Muhasebecinin Defterinin İncelenmesi

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan emari
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

emari

Katkı Sunan Üye
selam arkadaşlar;
ilçemizdeki muhasabecilerin son üç yılı incelenmeye alındı.(ilçemiz tarifede 3.bölgede nüfusu 60.000 civarındadır)
vergi denetmeni kesinlikle tarifeye göre hareket edeceğini 2-3 ay faaliyeti olan mükellefleri bile tarifeden hesaplayacağını ve olaya sadece KDV yönünden bakacağını söyledi. oysaki ilçenin ekonomik durumu pek çok mükellefimiz için tarifenin altına inmemize neden oluyor.Esnafın durumu hiç iyi değil mükellefler bağkurlarını bile yatıramıyor damga vergilerini ödemekte zorlananlar bile var gümrüğümüz kapalı ve burada sıralayamadığım pek çok nedenden dolayı ister istemez aylık ücretlerimizde bir düşüş oluyor. Vergi denetmeninin çıkaracağı farka göre uzlaşmayamı mahkemeyemi gitmemizi önerirsiniz. Bu konuda elinde yargı kararı olan arkadaşların yardımlarını bekler hepinize çalışmalarınızda başarılar dileriz.

Ynt: muhasebecinin defterinin incelenmesi

sayın emari;

kesinlikle uzlaşmanızı öneririm çünkü bakanlık tarifesi var ve onun üzerinden makbuz kesmelisiniz.sizi çok iyi anlıyorum ama bu yazdıklarınızı denetmenlere izah ederseniz sanırım makul bir yol bulursunuz.kolay gelsin

Ynt: Muhasebecinin Defterinin İncelenmesi

sayın üstadlar;
cevaplarınız için teşekkür ederiz.Dediğiniz gibi ilçedeki sorunları olumsuzlukları anlattık ama inanınki adam bildiğini okuyor Ben şahsen meslek mensubuna karşı bu kadar ön yargılı denetmen hiç görmemiştim gayrifaal durumda olan mükelleflerimize bile limiti uygulayacağını söylüyor. cevaplar için tekrar tşk eder sayılarımızı sunarız.

sayın emari;

aslında sizin karşılaştığınız denetmen vergi mükelleflerinin devletin ortağı olduğunu unutmuş sanırım çünkü devlet ortağıyla oturup uzlaşması gerekir derki ortağına(mükellefine) sen bana bu dönemde yanlış yaptın bunun hesabını bana vermelisin ortağıda (mükellef) durumu izah eder ve orta yol bulunur tabi yasalar cercevesinde çünkü devlet ortağını kaybederse yanlız kalır.O yüzden ortaklara önemli görevler düşmekte dürüstlük açısından öyleki ortaklık bozulmasın.kolay gelsin

Arkadaşlar ben kdv kanununun, hizmetin ifasi ile verginin doğacağı hükmünün (md.10/a' nın) anayasanın 73. maddesine aykırı olduğunu düşünüyorum. Anayasamız " Herkes mali gücüne göre vergi ödemekle yükümlüdür" diyor. Oysa biz meslek mensupları elde etmediğimiz bir gelirden dolayı hem gelir vergisi ödüyoruz, hem de tahsil etmediğimiz kdv yi devlete borçlanıyoruz. Dolayısıyla mali gücümüzü aşan bir vergi ödüyoruz. Buda anayasanın genellik ilkesine ve eşitlik ilkesine aykırı değil midir?

sayın abdarab, size kesinlikle katılıyorum. biz nedense her şekilde eziliyoruz.

ek olarak şunuda söylemek isterim ki,
gayrifaal işletmelerde tarifenin yarısı değil,tarifenin % 40 ' ı uygulanır.

bir yerde "açıklanan tarifede her ne kadar kdv hariçtir yazsada kdv kanunu gereği açıklanan tarifedeki rakamlara kdv dahil şeklinde yorumlanmalı." şeklinde mahkeme kararı okumuştum.

ya bunların mantığı bozuk.elimize geçirdik mi ezelim diyorlar.kendileri rahat nasıl olsa her ay maaşları tıkır tıkır yatıyor.bizler çoğu mükelleften ücretimizi bile alamıyoruz.insaf kalmamış bunlarda.mükellef kaçakcı muhasebecide onun ortağı gözüyle bakıyorlar.ne yaparsanız yapın onları ikna etmeniz mümkün değil en iyisi uzlaşmak.

