Mükellef Olunmayan Döneme ait Bağ-Kur Primi İndirimi

Üyelik
4 Tem 2005
Mesajlar
74
Merhabalar

Mükellefim, 2005 ağustos ayında ortağı olduğu şirketten ayrılıp, kendi şahıs işletmesini kurmuştur.

Sorum; bağ-kur ve bireysel emeklilik giderlerini indirim konusu yaparken, 2005 de ödediği primlerin tamamını yoksa sadece yeni mükellef olduğu aydan sonra ki 4 ayın primlerini mi gider yazacağım?

Not : Konu başlığı (TB) tarafından Forum Kurallarına göre düzeltilmiştir.
 
Şahsi ticari işletme kurulduktan sonraki yapılan giderler, gider yazılabilecektir.

Şahsi işletmede bağ-kur primleri kanuni defterlere gider kaydedilebilmektedir. Dolayısıyla işletme Ağustos/2005 de kurulduğuna göre bu tarihten sonraki primler gider kaydedilebilecektir.

Bireysel emeklilikle ilgili katkı payı veya primlerin gelirin elde edildiği dönemle ilgili olması ve dönem sonuna kadar ödenmiş olması gerekir. Bu primlerinde 4 aylık dönemde ödenenleri gider yazılmalıdır.
 
"...bağ-kur primleri kanuni defterlere gider kaydedilebilmektedir..." :?:
 
Aslında, Bağ-Kur Kanunu' nun 49. maddesinde " .. bu kesenek ve primlerin tümü, yılı içerisinde ödenmek kaydıyla vergi uygulamasında gider olarak gösterilir."

Buna göre gider yazılabilmektedir. Buna karşın 110 No' lu Gelir V. Gen. Tebliği gider yazılabileceğini kabul ettiği halde, beyannameden indirilmesi gerektiğini söylüyor.

O zaman ilkönce gider kaydedip, beyannamede KKEG olarak ekleyip daha sonra indirim olarak tekrar beyannameden indirmemiz gerekir.
 
uygulamanın nasıl yapılacağı maliye bakanlığının yetkisindedir. mb direk yıllık beyandan indirilmesini istiyor.
 
Üst