fonradar

Muallakta Olan En Popüler Konular...

  • Konbuyu başlatan Rintinitini
  • Başlangıç tarihi
R

Rintinitini

Ziyaretçi
Sevgili arkadaşlar hepinize kolaylıklar diliyorum.

Maruzatım şu ki; şirket ortaklarının kendi firmalarında sigortalı olarak çalışma şanslarının olup olmadığı...

Şahsın kendi hissesinin bulunduğu şirkette sigortalı olarak çalışabilmesi için;
"Şirketteki hisselerinin tamamını devredip ortaklıktan ayrılacak, X bir firmada sigortalı olarak işe başlayacak, tekrar hisselerini devralıp hiç gün atlatmadan X firmadaki sigortalılığına son verilip kendi şirketinde sigorta girişi yapılacak."

izlenmesi gereken yolmudur? Bu konu hakkındaki fikir ve alternatiflerinizi bekliyorum. Teşekkürler.
 
Ali bey yazılarınızı ilgi ile takip eden serbest muhasebeci mali müşavirim. SSK ve Bağ-Kur’ da sorunlarımızı cevaplayacak bir muhatap bulamadığımızdan size verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. 16.06.06 tarihli yazınızda şirket ortaklarının kendi şirketinde SSK’lı olamayacağını Bağ-Kur’a prim ödemesi gerektiğini söylüyorsunuz. Örneğiniz ise A.Ş. içindi acaba ...
Şirket Ortağının Ödeyeceği Prim Ali bey yazılarınızı ilgi ile takip eden serbest muhasebeci mali müşavirim. SSK ve Bağ-Kur’ da sorunlarımızı cevaplayacak bir muhatap bulamadığımızdan size verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. 16.06.06 tarihli yazınızda şirket ortaklarının kendi şirketinde SSK’lı olamayacağını Bağ-Kur’a prim ödemesi gerektiğini söylüyorsunuz. Örneğiniz ise A.Ş. içindi acaba limited içinde geçerli mi? Çünkü bir mimar mükellefim şahıs işletmesini kapatarak limited şirket kurdu ve yanında SSK’lı çalışan iki mimarı da şirkete düşük yüzdelerle ortak yaptı. Bende SSK’da boşluk olmadığı için bu iki kurucu ortağı kendi şirketinde SSK’ya giriş yaptım, bu yaptığımın doğru olup olmadığı konusunda görüşlerinizi bekliyorum. Ayrıca, bir de gene bir doktor mükellefim T.C. Emekli Sandığı’ndan emekli oldu vergi mükellefiyeti devam ederken özel bir hastanede SSK’lı olarak çalışmaya başladı.Yani hem emekli hem vergi mükellefi hem de SSK’lı, Bağ-Kura e-mail attım sosyal güvenlik primi ödemesi gerekip gerekmediği ile ilgili ama üç aydır henüz bir cevap gelmedi. İlginize şimdiden teşekkür ederim çalışmalarınızda başarılar dilerim. Cahit Şahin 1479 Sayılı Bağ-Kur Kanunu’nun 24 üncü maddesi gereğince, limited şirket ortakları, Anonim Şirket kurucu ortakları ile yönetim kurulu üyesi ortakları Bağ-Kur’lu olmak zorundadırlar. Ancak, şirket kurulduğu tarihte bir başka işyerinde işçi sıfatıyla SSK’ya bildiriliyorlarsa bu SSK sigortalıkları kesintiye uğrayıncaya kadar Bağ-Kur sigortası başlamaz askıda bekler. Ancak, hiçbir KURUCU ortak kendi kurucu ortağı olduğu şirkette (A.Ş. veya Ltd. fark etmez) işçi olamaz yani hem kurucu ortak olup şirketin ortağı olarak işveren sayılacaksınız, sonra da aynı ortak olduğunuz şirkette işverenden emir ve talimat alarak çalışan işçi olup SSK’lı olacaksınız bu mümkün değil. Bu nedenle de kurucu ortaklar, kurdukları şirkette SSK’lı olamazlar. Doktor mükellefinize gelince, 1479 Sayılı Kanun’un ek 20 inci maddesi gereğince T.C. Emekli Sandığı emeklisi olduktan sonra vergi mükellefiyetinin başladığı gün Bağ-Kur’a sosyal güvenlik destek primi (SGDP) ödemek zorunluluğu başlamış. Bağ-Kur SGDP zorunluluğu devam ederken, bir de hizmet akdiyle bir özel hastanede işe başlamış olduğundan ve önce başlayan vergi mükellefiyeti nedeniyle Bağ-Kur’a SGDP yükümlülüğü sona erene kadar bu hastaneden SSK’ya SGDP ödememelidir. Özel hastaneden aldığı ücretten sadece gelir vergileri kesilmelidir. Bu arada Bağ-Kura da gidip geçmiş SGDP borçları ödenmelidir.
Sayın Ali Tezel den alıntıdır (Yani Kendi şirketinizde Ssk lı olamazsınız)
_________________
 
