fonradar

Muhasebecinin Makbuzu

CANBOLAT

Katkı Sunan Üye
Üyelik
31 May 2005
Mesajlar
447
Konum
ÇORUM
Değerli S.M. ve SMMM arkadaşlar;
Vergi Dairesi ve Bağlı olduğumuz mesleki odaya bildirdiğimiz ve hiç para tahsil edemediğimiz mükelleflere makbuz kesiyormusunuz şayet kesmiyorsanız herhangi bir yasal dayanak varmıdır?
İlginize teşekkürler
 
Re: Muhasebecinin makbuzu

sayın canbolat;
Bu konuda yüzlerce danıştay kararı war. Serbest meslek makbuzun da diyor kine "para tahsil edildiği zaman s.m.m. düzenlenir" fakat danıştay bunu yüzlerce kez bozmuş bulunmaktadır. Ancak şöyle bir durumda söz konusu mükellefe bir noterden bir ihtar çeker isen belki biraz daha inandırıcı olur. İhtar çekerkende ....... nolu banka hesabıma yatırılmasını diyerekten vergi denetmenini inandırman daha kolay olur diye düşünüyorum. Banka hesabın incelenir daha sonra vergi denetmeninin insiyatifine kalmış bişi. Ama danıştay kesilmeyen serbets makbuzlarının tarife üzerinden kesilmesini öngörüyor haberin ola.
 
ben herbir müşterime aylık bazılarına 3'er aylık dönemler itibarı ile asgari tarife üzerinden makbuz kesiyorum,
denetim elemanları özelikle tek seferlik aralık ayında kesilen mazbuzlara çok takıyorlar,

bizler makbuzumuzu para tahsil ettiğimiz gün kesmemiz esas olmasına rağmen, KDV ..... maddesinde hizmetin gerçekleştiği dönem (ay) itibarı ile belge vermemiz gerektiği, verilmeyen belgelerden doğacak KDV kaybından sorumlu olduğumuz belirtiliyor.

tabi işin diğer tarafıda ''makbuz kestiysen tahsilatı da yapmışsın'' demektir
 
serbest meslekte kazancın tespitinde tahsil esası gecerlidir.dolaysıyla ancak tahsilat yaptığınız takdirde makbuz düzenlemeniz gereklidir.yasal dayanak gvk 67 maddedir. ispat hükmü saklı kalmak şartıyla yapmadığınız bir tahsilat için mkz düzenleme zorunluluğunuz bulunmamaktadır.(gvk acısından)



celal elibüyük
smmm-ist.
 
elbette tahsilat GVK açısından tahsilat esası var
birde KDVK 3-10-27 maddelerine bakmak lazım, özellikle 10. madde Vergiyi doğuran hallerde Hizmet İfa'sını esas almış,

son 3 yılım incelemeye alınmıştı, mazbuzlarımın aylık kesilip kesilmediğine, özellikle Aralık ayına yoğunlaşmış makbuzlarımın olup olmadığınada bakmışlardı, o dönem neyseki başım ağrımadı,

bir miktar KDV çıkacak ama, tarifeden aylık makbuz kesmek en sağlıklısı bence,
 
Bu konu her zaman tartışılan bir konu olmakla beraber G.V açısından değerlendirdiğimizde tahsilat zamanında makbuz kesileceği, K.D.V açısından değerlendirdiğimizde hizmetin yapıldığı zaman makbuz kesilmesi gerektiği.
Aslında kanun da ne yapmak istediğini bilmemekte, ya da demektedir ki yaptığınız işin karşılığını iş bitiminde tahsil et.
Bizler açısından değerlendirdiğimizde hizmetimizi veririz ücretimizi ilerde tahsil ederiz.(Kendim) Tahsil edemediğimize mi yanalım ? yok sa tahsil edemediğin ücretin karşılığında bir de K.D.V ödemesi yapmak zorunda kalmamıza mı?
 
Üst