Mesleki Ünvanımızı Doğru Kullanıyor ve Koruyor muyuz?

Tahsin Kurt

Fenomen Üye
Platin Üye
Üyelik
5 Nis 2007
Mesajlar
9,862
Konum
İstanbul
Selamlar arkadaşlar,
Geçenlerde dinlediğim bir olay aklıma ister istemez böyle bir soru getirdi.Olayı çok kısa izah edeyim.Sonra konuyu irdelemeye başlarız.
Gümrük müşaviri olan bir mükellefim var ve zamanında değişik gümrük bölgelerinde müdürlük yapmış emekli olmuş şimdi müşavirlik yapıyor.Bir firması başka bir firmaya kendisi hakkında "gümrükçü" kelimesini kullanmış (olayın ayrıntıları önemli değil) Bu kelime mükellefimin hoşuna gitmediği gibi birazda sinirlendirmiş.Kendilerine gümrükçü veya simitçi gibi (burada simitçileri küçük görmek amaç değildir,yanlış anlaşılmasın) sıfatlar verilmesinin doğru olmadığı,bu iş tahsil ve emek gerektirdiği,kendilerinin gümrük müşaviri olduğu ve öyle anılması gerektiği konusunda müşterisini uyarmış ve gerekli özürü almış.
Şimdi olay çok basitmiş gibi görünebilir,hatta müşterimin geçtiği ve geldiği konum itibariyle biraz ayaklarının yere basmadığı da düşünülebilir.Fakat uyarı ve düşüncesinin hiçte yanlış olmadığı,bu ünvanı almak için yıllarca emek sarfettiği düşünülürse ünvanını korumak ve kullanmak adına yaptığı bu davranışın çok doğru olduğu kanaatindeyim.
Kendi mesleğimizi göz önüne getirdiğimizde muhasebeci ve mali müşavir ayırımının olduğu tarafınızca muhakkaktır.Fakat nedense hepimiz tek bir isim (sıfat) altında toplanmaktayız.Muhasebeci. Tabiki sohbet veya tanışma anlarında muhasebeciyim veya mali müşavirim veya yeminli mali müşavirim diyoruz ama bu ünvanımızı korumak için veya muhataplarımızında (mükelleflerimizin) doğru kullanmasını sağlamak için gerekli özen veya hassasiyeti yerine getirebiliyor muyuz?Kaçımız bahsettiğim firma gibi mesleki ünvanı konusunda firmayı karşısına alıp, hatta işi kaybetmek uğruna ünvanı koruma çabası içine girebilir.Burada tabi şunu diyebilirsiniz,devir öyle bir devir ki ekmek aslanın midesine bile inmiş haldeyken bırakın ünvanı korumayı müşteryi elimizde tutabilmek için bile zorlanıyoruz.Haklısınız ama bu mesleğin hala piyasada saygınlık görmediği bile tartışılıyorsa mesleği korumak ve saygınlık kazandırmak için önce ünvanı korumak,doğru kullanmak ve kullanılmasını sağlamak en başta gelen görevlerden biri olmalı diye düşünüyorum.
Mükellefim bu olayı anlaltınca ister istemez bunlar aklıma geldi ve helal olsun bir ünvan bu kadar korunabilir ve kullanılabilir diye düşündüm.Çoğumuz her olaya "selam ben muhasebeciyim" diye atlıyoruz :)
Nasıl ki elektreik teknisyeni kendisine elektrikçi denilmesinden hoşlanmaz,berberler bile genelde kuaför kelimesini kullanmayı tercih ederler.Simit satana simitçi,ayakkabı boyacısına boyacı diyebilirsiniz ama serbest muhasebeci ve mali müşavir tanımlarını aynı sepette kullanmak doğru mudur?Biz bu hassasiyeti gösteriyoruz ama mükelleflerimizinde göstermesini sağlıyor muyuz?
Evet arkadaşlar aklımdakileri paylaşmak istedim.Biraz uzun oldu aralarda cümle düşüklükleri olabilir artık kusuruma bakmazsınız.Diğer forumdaşlar yorumlarını esirgemezlerse memnun olurum.Hepinize saygılar,teşekkürler.
 
Ynt: Mesleki ünvanımızı doğru kullanıyor ve koruyor muyuz?

evet bende yeterli saygınlığı görmediğini düşünüyorum ve mesleğin gerekli saygınlığı kazanması için elimden geleni yapmaya çalışıyorum ve bunun için toplu halde hareket etmek gerektiğini düşünüyorum birlik olursa ancak saygınlık gelir ama gelin görün ki biz çevremize saygınlık kazandırmaya çalışırken bu mesleği yapanlar kendi mesleklerine saygı duymuyorlar ( bazı meslek mensupları) zaten toplumda da öyle bi gözle görülüyor ki bu meslek hem çok basit hemde sürekli oturup muhabbet eden işleri sadece kdv yapmak olan kişiler olarak görülüyo, ne olcak ya muhasebeci işte deniliyor,geçmişte bu işi yapanlardan dolayı böyle düşünmeye biraz hakları var gibi görünüyor ama saygınlığı kazanmak ta bizlerin elinde kimse bize durduk yere saygı duymaz birlik olursak bu saygınlığı sağlarız sadece, ben daha stajyerim ama şu anda bile çoğu smmm den daha çok bu konuyu düşünüyorum, heralde kazanç meselesi işin içine girince çoğu saygınlığı ikinci plana atıyor. son olarak birlik olmadan saygınlığın olacağına inanmıyorum malesef
 
Ynt: Mesleki Ünvanımızı Doğru Kullanıyor ve Koruyor muyuz?

sorun birazda ünvanda gizli bsmmmo'nun sadece mali müşavir olsun diye önerisi vardı..
 
Ynt: Mesleki Ünvanımızı Doğru Kullanıyor ve Koruyor muyuz?

Duyarlılığınıza katılıyorum. Acı ama durum böyle.

Peki sorun tamamen isimde mi?

SMMM'nin açılımında "muhasebeci" kelimesi geçiyor. İçinde muhasebeci kelimesi geçen bir ünvanı taşıyorsanız size muhasebeci derler. Bu kadar basit.

Öte yandan içinde "müşavir" kelimesi geçen ünvanı taşımayan meslek mensupları ile yani SM'lerle birebir aynı işi yapıyor ya da birebir aynı işi yapıyor olarak algılanıyorsanız yine bu böyledir. Fazladan iki tane M olması kimin umrunda zaten aynı işi yapıyorsunuz. Hatta yakında üniversite mezunu olup olmamanızın bile anlamı kalmayacak.

Odtü mezunu olmanız hatta Odtü'de Şükrü Kızılot'dan Türk Vergi Sistemi dersi almanız kimin umurunda. "Ben çekirdekten yetiştim kırk yıldır bu işi yapıyorum hayat mektebini bitirdim" diyen okur yazar şahıs da muhasebecidir siz de muhasebecisiniz.

Bal gibi muhasebecisiniz işte.

Boşa beklemeyelim. Bu sorun bugün çözülmeyecek. Ne zaman aramızdan biraz daha gayretli olanlar yani oturup UFRS öğrenmiş, denetim öğrenmiş birileri Türkiye'de 5-6 bin kişinin yaptığı farklı bir meslek grubu oluşturur, işte o zaman "muhasebeciyim" demeyiz. "Bağımsız Denetçiyim" deriz.

(Bu arada aman yanlış anlaşılmasın SM arkadaşları kırmak gibi bir niyetim yok. Misal sadece ve sadece misaldir.)
 
Üst