personel maaş programı

Muhasebecimin yaptığı hatalı işlemler ve sonrasında izlemem gereken yol

Merhaba,

Trendyol üzerinden satış yaptığım bir şahıs işletmem var ve satışlarımı faturalandırarak gerçekleştiriyorum. Muhasebe işlemlerimi yürüten muhasebecimle çalıştığım süreçte bazı ciddi beyan ve kayıt hataları fark ettim.

Şubat ayında 5 adet satış faturamın hiç beyan edilmediğini ve Mart, Nisan ve Mayıs aylarında satış faturalarımın hepsi, alış faturalarımın ise yarısından çoğu gerçek tutarlarından daha düşük gösterildiğini fark ettim. Ve alış faturalarımından bir kısmı ise beyan edilmedi.

Mart ayında ise bana ait olmayan, toplam yaklaşık 27.000 TL tutarındaki fişlerin gider olarak muhasebe kayıtlarıma işlendiğini gördüm. Bu fişlerin bana ait olmadığını belirttim. Bana, bu fişlerin güya satışlarım fazla olduğu için ortaya çıkacak KDV'yi azaltmak amacıyla ve "iyilik yapmak" için eklendiği söylendi. Ancak bunu kesinlikle kabul etmedim ve söz konusu giderlerin kayıtlardan çıkarılmasını sağladım. Devreden KDV'lerden dolayı da ödeyeceğim bir KDV olmayacaktı. Ve alış faturalarımı da gerçek tutarlarda beyan etmeyip, aralarına yaklaşık 27.000 TL tutarında fişler serpmeye çalıştıklarını düşünüyorum.

Ayrıca Nisan ayındaki satış faturalarımın e-Arşiv fatura yerine fiziksel fatura olarak beyan edildiğini de tespit ettim. Ve bu satış faturalarımın tutarları da gerçeğinden aykırı bir şekilde düşük gösterildi.

Fark ettiğim hataların düzeltilmesi için muhasebecime defalarca bildirimde bulundum ve gerekli düzeltmelerin yapılmasını en sonunda sağladım. Şubat, Mart, Nisan ve Mayıs aylarını düzelttirdim. Sonrasında muhasebeciyle olan çalışma ilişkimi de sonlandırdım. Noterden azilname göndermeme rağmen, sözleşmeyi feshetmemek ve evraklarımı teslim etmeme konusunda benimle inatlaşıyor. İnatlaşmasının nedeni ise benden ücret talep etmesi.

Onların sözde "sehven" veri girişlerinden dolayı 5.000 TL tutarında damga tahakkuk vergisi masrafı ödemek durumunda kaldım.
Şubat, Mart, Nisan ve Mayıs aylarında ödemiş olduğum muhasebe ücretinin, kusurlu hizmetlerinden dolayı tarafıma iadesi söz konusu iken ben onlara nasıl ödeme yapabilirim ki?
Sözde "iyi niyet" başlığıyla benim haberim ve onayım dışında mart ayı giderlerime 27.000 TL tutarında fişler eklemesi ile sözde muhasebeci olan arkadaşa güvenim sarsıldı. Benim haberim ve onayım olmadan bu işlemi yapan birisi, benden habersiz başka neler yapar diye endişeler de taşımaktayım.

Ocak ayını da dikkatli incelediğimde 700 lira tutarında bana ait olmayan gider fişinin olduğunu bugün farkedebildim. Ve yeni düzeltilecekler arasına bu da eklendi.

Ancak tüm bu düzeltmeler yapılmış olmasına rağmen, ilerleyen dönemde vergi dairesinin geçmiş kayıtları tespit etmesi veya incelemesi halinde herhangi bir sorgulama, izahat talebi, vergi incelemesi, ceza veya başka bir işlemle karşılaşıp karşılaşmayacağım konusunda büyük endişelerim var.

Özellikle şu konularda bilgi almak istiyorum:
  • Muhasebecimin yaptığı eksik veya düşük tutarlı beyanlardan mükellef olarak ne ölçüde sorumlu tutulabilirim?
  • Bana ait olmayan yaklaşık 27.000 TL tutarındaki giderlerin kayıtlara alınmış olması, sonradan düzeltilmiş olsa bile ileride sorun oluşturabilir mi?
  • Hataların vergi idaresi tarafından tespit edilmesinden önce düzeltilmiş olması, olası ceza veya inceleme açısından nasıl değerlendirilir?
  • Nisan ayında satış faturalarımın e-Arşiv yerine fiziksel fatura olarak beyan edilmesinin ayrıca bir yaptırımı olabilir mi?
  • İleride bu hataların muhasebecimden kaynaklandığını gösterebilmek için kendisine yazılı bildirim yapmam, resmi bir şikâyette bulunmam veya başka bir hukuki işlem yapmam gerekir mi?
  • Bu aşamada benim ayrıca yapmam gereken bir bildirim veya başvuru var mıdır?
Benzer bir durum yaşayan veya konu hakkında bilgisi olanların, özellikle vergi uygulaması açısından nasıl bir yol izlemem gerektiği konusunda görüşlerini paylaşmasını rica ederim.

Teşekkürler.