Yani şirketteki hisselerini devredip tekrar alması bile kurucu ortak olma sıfatını ortadan kaldırmıyor ve sigortalı olamıyor.
Bu durumda mecburen hisselerinin tamamını geri almamak kaydı ile devredip şirketteki müdürlük işine sigortalı olarak devam etmelidir mükellef.
Peki şirketteki hisselerini devretmeyip başka bir firmada çalışmaya başlasa Bağ-Kur sigortalısı olması SSK sigortalısı olmasına engel teşkil edermi?
 
Hem bağ-Kurlu hem ssk lı olamaz.
Başka bir şirkette çalışırken şirket kursaydı yani ssk' lı iken şirketi kursaydı Bağ-Kurlu olmazdı
 
sayın rintinitini sizin konunuza pek uygun değil ama, yukardaki yazıdaki mantıkla bakarsak benimde başımdan geçen bir olay,
bir a.ş. de ssk lı çalışan kişi, hisse satın aldı ve ilk genel kuruldada yönetim kuruluna girdi ve imza yetkisi aldı. bende bağkura gidip durumu anlattım, bu kişi dedim şimdi bu şirkette yönetim kurul üyesi ve imza yetkisine sahip, yani artık işveren sayılır. bu durumda ben ssk çıkışı verip bağkura kayıdını yaptırayımmı dedim. ordaki yetkili kişi bana, biz sadece bağkur kaydı yaparken sigortası olup olmadığına bakıyoruz, sigortası önceden devam ediyorsa bağkurlu yapmıyoruz. bizim kanunlarımız açısından önemli olan, başka bir sosyal güvenlik kurumuna tabi olup olmaması, yoksa işveren statüsündeymiş değilmiş bizim kanunlarımız açısından farketmiyor, ancak başka kanunlar açısından öyle olması gerekiyorsa onuda bilmiyoruz. diye cevap verdi. yani siz dediğiniz şekilde yaparsanız ssk lı olmasında bağkur kanunları açısından bir sorun olmayacak.
 
Evet arkadaşlar görüldüğü üzere pek sağlıklı bir sona ulaşılamıyor bu konu ile alakalı olarak. Çünkü kendi ortak olduğu şirkette müdürlük görevinde iken aynı zamanda da sahibi olduğu şirketin sigortalı çalışanı olan mükelleflerim var. Bu işlemleri yaparken "kurucu ortak" sıfatları olmayışından yola çıktık. Benim başımdaki ise çok berbat bir durum. SSK ya geçmek için hisselerini devretmesi gereken bir vatandaş var ortada. Hisseleri devralacak kişi oğlu ve reşid değil. Yani kanuni temsilcisi olan babasının imzası ile devralacak hisseleri. Fakat hisse devir sözleşmesinde hem devir alan hemde devir eden kişi imza atamaz. Bu sefer bir kereye mahsus (anne ve babası şirket ortağı olduğundan dolayı) mahkeme kararı ile kayyum atanması gerekiyor. Bu işlemler yaklaşık birkaç ay sürebilir diye geri kalan tek alternatifimiz hisseleri öncelikle üçüncü bir şahsa ve oradan reşid olmayan mükellefe devretmek. Bu esnada hisselerin asıl sahibi mükellefte SSK ya geçecek. Bu durumada hisse sahibi yanaşmıyor. Şirketteki tüm hisselerini devredecek kadar güvendiği kimse yok etrafında(ben o kadar dedim bana devret diye ama ikna olmadı :) pişman olacaktır sonunda :p ). Eğer bu işlemi yeni yasa yüyürlüğe girmeden önce yani 01.01.2007 tarihinden önce yapamaz isem ilgili şahsın ne gibi bir kaybı olacağı hususunda bilginiz var ise rica edeceğim.
 
Üst