Ynt: Metal hurda satışlarının kdv bey.gösterilmesi
Gelir İdaresi Başkanlığının 12.Ocak 2012 Tarihinde İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı tarafından vermiş olduğu bir muktezasında,
Profil imalatı faaliyetinde bulunan ve üretim sırasında profil standartlara uygun basılmamışsa veya profillerin kesilmesi sırasında oluşan profil parçalarının hurda olarak ayrıldığı, çıkan hurdaların dökümhanede eritilerek asıl ürünün başlangıcındaki ana hammaddesi olan kütük haline getirilerek tekrar imalata verildiği belirtilerek, alüminyum imalatı sırasında oluşan standart dışı metal ürün ( hurda) satışında KDV hesaplanıp hesaplanmayacağı ve daha önce indirim konusu yapılan KDV?lerin hesaplardan çıkarılıp çıkarılmayacağı hususu sorulmuş, İlgili kanunun hükümlerine atıfta bulunularak aşağıdaki sonuca ulaşılmıştır.
Hurda ve atık malzemelerin teslimlerinde sorumluluk ve vergi tevkifatı uygulaması ile ilgili olarak ilgili KDV Genel Tebliğlerinde gerekli açıklamalar yapılmış olup, 53 Seri Nolu KDV Genel Tebliğinde, hurda kavramına metal kırpıntılar, metal talaşları, mamul veya yarı mamul madde üreten imalathane yada fabrikalardan çıkan standart dışı metal ürünler, izabe tesislerinden çıkan standart dışı metal hammaddeler, hadde bozuklukları ve benzerlerinin dahil olduğu, tamir ve bakımdan sonra aynı amaçla kullanılması mümkün olan kullanılmış metal eşya teslimlerinde tevkifat uygulanmayacağı belirtilmiştir.
Buna göre, alüminyum profili imalatı sırasında ortaya çıkan standart dışı hurda profil teslimi kanunun 17-4/g maddesi gereğince KDV den istisna olacaktır. Sözkonusu üretim artıkları nedeniyle yüklenilen bir KDV bulunmadığından 1 Nolu KDV Beyannamesinde herhangi bir düzeltme yapılmasına gerek bulunmamaktadır, denilmiştir.
B. Sonuç
Üretim işletmelerini önemli ölçüde ilgilendiren bu görüş ile üretim sırasında oluşan hurdaların tesliminde KDV indirim iptalinin gerektirmediğini vurgulamış ve ayrıca birde KDV yönünden üretici firmaları cezalandırmaktan kurtarmıştır.