Müfettiş İncelemesi Hk.

kalisper_a

Tanınmış Üye
Üyelik
20 Haz 2005
Mesajlar
1,497
Konum
DİYARBAKIR
mrb arkadaşlar;

2006 dönemine ait otübüs işletmesiyle ilgili mükellefimin sigorta dosyası ve defter dökümleri incelemeye alındı inceleme sonunda mükellefe imzalatılan tutanakta inceleminin olumlu geçtiği herhengi bi soruna rastlanmadığı ayrıca sözlü olarakta dosya nın çok düzgün olduğu şeklinde teşekkür edilerek inceleme tamamlandı.

Ancak 30 gün sonra gelen tebligatta sigortalı çalışan işçilerin 2006/7 ayından itibaren neden asgari ücretle gösterildiği ek belge verilmesi gerektiği (1.046,00) olarak bunlarında defter dökümlerine bu şekilde işlenmesi gerektiğini onu içinde 3.186,00ytl ceza tahakukuk ettirildiğini belirtmişlerdir.


eksik belirtilen bildirgelerin idari para cezalarını hesaplıyorum 50.000,00 ytl üzeri bi rakam

not:Sigortalı işçiler hep asgari ücret üzerinde gösterilmiş.


1.dava konusu yapıcam karşılaşan arkadaşlar varmı?böyle bir durumla

2.müfettiş kendi kafasına göre çalışanların bürüt maaşı bukadardır bunun üzerinden göstermen gerekiyor diyebilirmi?


Kolay gelsin...
 
Ynt: Müfettiş İncelemesi Hk.

506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu 2 nci fıkrasında ;

" (Ek : 29.07.2003 - 4958 / 49 md. Y.T. 06.08.2003) İşverenin Kuruma, emsaline, yapılan işin nitelik, kapsam ve kapasitesine göre işin yürütülmesi için gerekli olan sigortalı sayısının, çalışma süresinin ve prime esas kazanç tutarının altında bildirimde bulunduğunun Kurumca saptanması halinde, işin yürütülmesi için gerekli olan asgari işçilik miktarı, yapılan işin niteliği, bünyesinde kullanılan teknoloji, işyerinin büyüklüğü, benzer işletmelerde çalıştırılan işçi sayısı, ilgili meslek veya kamu kuruluşlarının görüşü gibi unsurları dikkate alarak sigorta müfettişi tarafından tespit edilir." hükmü yer almaktadır.

Kurum sigorta müfettişleri ,işyerinde çalışan işçi sayısı,çalışma süresi ve prime esas kazanç tutarını
fıkrada belirtilen yötemlerle tespite yetkilidir.2006 yılında otobüs işletmeleri denetime alındı. Sizin işvereniniz de bu kapsamda incelemeye alınmış olabilir.Önceleikle yapılan işlemde bir usulsuzlk varsa Kuruma itiraz itiraz etmeniz gerekir.İtirazın reddi halinde iş mahkemesinde dava açabilirsiniz.
 
Ynt: Müfettiş İncelemesi Hk.

sn müfettiş;

öncelikle açıklamalarınız için teşekkür ederim.Ancak ilgi maddelere dayanarak müfettişin tespit etmeye yetkisi var denmiştir benim anlamadığım devlet asgari ücret diye bir rakam belirlemiş ve işsizliğin hat safhada olduğu ülkemizdede insanlar ihtiyacları doğrultusunda iş ayrımı yapmadan asgari ücrette olsa çalışmak istemektedir.Ama neymiş müffettiş incelemsi bunu doğru bulmuyor diyorki sen asgari ücretle neden göstermişsin ne personeli çağırıp soruyor ne işverene söylüyor direk raporunda belirtip cezayı basıyor.

İnanın bu gidişle bu davranış biçimiyle bir arpa boyu yol kat edemeyiz elimizdeki mevcut yatırım yapan insanlarıda küstürürüz.Şimdi benim bu mükellefim haksız yere yediğinin düşündüğüm bu cezayı ödemeye kalkarsa işçi kıyıma gidecek tasarruf için o adamlarda işsiz kalacak.

