fonradar

Millileşmemiş malın kdv beyannamesindeki durumu

Üyelik
9 Ara 2009
Mesajlar
92
Merhabalar.İthalatçı bir müşterimiz ithal ettiğim malı millileştirmeden,yurtiçindeki bir firmaya satıyor ve faturasını kdvsiz olarak kesiyor.Bu satışı kdv beyannamesinin neresinde göstereceğiz?
 
Ynt: Millileşmemiş malın kdv beyannamesindeki durumu

Millileşmemiş malın satışı transit ticaret olarak değerlendirilir ve KDV beyannamesi ile Ba ve Bs formlarına intikal ettirilmez. Nitekim İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığına ait olan bir özelgede; transit ticarete konu olan malların (millileşmemiş mal) teslim işlemi Türkiye sınırları içerisinde cereyan etmediğinden KDV beyannamesinde gösterilmeyeceği vurgulanmıştır. (19.09.1988 Tarih ve 288 Sayılı Özelge)
 
Ynt: Millileşmemiş malın kdv beyannamesindeki durumu

Kdv beyannamesinde gösterilmemesi okey. ama Ba ve Bs formunda gösterilmemesi hususu çok mantıklı gelmiyor ben Ba ve Bs ye dahil ediyorum.
 
Ynt: Millileşmemiş malın kdv beyannamesindeki durumu

Sayın Cetvel.

Transit ticaret işlemleri kdv'ye tabi olmadığından Ba ve Bs formlarına dahil edilmeyecektir. Nitekim Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanlığına ait olan bir özelgede bu yöndedir. (06.05.2009 tarih ve 15130 sayılı özelge). İyi çalışmalar.
 
Ynt: Millileşmemiş malın kdv beyannamesindeki durumu

özelgeye lafım yok.Ama cevap mantığıma uymuyor." kdv ye tabi olmadığından " şimdi kdv ye tabi olmayan bir çok işlem var.örneğin yurtdışı kargo faturalarını niye ba formuna dahil ediyoruz
 
Ynt: Millileşmemiş malın kdv beyannamesindeki durumu

Sayın Cetvel...

Özelgenin sonuç kısmı şöyle; "Yukarıda yer alan hüküm ve açıklamalara göre; transit ticarete konu mallar şirketin mal varlığına girip çıkmasına ve satışın fatura ile belgelenmesine rağmen, millileştirilmeksizin satışa konu olduğu için katma değer vergisinin konusuna girmemektedir. Dolayısıyla, katma değer vergisinin konusuna girmeyen işlemler ?Katma Değer Vergisi Beyannamesinde?, ?Mal ve Hizmet Alımlarına İlişkin Bildirim Formu (Ba)? ve "Mal ve Hizmet Satışlarına İlişkin Bildirim Formu (Form Bs)" de hiçbir şekilde yer almayacaktır."

Dolayısıyla Ba formuna konmamasının sebebi kdv'ye tabi olmaması değil, malın millileşmemiş olması. Kolay gelsin
 
Üst