Muhasebe nedir?

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan gokhanuy
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

gokhanuy

Katkı Sunan Üye
MUHASEBE NEDİR?

Kayıtlardan sonuç oluşturma işlemleri zinciridir.

MUHASEBECİ KİMDİR?

Muhasebe işlemlerini yapan meslek mensubudur.

Mali MÜŞAVİR KİMDİR?

Sonuçları ve sebeplerini yorumlayan meslek mensubudur.

BAĞIMSIZ DENETİM NEDİR?

Kayıtların gerçeği yansıtıp yansıtmadığının incelenmesidir.

BAĞIMSIZ DENETÇİ KİMDİR?

Bağımsız denetim işlemlerini yapan meslek mensubudur.

Elbette bu ifadeler değişebilir,genişleyebilir.Ama 25 yıllık SMMM hayatımda mesleğimi bundan daha iyi ifade edebilecek bir şey bulamadım.Elbette kendi deneyimleri ve bu ifadelere ekleyecek birşeyleri olan mesleki dostlarımızın katkılarına şimdiden teşekkür ediyorum.

Bu ifadelere neden gereksinim duydum.?
Bilen de konuşuyor bilmeyen de
İşin enteresan kısmı ise bilmeyenlerin, bilenlerden de çok olduğu

Hadi gelin,bu mesleği hakettiği yere bizler taşıyalım.
Önce mesleğimizin ne olduğunu ve ne olması gerektiğini bilelim.
Dünyanın en zor ve en karmaşık mesleği olduğunu ,uygulama alanımızın hemen hemen bütün işkollarını kapsadığını,tüm yazışma ve kayıtlarının bizlerin elinden çıktığını,İmalat ile bir imalatçı olduğumuzu,fırın ile bir ekmekçi olduğumuzu,vergi mahkemeleri ile bir hukukçu olduğumuzu,işçilerin kayıtları ile gerektiğinde bir sendika olduğumuzu Türkiye?ye gösterelim.
-Muhasebe evrak kaydı ise ücretlenmesi de evrak kaydına göre değişmeli diyebilmeliyiz.
-Elk-internet kesintilerinin yarattığı hizmet eksikliğinin bize yüklediği zararları bu kurumların ödemelerini sağlamalıyız.
-Ticari muhasebelerin adaletli bir şekilde ruhsat sahibi serbest meslek mensupları arasında dağıtım yapacak komisyonlarının kurulması gerektiğini anlatmalıyız.
Hiçbir bakanlığın vesayetini kabul etmediğimizi, vesayet kuracakların bakanlık içinde bu işi organize etmeleri gerektiğini,vesayeti iddia edenin de tüm sorumlulukları alması gerektiğini kamuya anlatmalıyız.

Önce bunları başarabilir isek,mesleki gelişimin önünü açabiliriz.

saygılarımla,

Ynt: Muhasebe nedir?

Selamlar,

Dediklerinize katılıyorum. Bir nokta hariç; Dünyanın en zor ve en karmaşık mesleği değil.

Tabi ki en kolay mesleği de demek istemiyorum. Zaten kolay da değil. Ama tanımlarken biraz da gerçekçi olmakta fayda var.

Bunu belirtirken amacımın olumsuz bir şey yazmak olmadığının bilinmesini istiyorum.

Serkan Özdemir ' Alıntı:
Selamlar,

Dediklerinize katılıyorum. Bir nokta hariç; Dünyanın en zor ve en karmaşık mesleği değil.

Tabi ki en kolay mesleği de demek istemiyorum. Zaten kolay da değil. Ama tanımlarken biraz da gerçekçi olmakta fayda var.

Bunu belirtirken amacımın olumsuz bir şey yazmak olmadığının bilinmesini istiyorum.

+1

yeterlilik ' Alıntı:
Serkan Özdemir ' Alıntı:
Selamlar,

+1

Her iki arkadaşımıza da teşekkür ediyorum.Olumlu tepkileri için.
Tartışmayı açmamdaki kasıt hertürlü sıkıntılar içinde boğuşan bizler,nerede durduğumuzu bilmemiz gerekirken,diğerlerininde bunun farkına varmasını sağlamaktır.
Herşeyden önce ,
Türkiyedeki meslek odalarımızın açılımına dikkatlerinizi çekmek istiyorum.
Serbest muhasebeci ve mali müşavirler odası
Serbest kelimesi meselenin çözümündeki kelimedir.
Muhasebeci mali müşavir olmak ile bu odaya kayıt olamazsınız.
Bu odaya kayıt olabilmeniz için bu ünvana sahip olmaktan öte aynı zamanda bagımsız yani serbest çalışmanız gereklidir.
Bir taraftan kamu yada özel sektörde bu mesleği kısmen yada tamamen icra ediyor olabilirsiniz.Bu ayrı bir yapılanma olmalıdır.Ayrı bir oda olmalıdır.Tıpkı yeminli mali müşavirler odası gibi.
Çok önemli olan bu sorunun derhal çözülmesi,odamız üzerindeki sıkıntıları ve vesayetleri de azaltacaktır.
Bu oda serbest çalışıp risk alanların odasıdır.Bagımlı çalışan bir meslek mensubu büro açtığında bu odanın neferi olacaktır.
Öncelik ile bunun ayrımlaştırılması gerekiyor.

Bu başlık sonunda tartışmalarımız,yorumlarımız,ve her türlü olumlu yada olumsuz düşüncelerimiz sonunda en azından meslek anayasamızın temel taşlarından birkaçı ortaya çıkacaktır.
Saygılarımla,

Bağımlı Muhasebeci Mali Müşavir diye bir meslek grubumu var?
Bölünmek bir fayda sağlamaz bence . Bilakis toplanmalı tek vücüt tek yumruk olmalıdır.

