Metal hurda satışlarının kdv bey.gösterilmesi

Üyelik
10 Ocak 2012
Mesajlar
47
günaydınlar.işyerinde metal hurda çıkışı oldu.ben bunu 600 hesaba işledim.kdv den istisna olarak.burada önceki konuları incelediğimde bazı arkadaşları kdv beyannamesinde Özel Matrah Şekline Tabi İşlemlerde Matraha Dahil Olmayan Bedel kısmında yani 42.satırda beyan edilmesi gerektiğini yazmışlar.bu doğrumudur.ilk kez hurda çıkışlı beyanname hazırlayacağım için soruyorum.ayrıca istisnalar kısmında kısmi istisna bölümünü de dolduracağız sanırım.orada da yüklenilen kdv kısmını boş bırakıyoruz başka detay varsa bilgilendirirseniz memnun olurum
 
Ynt: Metal hurda satışlarının kdv bey.gösterilmesi

Başka bişey yok.
 
Ynt: Metal hurda satışlarının kdv bey.gösterilmesi

başka bir şey yok derken özel matrah kısmında mı göstereceğiz?yoksa sadece kısmi istisna kısmında mı?
 
Ynt: Metal hurda satışlarının kdv bey.gösterilmesi

Sadece kısmı istisna
 
Ynt: Metal hurda satışlarının kdv bey.gösterilmesi

çok teşekkür ederim Ayşe Hanım.matrahı sadece kısmi istisna kısmında belirtip yüklenilen kdv kısmını da boş geçiyorum.
 
Ynt: Metal hurda satışlarının kdv bey.gösterilmesi

Sayın SMMMSLD1,

Beyanname de matrahı yazdıktan sonra KDV K. 30/a maddesi gereği daha önce indirmiş olduğunuz KDV.yi beyan edeceksiniz. Satmış olduğunuz hurdanın daha önceden yapılan KDV girişini birebir tespit yapabiliyor iseniz İndirilen KDV tutarını yok tespiti zor ise genel KDV oranı (%18) kullanılır. Örnek kayıt aşağıdaki gibidir;

--------------------------------- / ---------------------------------------
120 ALICILAR 10.000.-

659 DİĞER OLAĞAN GİDER VE ZARARLAR 1.800.-
659.01 KDVK Md.17/4-g KDV İndirim İptali

649 DİĞER OLAĞAN GELİR VE KÂRLAR 10.000.-
649.01 Hurda Kağıt/Karton Satışı

391 HESAPLANAN KDV 1.800.-
391.05 KDV Md.17/4-g KDV İndirim İptali

??fatura ile hurda satışı
------------------------------- / ----------------------------------------

Saygılarımla,
 
Ynt: Metal hurda satışlarının kdv bey.gösterilmesi

Süleyman Bey yalnız hurda satışından kasıt imalat sırasında ortaya çıkan metal kırpıntılarıdır.
 
Ynt: Metal hurda satışlarının kdv bey.gösterilmesi

smmmsld1 ' Alıntı:
Süleyman Bey yalnız hurda satışından kasıt imalat sırasında ortaya çıkan metal kırpıntılarıdır.

İmalat sırasında olmasının bir önemi yok sonuç itibari ile imalat için almış olduğun metal için bir kdv indirimi yapıyorsun. İdare, daha önceden gerek imalat gerek ise satmak için veya kullanmak için aldığın ve bu alış neticesinde beyannamende indirmiş olduğun kdv nin daha sonra işyerinde her hangi bir sebepten dolayı hurda satışın sırasında genel kdv oranı üzerinden hesaplanan kdv ile geri ödemeni yani iade etmeni istiyor. Bu konuda yazılan bir çok makale bulabilirsin.

syg.
 
Ynt: Metal hurda satışlarının kdv bey.gösterilmesi

Gelir İdaresi Başkanlığının 12.Ocak 2012 Tarihinde İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı tarafından vermiş olduğu bir muktezasında,

Profil imalatı faaliyetinde bulunan ve üretim sırasında profil standartlara uygun basılmamışsa veya profillerin kesilmesi sırasında oluşan profil parçalarının hurda olarak ayrıldığı, çıkan hurdaların dökümhanede eritilerek asıl ürünün başlangıcındaki ana hammaddesi olan kütük haline getirilerek tekrar imalata verildiği belirtilerek, alüminyum imalatı sırasında oluşan standart dışı metal ürün ( hurda) satışında KDV hesaplanıp hesaplanmayacağı ve daha önce indirim konusu yapılan KDV?lerin hesaplardan çıkarılıp çıkarılmayacağı hususu sorulmuş, İlgili kanunun hükümlerine atıfta bulunularak aşağıdaki sonuca ulaşılmıştır.

Hurda ve atık malzemelerin teslimlerinde sorumluluk ve vergi tevkifatı uygulaması ile ilgili olarak ilgili KDV Genel Tebliğlerinde gerekli açıklamalar yapılmış olup, 53 Seri Nolu KDV Genel Tebliğinde, hurda kavramına metal kırpıntılar, metal talaşları, mamul veya yarı mamul madde üreten imalathane yada fabrikalardan çıkan standart dışı metal ürünler, izabe tesislerinden çıkan standart dışı metal hammaddeler, hadde bozuklukları ve benzerlerinin dahil olduğu, tamir ve bakımdan sonra aynı amaçla kullanılması mümkün olan kullanılmış metal eşya teslimlerinde tevkifat uygulanmayacağı belirtilmiştir.

Buna göre, alüminyum profili imalatı sırasında ortaya çıkan standart dışı hurda profil teslimi kanunun 17-4/g maddesi gereğince KDV den istisna olacaktır. Sözkonusu üretim artıkları nedeniyle yüklenilen bir KDV bulunmadığından 1 Nolu KDV Beyannamesinde herhangi bir düzeltme yapılmasına gerek bulunmamaktadır, denilmiştir.

B. Sonuç

Üretim işletmelerini önemli ölçüde ilgilendiren bu görüş ile üretim sırasında oluşan hurdaların tesliminde KDV indirim iptalinin gerektirmediğini vurgulamış ve ayrıca birde KDV yönünden üretici firmaları cezalandırmaktan kurtarmıştır.
 

Benzer konular

Üst