Muhtasar Beyanname Dönemi ile İlgili

Üyelik
31 May 2005
Mesajlar
16
mükellefin işe başlama tarihi 05.01.2004.Kira Kontratında ve yoklama fişinde kirasını aylık ödediği yazılmış.
İşe Başlama bildiriminde g.stopaj 3 aylık ödeyeceğiz denmiş.
ve kiraya ait muhtasar beyannameler 3 'er aylık halinde verilmiş.
V.D.aylık giriş yaptığı için şimdiye kadar karşımıza çıkmayan bu sorun, bu ay ortaya çıktı.Biz beyannamelere 3 aylık işaret koyarken hep aylık olarak kesmişler. Bu ayda beyannameyi geri çevirmişler.
Dilekçe vereceğiz ama nasıl bir düzeltme yapalım. Bizim 3 Aylığımızı kabul ederler mi?.aylığa çeviremeyiz çünkü, aylık beyanname vermemiz gerekirdi, çok ceza gelir.Dilekçeye nasıl bir dayanak yazbilirim.
Cevaplarsanız sevinirim.İyi Çalışmalar
 
eğerki yoklama fişinde muhtasar beyannameler 3 aylık verilecek diye bir ibare düşüldü ise bir dilekçe yazarak ekinede yoklama fişinin fotokopisini eklerseniz vergi dairesi durumu düzeltir.
 
cevabınız için teşekkürler.Ama asıl problem o zaten yoklama fişinde aylık geçiyor, ama vergi dairesi bu güne kadar beyannameleri nasıl kabul etti.
 
Sayın Derya,

Vergi dairemiz 12/2004 tarihinde otomasyon sistemine geçti. Ocak ayında muhtasar beyannameler kesilirken aylık ve 3 aylık sorunlarla bizde karşılaştık.
Muhtasar beyannameler el ile kesildiği için sistemde aylık veya üç aylık dönemlerin açılmış olması önemli değildi. Fakat otomasyon sistemine geçildiğinde sicil sevisinin kayıtları otomatık olarak bilgisayarlarda çıkmaktadır. Aylık ve üç aylık sorunlar bundan sonra başlamıştır.
Biz, sicil servisinden muhtasar beyanname ile başvurup dönem yanlış diyerekten sicilden aylık veya üç aylık yaptırabildik. Herhangi bir sorunla da karşılaşmadık. Muhtasar beyannamenin aylık olarak verilebilmesi için de en az 10 işçi çalıştırılması gerekir. Çalıştırılan işçi sayısı 10'dan az ise muhtasar beyannamesi üç aylık olarak verilebilir.
İlgili vergi dairesinin sicil servisine "Muhtasar beyyanamemi üç aylık dönemler halinde vermek istiyoruz" diye dilekçe verdiğinizde sorununuz düzelecektir diye düşünüyorum. Kiranın aylık veya üç aylık ödenmesi muhtasarın üç aylık verilmesine engel değildir.
 
derya hanım mrb
mantıken yaptığınız doğru bence
ben olsam bende aynı şeyi yapardım
çünkü Kira aylık ödenebilir ama vergi dairesinin muhtasar beyanname ile ilgili uygulaması (aylık veyahut 3 aylık olması) işçiyle alakalı bi şeydir
yani işyeirnde çalıştırmış olduğnuz işçi 10 kişi sınırının altında ise
ve siz işe başlama bildiriminde 3 Aylık vereceğiz diye işaretlemiş iseniz bu vergi dairesinin bi hatasıdır.
bence dilekçe yazarak ve ekine işe başlama bildiriminin fotokopisini ekleyip sicil servisinden bu sorunu düzelttirin.
çünkü sicil servisinin hatası bu
gelişmelerden haber verirseniz sevinirim
 
işe başlama dilekçenizin fotokopisini ekleyerekten bir dilekçe yazın
olayın tamamen yoklama memurunun yanlış yazdığından dolayı yapıldığını ileri sürün ve yoklama fişine mükellefin hiç okumadan imza attığını vb hususları belirterek bir dilekçe yazın eğer kabul edilmezse dava yoluna gitmeniz gerekir
 
Arkadaşlar yeteri kadar açıklama yapmış ama ben de bir şeyler eklemek istedim. Muhtasar beyannamede üç aylık işaretlediğinize göre;adı üstünde "beyan" nasıl ki vergi sistemimizde beyan esasına dayalı ise vergi dairesinin hatası, hataya sebep olan da düzeltmeli. Dilekçe ile çözülebileceğiniz tahmin ediyorum. Hatta böyle bir olayda memurun bizi takdire sevk edeceğim diye tehditlerine rağmen, müdür yardımcısının tamam siz gidebilrisiniz biz hallederiz dediği de başıma geldi. Ne mutlu anlayışlı, bilgili, okuyan, kendini yenileyen, olaylara at gözlü değil de çözümleyecek şekilde bakan personeli olan vergi daireleri ve mükelleflerine...
 