Şimdi haklı yere yemiş olsa cezayı bu kadar zoruma gitmez yaaa incelemeyi yapan arkadaş sen bunun sigorta primini asgari ücretten gösteremezsin demiş raporunda olurmu böyle şey yaa doktor özel hastanede 15.000$ maaş alıyor gitsin bi baksın bakalım okadarmı gösteriliyor ssk primi neyse başınızı ağırttım arkadaşlar bulamıyorum o incelemeyi yapan mufettişi incelemyi yaptıktan sonra hemen ankaraya dönmüşler hem yanlız bizde değiliz bu gölgede aynı sorunla karşılaşan 70 e yakın otübüz işletmesi var ve hepsi aynı sorun.
 
Ynt: Müfettiş İncelemesi Hk.

sn kalısper,
demişsiniz ki;
Ancak 30 gün sonra gelen tebligatta sigortalı çalışan işçilerin 2006/7 ayından itibaren neden asgari ücretle gösterildiği ek belge verilmesi gerektiği (1.046,00) olarak bunlarında defter dökümlerine bu şekilde işlenmesi gerektiğini onu içinde 3.186,00ytl ceza tahakukuk ettirildiğini belirtmişlerdir.


yanılmıyorsam 2006 nın haziran sonuna kadar, brüt maaşı asgari ücretten yüksek göstermişsiniz.2006/temmuz dan itibaren asgari ücretten göstermişsiniz.sanırım sorununuz bundan kaynaklanıyor?
müfettişin düşüncesi niye 6 ay yuksek,sonrası asgari ücretten diyor?aradaki farkın beyanını istiyor zannedersem?
 
Ynt: Müfettiş İncelemesi Hk.

sn NİSAN123;

yok sizin dediğiniz gibi değil zaten yukarda not diye bir ibare var konuyu acarken özellikle yazmıştım Sigortalı işçiler hep asgari ücret üzerinde gösterilmiş. diye işte benimde anlamadığım bu hep asgari ücretten gösterildiği halde kendi kafalarına göre nasıl arttırabiliyorlar onu anlamıyorum.
 
Ynt: Müfettiş İncelemesi Hk.

Artık buna yuh denir yani ne demek bu yahu aklım almadı bu asgari ücreti kim ayarlıyor herhalde biz değil.... bunu belirleyen ler Delide afedersiniz Müfettişmi akıllı burda bir çelişki var.. ben sizin yerinizde olsam müfettişide mahkemeye veririm nasıl olur bu burası türkiye diye buda yapılmazki inanın sanki ceza bizim mükellefe gelmiş gibi hissettim bu kadar rahatlık olurmu ....
 
Ynt: Müfettiş İncelemesi Hk.

merhabalar

arkadaşlar bu kadar fazla kızmanızda haklısınız

gerçekleri söylemek gerekir ise asgari ücretle gösterdiğimiz işçi kardeşlerimiz gerçekten o kadarmı maaş alıyorlar birazda bunu irdeleyelim.
burda ssk vergi kesintilerin yüksek oranda olduğunu beyan edelim dile getirelim ama iş verenlerede ara sıra asgari ücretin iki veya üç katı oranında maaş verirler iken bunun yanlış olduğunu ifade edelim.
 
Ynt: Müfettiş İncelemesi Hk.

Sn Zekiye katılıyorum. Bu sınıftaki hiç kimse asgari ücretle çalışmıyor.
 
