müfettişlik raporu ile ssk işkolu değişikliğinde itiraz

Üyelik
20 Haz 2005
Mesajlar
31
Herkese iyi günler;
SSK tarafından tarafımıza gönderilen bir tebligat ile 1997 yılındaki bir müfettişlik raporundan hareketle, firmamızın faaliyet konusunun 05.06.1995 tarihinden itibaren nakliye işi olduğundan işkolu kodu ve buna bağlı sigorta prim nispetinin 0,5 puan artırılması uygun görülmüştür. Bu tebliğat tarafımıza 06.11.2006 tarihinde yapılmıştır. Kasım/2006 döneminden itibaren interneten e.bildirge'den verdiğimiz aylık bildirgelerde de iş kazaları ve meslek hastalığı prim oranımızın otomaktikman 2,5'tan 3' çıkarıldığı görülmüştür.

Ayrıca bize yapılan tebliğatta 05.06.1995 tarihinden itibaren günümüzü kadar işkolu kodunun değişikliği ile meydana gelen %0,5 lik fark ek prim tahakkuku verilmesi istenmektedir.

Bu tebliğata karşılık bizde sigorta müdürlüğünü verdiğimiz itiraz dilekçemizde "sigorta primlerinin tahakkuku aşamasında zaman aşımı 5 yıl olduğunu bildirip zamanaşımına uğrayan dönemler bulunmaktadır" diye yazı yazdık.

Bu itirazımıza karşılık 07.12.2006 tarihinde tarafımıza "prim borçlarının takip ve tahsilinde zamanaşımının 10 yıl olduğuna dair cevabi bir yazı" gelmiştir.

Şimdi benim bu konuda bilgisi olan üstadlara sormak istediğim sorular şunlardır;

1- İşkolu kodunun değişikliği ile meydana gelen %0,5 lik fark ek prim zamanaşımına uğramış mıdır? Zamanaşımı gerçekten 10 yıl mıdır?
2- Eğer fark ek prim tahakkuku verirsek bunlar için 1995 yılından itibaren her ay için ayrı ayrı ek fark prim bildirgeleri mi vereceğiz? Tek bir dilekçe ile fark prim tutarını yatırabilir miyiz?
3- Verdiğimiz bu ek fark prim bildirgelerine gecikme uygularlar mı?
4- Yine bu ek fark prim bildirgelerini ayrı ayrı verirsek her birine ayrı ayrı idari para cezası keserler mi?
5- Bu tebliğata karşı itiraz ve savunma yolu ve süreleri nelerdir?
6- Firmamız şu an için sadece nakliye işi yapmamaktadır. Ağırlıklı olarak ardiye (depolama) faaliyeti yapmakla beraber arasıra da ardiyedeki müşterilerinin mallarının dahili nakliyesini de yapmaktadır. Bu faaliyetimizin işkolu kodu ve tehlike derecesi nedir? İşkolu kodlarını nereden öğrenebilir?
Konu hakkında bilgisi olanların cevap vermelerini istirham ederim.
Saygılarımla;
İsmail H.Çelik
 
Üst