Muhtasar beyanname Kıst dönem uygulanır mı ?

Yeniyurt

Katkı Sunan Üye
Üyelik
2 Haz 2005
Mesajlar
401
Aylık muhtasar veren mükellef 12.11.2009 tarihinde vefat ediyor, ve muvafakatname ile varislerinden biri işi aynı tarih itibariyle (12.11.2009) devir alarak devam ediyor. çalışanlar için SGK dan aynı numaradan kesinti olmadan devam edeceği için, sadece mükellef ismi değişecek.
- Ay sonu oldu 30 günlük 15 kişi örnğ. 10395 brüt ücret 1500 Gelir vergisi, 1250 AGİ, 63 tl. de Damga vergisi bordroda mevcut. ayrıca 250 tl. de brüt Kira mevcut.
- Muhtasarlar aylık verildiğinden Vefat eden kişi için de, varisi içinde Kasım ayına ait Muhtasar beyanname verilecek.
- Ücret Bordrosu nda oluşan gelir vergisi ve damga vergisi kesintisi, kira stopajı na ait kesintiler
A - Tamamını vefat eden kişi adına mı beyan edelim.
B - Tamamını devir alan varis adına mı beyan edelim.
C - Yoksa Tutarları toplayıp Kıst dönem uygulayıp 30'a bölüp 12 ve 18 ile çarpıp kime ne tutar çıkıyor ise o tutarlarımı beyan edelim ?

aynı durum ile karşılaşan yada konu hakkında bilgisi olan varsa sevinirim.
Kolay gelsin.
 
Ynt: Muhtasar beyanname Kıst dönem uygulanır mı ?

Muhtasar beyanname Gelirler üzerinden alınan bir vergi değil, sorumlu sıfatıyla verilen bir vergi türüdür.Kim verirse versin 30 günlük uygulanması gerekir.

VUK' nun 16. maddesinde, vergi kanunlarında hüküm bulunmayan hallerde ölüm dolayısıyla mirasçılara geçen ödevlerin yerine getirilmesinde bildirme ve beyanname verme sürelerine üç ay ekleneceği hüküm altına alınmıştır.

VUK' nun 164. maddesinde, ölümün işi bırakma hükmünde olduğu bunun mükellefin mirası reddetmemiş mirasçıları tarafından vergi dairesine bildirileceği ayrıca mirasçıların herhangi birinin ölümü bildirmesinin diğer mirasçıları bu ödevden kurtaracağı, belirtilmiştir.
Ölüm halinde mükellefin ödevlerinin yerine getirilmesi, VUK? nun 12. maddesiyle mirası reddetmemiş kanuni ve mensup mirasçılara verildiğinden, işi bırakma hükmünde olan ölüm olayı da bu mirasçılar tarafından ilgili vergi dairesine bildirilecektir. Normal olarak işi bırakmayı bildirmede süre VUK? nun 168. maddesi uyarınca olayın meydana geldiği tarihten itibaren bir ay olmasına rağmen, bu süre aynı kanunun 16. maddesi gereğince üç ay daha uzamakta, dolayısıyla bildirim süresi toplam dört ay olmaktadır.

Sonuç olarak ya normal vadesinde ölen kişi üzerinden 30 günlük beyannamenizi verirsiniz..
yada VUK.16 ya göre 3 ay sonra sorumluluğu alan kişi üzrinden verirsiniz.
 
Ynt: Muhtasar beyanname Kıst dönem uygulanır mı ?

Bizim ölüm ile yapmamız gereken mükellefiyetler hakkında bi sorunumuz yok. burda bana net cevap lazım
A - B - C şıkları hangisi uyar yada uygun veya yapılması gereken o lazım.
Siz en son cümlenizde vefat eden adına , yada 3 ay sonra sorumluluğu alan kişi üzerinden verir siniz diyorsunuz. vereceğimiz dönem kasım ayı 3 ay sonra devralan adına verirsek süresi geçmiş olmuyormu ?
 
Üst