Ynt: Müfettiş İncelemesi Hk.

sn zeki ve cemil;

siz bu ülkede üniversite mezunlarının asgari ücretle çalıştığını biliyormusunuz.Arz talep meselesi işveren hesabına bakıyor dolayısıyla işsizliğin hat safhada olduğu bu ülkede neden daha fazla ücret ödesin hemde üniversite mezunu çalıştırarak

ama fazla ödeme yaptığı işçi için neyse onu göstersin tabii o ayrı konu ama inceleme memurunun kalkıpta kendi kafasına göre bunun maaşı bukadar olmalı demeye ne hakkı olabilir.İşveren personeli işe alırken yaptığı pazarlığa şahitmi olmuş

kızgınım arkadaşlar kusura bakmayın ben isterimki devlet esnafının yanında olsun bu gibi çarpık incelemelerle işvereni soğutmasın (esnafta vatandaşlık görevini yerine getirsin o ayrı konu) ama sen devlet olarak işverene sürekli +1 fazla vermelisin hep önde olmalısın yani 1 istiyorsan 2 vermelisin am yok maalesef adamın 2 yıllık karı hepsi gitti
 
Ynt: Müfettiş İncelemesi Hk.

ben sizin yerinizde olsam müfettişide imahkemeye veririm bu asgari ücreti kim ayarlıyor esnaflarmı kardeşim senin bakanın asgeri ücreti arttırsın millette ona göre ücret versin bu nasıl bir olay Bakanlar kurulu diyecek maaş bu bu maaşla herkez en az bir şekilde geçinir diyor ama sürünmeye bile yetmez o maaş...bir müfettiş çıkacak Kendi kurumunun bakanın belirlediği maaş için bu adam bundan daha fazla almalı diyecek sen kendi kurumunla çelişkiye düşmüşsün mubarek. sen nasıl kafana göre Vatandaşın itibarını düşürüsün. Bir kere o cezayı yiyen adam kaç gün uykusuz kalmıştır psikolojisi bozulmuştur. ne hakkın var buna
 
Ynt: Müfettiş İncelemesi Hk.

Madde 130 -

(Değişik: 25.08.1999 - 4447 / 14 md. Y.T. 08.09.1999) Sigorta müfettişleri, bu Kanunun uygulanması bakımından, İş Kanununda belirtilen teftiş, kontrol ve denetleme yetkisini haizdirler.

(Mülga : 29.07.2003 - 4958 / 57 md.) Kurum Yönetim Kurulu Kararı ile görevlendirilen memurlar, sigortalıların işlemleri ile ilgili olarak işyerlerinde yoklama ve tespit yapabilirler. Bunların nitelikleri ile çalışma esasları 6 ay içinde yürürlüğe konacak yönetmelikle düzenlenir.
(Ek : 29.07.2003 - 4958 / 49 md. Y.T. 06.08.2003) İşverenin Kuruma, emsaline, yapılan işin nitelik, kapsam ve kapasitesine göre işin yürütülmesi için gerekli olan sigortalı sayısının, çalışma süresinin ve prime esas kazanç tutarının altında bildirimde bulunduğunun Kurumca saptanması halinde, işin yürütülmesi için gerekli olan asgari işçilik miktarı, yapılan işin niteliği, bünyesinde kullanılan teknoloji, işyerinin büyüklüğü, benzer işletmelerde çalıştırılan işçi sayısı, ilgili meslek veya kamu kuruluşlarının görüşü gibi unsurları dikkate alarak sigorta müfettişi tarafından tespit edilir.
Sigorta müfettişlerince görevleri sırasında saptanan Kurum alacağını doğuran olay ve bu olaya ilişkin işlemler yemin hariç her türlü delille ispatlanabilir.

Bu maddenin uygulamasında teftiş, kontrol ve denetleme yetkisine sahip olanlar tarafından düzenlenen tutanaklar aksi sabit oluncaya kadar muteberdir.

İşverenler ve sigortalılar ile işle ilgili Kurum personeli, görevli sigorta müfettişleri tarafından bilgi vermek üzere çağrıldıkları zaman gelmek, gerekli olan belge ve delilleri getirip göstermek ve vermek, görevlerini yapmak için her türlü kolaylığı sağlamak ve bu yoldaki isteklerini geciktirmeksizin yerine getirmekle yükümlüdürler.

Sigorta müfettişlerine bu görevleri yaparken, tüm kamu görevlileri gerekli kolaylığı gösterir ve yardımcı olurlar.