Sn.emari,
Hayırlı günler.
Sizinle ilgili olarak Vergi Denetmen'in yaptığı tasarruf ,gayet makul bir görevden ibaret.Sizin içinse ekonomik sıkıntı meydana getirecek gibi gözüküyor.Allah kolaylık ve ödeme gücü versin.
Burada sizde dahil olmak üzere Meslek Mensubu arkadaşlar olarak kendimize şu soruyu sormalıyız.
Uygulama doğrumu ?
Doğru.
Hiç bir meslek mensubu Vergi denetmeni için şu defteri denetlesin, şu defteri denetlemesin diyemez.
Demek ki sıra Meslek Mensuplarınada gelirmiş.
Gayet te normal.
O zaman nedendir ki görevini yapan Vergi Denetmeni üzerinden yapılmayanların suçuna ortak arama durumuna geçiyoruz.
Aşağıda yazılanlar ve uygulama bildiğimiz ama pratikte unutmağa çalıştığımız konular değil mi.

O zaman nedir sorun:G.V'de tahsilat esası,KDV'de tahakkuk esası dır.

Bu konu ile ilgili olarak gerek bu forum sayfalarında gerekse başka forum sayfalarında yeterince tartışma yapıldı.
Tartışmaları tekrarlamanın anlamı yok.
Konu açık Meslek mensupları ücretlerini tahsil etselerde ,etmeselerde makbuz düzenleyecek ve KDV 'sinide beyan edecek.
O zaman alınmayan S.M ücreti için KDV beyannamesi verilecekse diğer sorunları üstlenmemek için makbuzun düzenlenmesinde fayda vardır.
İstesekte istemesekte sonuç budur.

Gelelim asıl mevzuya:
Uzlaşma yolunu seçmeniz gerekeceğinden gayri faal işletmelerin % 40 olmasının,Nüfusun 50.000 altında (Hangi nüfus sayımı,Merkez nufusumu yoksa köylerlemi v.b)olmasını hiç önemi yok.
Sadece uzlaşma pazarlığında size yol gösterir.

Baştada gerekçeleri sıraladığım üzere bu sorun mesleki bir sorundur.Bu gün size yarın başkasına demeyelim uygulamayı
tümü içimize sinmemesine rağmen sağlayalım.Veya Kanuni bir zemin değişikliğini isteyelim.Yani ya tahakkuk yada tahsil esası kesinleşsin.

Sakarya dan selam ve saygılar.

Benim anlamadığım olay şu,

Bir tüccar malını bir alım-satım sözleşmesi karşılığında çok düşük bir kar veya zararla satıyor diyelim. Denetmenler bu rakama itiraz edemez sanıyorum. Neticesinde örtülü kazanç diye sayması için somut dayanaklara sahip olması lazım.

Peki niye meslek mensupları böyle bir şey yapamasın? Niye bakanlığın listesi göz önünde tutuluyor. Neticesinde onun çok daha eksiğine tutulduğunu veya çok çok üstünde ücret alındığını hepimiz biliyoruz. Denetimin adaletli olması yönünden fiyat araştırması yapılması ve o ilçede defterin kaç liraya tutulduğunun tespit edilmesi gerekmez mi? Mesela mükellefler nezdinde muhasebe ücretlerini belirlemek için istatistiki bir çalışma da yapılabilir.

Meslektaş arkadaşlar ortaya çıkan rakamı uzlaşmadan yargıya taşırsa kazanabilecekleri yönünde bir danıştay kararı olmalı diye düşünüyorum. Zaten meşakkatli olan işlerini bilinçsiz mükellefler, herkese kaçakçı gözüyle bakan memurlar arasında sürdürmeye çalışan biz muhasebecilerin bir de böyle bir haksızlığa tabi tutulması da ayrıca ilginç.

Merhabalar

Arkadaşlar kdv kanununun 10/a hükmünün anayasanın 73. maddesine aykırılık teşkil ettiğini düşündüğümü daha önceden yazmıştım. Ancak konuyla ilgili bir yorum gelmedi. Bu konuyla ilgili yargıya taşınmış bir davada, ilgili yerel mahkemenin bu maddenin anayasaya aykırılığını düşünmesi ile anayasa mahkemesine iptal davası açma yetkisi bulunmaktadır. Değerli üstadlarım bu konuları daha iyi bilirler. Acaba mesleğimizin üstadlarından bu konuyla ilgili görüşleri olan var mı? Çünkü bu konu gerçekten hizmet sektöründe faaliyet gösteren bir çok mükellefi haksız yere mağdur etmektedir. Bence kdv kanununun 10/a hükmünün; "Malın teslimi ve hizmetin ifası hallerinde, malın teslimi veya hizmetin yapılması (hizmet bedelinin tahsil edilmesi şartıyla)" şeklinde bir parantez içi hüküm konulmasıyla haksızlığın ortadan kalkacağını düşünüyorum. Tabi bu uzun bir süreç....