 kg?yi aşan tornacılık, tesviyecilik gibi talaşlı imalat ve taşlama işleri" ağır ve tehlikeli işlerden sayılmıştır.
Eğer, tezgâhınızı eğitimsiz bir kişiye teslim etmeyi göze alabiliyorsanız 9 kg. ağırlığındaki bir parçayı işleyen kişinin mesleki eğitim almış olması gerekmez sonucu çıkarılabilir.
Ülkemizde mesleki eğitim kurumları olarak Meslek Liseleri, Mesleki Eğitim Merkezleri(Çıraklık Merkezi), Meslek Yüksekokulları ve üniversitelerdir.
Meslek lisesi mezunları, çıraklık eğitim merkezi mezunları, MYO mezunları, üniversite mezunları eğitim gördükleri alanda mesleki eğitim almış kişilerdir. Ayrıca mesleki eğitim almaları gerekmez.
Ancak, kendi alanı dışında bir ağır ve tehlikeli işte çalışırsa bu konuda mesleki eğitim alması gerekir.
Örneğin, elektrik bölümü diploması olan bir kişinin 10 kg'dan daha ağır talaşlı imalat işlerinde çalıştırılması durumunda mesleki eğitimi olmadığı söylenebilir.
 
Ynt: Mesleki Eğitim Zorunluluğu

Merhaba;
İşletmemiz Ağır ve Tehlikeli İşler kapsamında ve çoğunlukta mavi yaka personel bulunmaktadır. ÇVSGB tarafından gerçekleştirilen denetimde "Mesleki Eğitim" şartı aranmıştır ve ilgili konu raporla tarafımıza iletilmiştir.Personellerimizin bu anlamda eğitilmeleri ile ilgili çalışmalara başlamak istememize rağmen bu konuda eğitim veren herhangi bir kuruma ulaşamadım(Çıraklık Merkezleri dahil). Verilecek olan eğitimin yelpazesi ne kadar geniş olacak? Mevcut çalışan personelime nasıl eğitim verilecek? Hiç bir sistem oturtulmadan yaptırımı ile birlikte bir uygulama daha gelişmiş bulunmakta.
Konu ile ilgili daha önce çalışma yapmış olan, ya da eğitim veren kuruluşlarla ilgili bilgisi olan forum üyelerinin desteğini rica ediyorum.
Teşekkürler,
İyi Çalışmalar.
 
Ynt: Mesleki Eğitim Zorunluluğu

İlgili meslek odalarının bu tür eğitim programları olabiliyor.
 
Üst