Kurum, sigorta yoklama memurları vasıtasıyla işyerlerinin mevcut durumları, faal olup olmadığı, sigortalı çalıştırılıp çalıştırılmadığı, çalıştırılıyorsa kimlerin, hangi sürede ve ücretle çalıştırıldıkları, prime esas kazanç ve prim ödeme gün sayılarıyla diğer bilgileri içeren ilgili belgelerin işyerlerinde asılı olup olmadığı ile bu hususların tutanağa kaydedilmesi, adres, mal varlığı ve sağlık yardımlarına müstahaklık ve kendilerine verilecek benzeri görevlerde inceleme, araştırma, tespit ve yoklama yaptırabilir.

İhaleli işler ile özel bina inşaatı işyerleri işverenlerine, Kuruma prim borçlarının bulunmadığını gösteren ilişiksizlik belgesinin verilmesinde, 01.06.1989 tarihli ve 3568 sayılı Kanuna göre yetki verilmiş serbest muhasebeci mali müşavirler ile yeminli mali müşavirler tarafından işyeri kayıtlarının incelenmesi sonucunda Kuruma bildirildiği tespit edilen işçilik tutarlarının uygunluğu, Kurumun denetim yetkisi saklı kalmak kaydıyla, esas alınabilir.

Şu kadar ki, usul ve esasları Kurumca belirlenmiş hesaplama yöntemine uygun olarak serbest muhasebeci mali müşavir ve yeminli mali müşavirce düzenlenen rapor ile Kuruma yeterli işçilik bildirilmediği anlaşılan işyeri ve işverenlerinin tespit edilen fark işçilik tutarı üzerinden hesaplanacak prim ve gecikme zammı tutarının bu Kanunun 140 ıncı maddesinin birinci fıkrasının ( c ) ve (d) bentleri uyarınca verilecek idari para cezaları ile birlikte ödemeleri kaydıyla ilişiksizlik belgesi verilebilir. Kurumca belirlenen usul ve esaslara aykırı hareket ederek, Kurum zararına sebebiyet verdiği anlaşılan meslek mensuplarınca düzenlenen raporlar dikkate alınmaz ve bunların daha sonra düzenleyecekleri raporlar hiçbir zaman Kurumca işleme konulmaz. Gerçeğe aykırı rapor düzenleyen meslek mensupları hakkında Kurumun genel hükümlerine göre takip hakkı saklıdır. Bu fıkranın uygulanmasıyla ilgili esas ve usuller Kurumca çıkarılacak bir yönetmelikle belirlenir.

Genel bütçeye dahil daireler ve katma bütçeli idarelerin denetim elemanları kendi mevzuatları gereğince işyerlerinde yapacakları her türlü denetim ve incelemeler sırasında, çalıştırılanların sigortalı olup olmadığını da tespit ederek sigortasız çalıştırılanları Kuruma bildirmek zorundadırlar. Kurum bu bildirimler üzerine gerekli yasal işlemi yapar. İlgililerin itiraz hakları saklıdır. Uygulamanın usul ve esasları altı ay içinde çıkarılacak yönetmelikle düzenlenir.
 
Ynt: Müfettiş İncelemesi Hk.

Sn kalisper_a

506 sayılı Kanun'un 130 uncu maddesine göre sigorta müfettişlerinin emsal ücret tespit etme ve Kuruma uygulanması yönünde rapor verme yetkileri bulunmaktadır.Sizin olayınız da bu şekilde gerçekleşmiştir. Ücretin tespit yöntemine Kurum nezdinde bir ay içinde itirazda bulunabilirsiniz.İtirazınız kabul edilmeyecektir.Bu durumda yine bir ay içinde yetkili iş mahkemesine dava açmanız gerekecktir.
 
Ynt: Müfettiş İncelemesi Hk.

Sigorta müfettişinin tespit yöntemi,otobüs işletmesinin faaliyetine bağlı olarak davayı takip edecek avukatın savunması sonucu belli edecektir.Emsal yargı kararı bulmaya çalışın.
 

Benzer konular

Üst