Bağımsız çalışan meslek mensubunun yanında asgari ücretle başladık meslek hayatına,durmadık kendimizi geliştirdik,maaşımız 700 değilde 750 olsun dedik nevri döndü,suratı değişti meslektaşımızın, SMMM yi kazanırım diye bir an önce bizi sepetlemeyi düşünen bağımsız mali müşavirim sayesinde bağımlıyım.Al sana nefer.Genel olarak SMMM büro sistemi ve trendi bu.istisnalar vardır.

nguroy ' Alıntı:
Bağımlı Muhasebeci Mali Müşavir diye bir meslek grubumu var?
Bölünmek bir fayda sağlamaz bence . Bilakis toplanmalı tek vücüt tek yumruk olmalıdır.

Elbette böyle bir oda yok.
Ancak bölünmesi şart ne yazık ki.Bölünemiyor ise temsil etme kaabileyetleri sınırlanmalıdır.Özellikle yönetimlerde.
Serbest çalışanların sorunları bağımlı çalışanlar tarafından taşınamaz.Yıllarca bu birliktelik adı altındaki güç birliği beklentisi güçler ayrımına dönüştü.Bilakis toplanmalı güçlü olunmalı tek yumruk olunmalı fikrinize katılıyorum.Sadece eklemek istediğim birşey var.
Turmob ile olan sorunlarımızda sürekli bürokrat mali müşavirlerin ağırlığından bahsediliyor.
Bu defalarca duyduğum ve tekbir yönetime ait olmayan samimi itiraflardır.
Asıl mesele ise mesleğin içinden gelemiyen kişilerin bu sorumluluğu standart yönetim mantığı ile üstlenebilmeleridir.
Geçen 20 yıl neticesinde dişe dokunur hiçbir şey hayata geçirilmediği gibi politik tutumlar sebebi ile talebler gerekli yerlere ulaşmamıştır.
Basit bir örnek ile açıklayayım.
İnternet üzerinden verilmesi gereken beyannameyi verilmesi gereken zamanda vergi dairesine veren mükellefe kesilen cezalara itiraz edilememiştir.Ancak mahkeme yolu gösterilerek sorunun çözümü söylenmiştir.
Bizi ciddiye almıyorlar serzenişi gercek değildir.
Biz ciddi bir meslek gurubuyuz.Bizi ciddiye almayacaklar ise ciddiye aldırmanın yolları ve yöntemleri vardır.
Son 2 yıldır fiat listesi yayınlanmıyor.Bundan önce odalar tarafından belirlenen fiatları bir tarafa ittirip asgari ücreti ben yaparım diyebilecek ölçüde tebliğ yayınlayan maliye bakanlığına son iki yıldır bu listelerin neden yayınlanmadığı soramıyor iseniz yapınızda bir sıkıntı var demektir.
Kurum beyannamelerinin uzatılması konusundaki son 20 dakikada gelişen olaylar ibret vericidir.
Bağımsız denetim konusundaki gelişmeler ise hayret vericidir.
Geçici 9.madde ile özel yeminli mali müşavirlik ruhsatları ise oda üzerindeki baskının son örneğidir.
Burada anlattıklarımın hiçbir tanesine serbest muhasebeci mali müşavir olur vermez.
Mesleğimizi en kısa zamanda toplamalı,elitleştirmeli ve yüksek kaliteye ulaştırmalıyız.
Bunun içinde mesleğimizi yeniden yorumlamalıyız.
Elbette odalarımız ,birliğimiz bizim için çok önemlidir.
Tabii ki sizlerin de yorumları eleştirileri önemlidir.Güç birliğimizi,ekip çalışmalarımızı hiçbir siyasal güçe dayanmadan kendi dinamizmimizle başarmalıyız.
Saygılarımla,

aokten ' Alıntı:
Bağımsız çalışan meslek mensubunun yanında asgari ücretle başladık meslek hayatına,durmadık kendimizi geliştirdik,maaşımız 700 değilde 750 olsun dedik nevri döndü,suratı değişti meslektaşımızın, SMMM yi kazanırım diye bir an önce bizi sepetlemeyi düşünen bağımsız mali müşavirim sayesinde bağımlıyım.Al sana nefer.Genel olarak SMMM büro sistemi ve trendi bu.istisnalar vardır.

İşte bunlar çözülmeli.
Siz yeterki lütfen yazacaklarımı takip ediniz.
Bu sistemi yeniden ve mükemmel kuracağız.
Hep birlikte,apolitik olarak
sevgilerimle,

Amacımız tabiki bu; yanlışlar herkesin takıldığı içinde ukte olanlar dökülsün ortalığa ,herkes yanlışı hatalıyı görsün, kendimize güven gelsin, sonra doğru akılcı çözümler ve kariyer planlama anlamında yollar tayin edelim,geriden gelen insanlar da bir teşekkür eder belki.

aokten ' Alıntı:
Amacımız tabiki bu; yanlışlar herkesin takıldığı içinde ukte olanlar dökülsün ortalığa ,herkes yanlışı hatalıyı görsün, kendimize güven gelsin, sonra doğru akılcı çözümler ve kariyer planlama anlamında yollar tayin edelim,geriden gelen insanlar da bir teşekkür eder belki.
Önemli olan başaracağımıza inanmak sayın Aokten.Elbette elele vererek tartışarak,gündemleri oluşturarak biz bu sınavı da vereceğiz.Temel taşlarını çizelim hemde hepbirlikte inanarak.Stajyeri ile,ustası ile.
Yanlışlar ayıklandıkça doğrular daha net gözümüze görünecek.
saygılarımla,