Sayın Derya
İşe başlamada sizin beyan ettiğiniz 3 aylık dönemi yoklama fişinde de beyan edilseydi haklı olurdunuz.Ancak yoklama fişi geçerlidir.
Sizin 3`er aylık verdiğiniz beyanlarda aylık olarak kesilmesi normal değil uyarılmanız gerekirdi.
Yapmanız gereken ilk 2 ayın kirasını pişmanlık ile aylık olarak vermeniz.Geri kalanları sizin verdiğiniz dönemler haricindeki aylar için sadece boş beyan olarak vermenizdir.(Zira 3 er aylık dönemlerde verdiğiniz beyanda 3 aylık kiranızı ödemiş olacaksınız)


------------------------
Not:Sehven 2 kere gönderdim.kusura bakmayın.
Ayrıca böyle durumlarda silme imkanımızın olması gerekir diye düşünüyorum.İlgililere duyurulur.
 
sayın derya bir konuya açıklık getirin;
yoklama fişinde muhtasar beyannamenin nasıl verileceği ile ilgili bir şey yazıyor mu? kiranın nasıl ödeneceğinin ( aylık, üç aylık, yıllık) yazılması beyanın aylık mı 3 aylık mı olacağını bağlamaz. eğer yoklamada hiç birşey yazmıyor ise siz işe başlama beyanında 3 aylık işaretliyerek GV md 98'de belirtilen önceden bildirme şartını yerine getirmiş olursunuz ve gerisi vergi dairesinin sorunu olur.
 
Sn. Derya;

Meslekdaşlar yukarıda konuyu açıklamışlar. Muhtasarın aylık verilme koşulları bellidir.

- 10 dan fazla işçi çalıştırılıyorsa, (GVK 98.Md)
- Muhtasarın aylık verileceğine dair başvuruda bulunulmuşsa

Muhtasar beyanname aylık verilecektir.

Muhtasar beyannamenin 3 er aylık dönemlerle verileceğine dair başvuruda bulunulmuşsa ve 10 ve daha az işçi çalıştırılıyorsa vergi dairesi muhtasar beyannameyi 3 aylık kabul etmek zorundadır.

Buna ek olarak muhtasar beyannamenin 3 er aylık dönemlerle verileceği belirtilmiş, fakat yoklama fişinde aylık verileceğine dair ifade var ise bu yoklama fişi de mükellef tarfından imzalanmışsa vergi dairesi tarafından aylık dönemlerle kayıt açılmış olabilir. Bu da yine sizin yapacağınız başvuru ile düzeltilir.

Dilekçenizde muhtasar beyannamenin aylık verileceğini belirtmişseniz ve yoklamada da aylık verileceğine dair ifade var ise ve bu yoklama da mükellef tarafından imzalanmışsa vergi dairesi muhtasar beyannameyi aylık kabul etmek zorundadır. Etmiyorsa mutlaka sicil kaydında ve muhtasar döneminde vergi dairesi tarafından bir yanlışlık olmuştur.

Bu yanlışlık da sizin VUK nun 119 ve 122. maddeleri gereği yazılı veya sözlü başvurunuzla yine VUK nun 121. maddesine istinaden hemen düzeltilir.
 
Değerli Arkadaşlar,

Burada Sayın Derya '' İşe Başlama Bildirimi '' ile Muhtasar Beyannamelerini 3'er aylık dönemlerde verceğini zaten beyan etmiş,

Sayın Derya imzaladığınız yoklama fişinde Muhtasar Beyannamelerinizi aylık vereceğinize dair beyanınız yok ise ve 10 kişiden az işçi çalıştırıyorsanız gönül rahatlığı ile Vergi Dairenize sicil servisinin hatasının düzeltmesi için dilekçenizi veriniz.
 
herkese günaydın ve iyi haftalar diliyorum.
şifremi unutmuşum tekrar üye oldum DERYA ben.cevap yazan bütün arkadaşlara teşekkür ediyorum. sabah vergi dairesine gittim.sicil şefi izinliymiş, dosya memuruna gönderdiler, yoklama fişinde kirayı aylık ödeyeceğiz dediğiniz için aylık girilmiş dendi.Bende dilimin döndüğünce anlatmaya çalıştım, ama memurlar nuh diyor peygamber demiyor, müdür beye git dediler, müdür bey, hemen "işe başlama esas alınır " dedi. dileçe yazın dosyanızdan kontrol eder düzeltiriz dedi. bende dilekçeyi yazdım gönderdim. inşallah düzelecek. ama 2 gün gözüme uyku girmedi ya değiştirmezlerse diye.
memurlar gerçekten bilinçsiz bu konularda, müdür beye söyledimde "sizde araştırın "dedi. yani "bizim memurlar da pek bilmez "demeye getiriyor.neyse... arkadaşlar tekrar tekrar teşekkür ederim.
herkese sorunsuz günler diliyorum.
 
Üst