Ynt: Muhtasar Beyanname
İlgili Danıştay Kararı;
Dairesi Karar Yılı Karar No Esas Yılı Esas No Karar Tarihi
DÖRDÜNCÜ DAİRE 1999 4242 1999 544 23/11/1999
KARAR METNİ
1-TEVKİFATA TABİ ÖDEMEDE BULUNDUĞU YOLUNDA BİR TESPİT YAPILMADAN, MUHTASAR BEYANNAME VERİLMEMESİ NEDENİYLE USULSÜZLÜK CEZASI KESİLMEYECEĞİ,
2-YILLIK KDV VE MUHTASAR BİLDİRİMDE BULUNULMAMASI NEDENİYLE ÖZEL USULSÜZLÜK CEZASI KESİLEMEYECEĞİ HK.
1995/1- 1996/3 üncü ayları Katma Değer Vergisi beyannameleri ile 1994/11- 1996/1 inci ayları muhtasar beyannamelerini süresinden sonra veren ve bu yıllara ilişkin yıllık Katma Değer Vergisi ve muhtasar bildiriminde bulunmayan davacı kurum adına usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezaları kesilmiştir. ... Vergi Mahkemesi ... günlü ve ...sayılı kararıyla; davacı kurumun Katma Değer Vergisi ve muhtasar beyannamelerini süresinde vermemesi nedeniyle Vergi Usul Kanunu'nun 352 nci maddesi gereği kesilen usulsüzlük ve yıllık bildirimlerin verilmemesi ne-
deniyle Kanun'un mükerrer 355 inci maddesi gereği kesilen özel usulsüzlük cezalarında kanuna aykırılık görülmediği gerekçesiyle davanın reddine karar vermiştir. Davacı kurum, ilgili dönemlerde faaliyetlerinin olmaması nedeniyle beyanname verme mecburiyetlerinin bulunmadığını ileri sürerek kararın bozulmasını istemektedir.
213 sayılı Vergi Usul Kanunu'nun 352 nci maddesinde, vergi ve harç beyannamelerinin süresinde verilmemiş olması hali, 1. derece usulsüzlük olarak sayılmıştır. Gelir Vergisi Kanunu'nun 98 inci maddesinde, 94 üncü madde gereğince vergi tevkifatı yapmaya mecbur olanların, bir ay içinde yaptıkları ödemeler veya tahakkuk ettirdikleri karlar ve iratlar ile bunlardan tevkif ettikleri vergileri ertesi ayın 20 inci günü akşamına kadar, ödeme veya tahakkukun yapıldığı yerin bağlı olduğu vergi dairesine bildirmeye mecbur oldukları belirtilmiş olup, aynı Kanun'un 94 üncü maddesinde ise, maddede sayılan ödemelerin nakten veya hesaben yapılması halinde vergi tevkif edilmesi öngörülmüştür.
Anılan Kanun maddelerinin birlikte değerlendirilmesinden, nakten veya hesaben bir ödeme halinde vergi tevkifatının yapılacağı ve beyanname verilmesi gerektiği tevkifata tabi bir ödemede bulunmayanların ise muhtasar beyanname verme mecburiyetlerinin bulunmadığı anlaşılmaktadır. Dolayısıyla, ilgili dönemlerde vergi tevkifatına tabi bir
ödeme yaptığı hususunda bir tespit bulunmayan davacı kurumun muhtasar beyanname verme mecburiyeti bulunmadığından, bu nedenle kesilen usulsüzlük cezalarında ve bu cezalara karşı açılan davanın reddine yasal
isabet bulunmamaktadır.
Yıllık Katma Değer Vergisi ve muhtasar bildiriminde bulunmayan davacı kurum adına Vergi Usul Kanunu'nun mükerrer 355 inci maddesine göre özel usulsüzlük cezaları kesilmiştir. Vergi Usul Kanunu'nun mükerrer 355 inci maddesinde, bu Kanun'un 86,148,149,150,256 ve 257 nci maddelerinde yer alan zorunluluklar ile mükerrer 227 nci madde uyarınca getirilen zorunluluklara uymayanlar hakkında özel usulsüzlük cezası kesileceği belirtilmiştir.
Olayda, davacı kurumun maddede sayılan kanun maddelerinden hangisiyle getirilen zorunluluğa uymadığı yolunda bir saptama yapılmadan, 235 nolu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğine dayanılarak ceza kesilmesinde ve bu cezalara karşı açılan davanın reddinde kanuna uygunluk görülmemiştir.
Davacı kurumun, Katma Değer Vergisi beyannamelerinin verilmemesi nedeniyle kesilen usulsüzlük cezalarına yönelik temyiz istemi mahkeme kararını kusurlandıracak nitelikte görülmemiştir.
Açıklanan nedenlerle, davacı kurum temyiz isteminin kısmen kabulüyle, ... Vergi Mahkemesi'nin ... günlü ve ... sayılı kararının, muhtasar beyannameler için kesilen cezalarla, özel usulsüzlük cezalarına ilişkin hüküm fıkrasının bozulmasına, diğer temyiz iddialarının reddine karar verildi. (YK/ES)
(DAN-DER; SAYI:103)