Mükellefin Ölmesi Halinde Yapılacak İşlemler Hakkında

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan efendi
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

efendi

Katkı Sunan Üye
meraba arkadaşlar
mükellefim vefat etti.bilanço usulune tabi.oğlu devam ettitrecek işletmeyi.
sizden isteğim aşama aşama neler yapmamız gerekli.örneğin defterler,içerdeki mallar,faturalar,yazarkasa, gibi.nerden nasıl başlamalıyım.yardımcı olursanız çok sevinecem.teşekkür ederim

Ynt: Mükellefin Ölmesi Halinde Yapılacak İşlemler Hakkında

veraset ilamı çıktımı ?

efendi ' Alıntı:
meraba arkadaşlar
mükellefim vefat etti.bilanço usulune tabi.oğlu devam ettitrecek işletmeyi.
sizden isteğim aşama aşama neler yapmamız gerekli.örneğin defterler,içerdeki mallar,faturalar,yazarkasa, gibi.nerden nasıl başlamalıyım.yardımcı olursanız çok sevinecem.teşekkür ederim
Merhaba

İlk önce başınız sağolsun,

http://www.alomaliye.com/alparslan_arite_mukellef_olumu.htm

maksadım o işte arkadaşım.ben yeniyim.yeni açtım buroyu.veraset ilamı çıkacak.sonra neler yapılacak.dedim ya işte fatura olsun-defterler olsun-yazar kasa olsun-yada şöyle düşünün mükellef sizin mükellef.neler yapardınız bu durumda.dediğim gibi oğlu devam ettirecek işletmeyi

Hocam, detaylı okursan göndermiş olduğum linki sanırım istediğin bilgiye ulaşıcaksın

teşekkür ederim arkadaşlar.Allah razı olsun

peki ölen şahsa ait olan mallar fatura edilirken kdv hesaplanacak mı?(işletmeyi oğlu devam ettirecek)

Merhaba,

-İşe Devam Edilmesi Durumunda Özellik Arzeden Haller:

2.1- İntikal Eden İşletmeden Doğan Değer Artış Kazancı ve KDV Hesaplanması:

GVK 81/1 Aşağıdaki yazılı hallerde değer artış kazancı hesaplanmaz:

1- Ferdi bir işletmenin sahibinin ölümü halinde, kanuni mirasçılar tarafından işletmenin faaliyetine devam olunması ve mirasçılar tarafından işletmeye dahil iktisadi kıymetlerin kayıtlı değerleriyle(bilanço esasına göre defter tutuluyorsa bilançonun aktif ve pasifiyle bütün halinde) aynen devir alınması. ....

Yasa metninde geçen ?kanuni mirasçılar tarafından? ve ?mirasçılar tarafından? ifadelerini ?kanunun ruhu? ile yorumladığımızda, ?kanuni ve mansup mirasçıların tamamı yada içlerinden bir veya birden fazla mirasçı? olarak anlamak gerekmektedir. Yani GVK madde 81/1?de vergilendirilmeyeceği ifade edilen işletme devrinin, miras ortaklığının bütünü olmak zorunluluğu yoktur. Mirasçıların terekeyi paylaşması miras hukukunda düzenlenmiştir. Vergi idaresine karşı mirasçılardan bir yada birkaçının işletmeyi devraldığını beyan etmesi ve devralanların veraset ilamında adı geçenlerden olması idarenin bu beyana itibar etmesi için yeterlidir .

3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun Sosyal ve Askeri Amaçlı İstisnalar bölüm başlığı altındaki 17/4-c maddesinde, Gelir Vergisi kanunun 81. ve Kurumlar Vergisi Kanunun 37 ve 39. maddelerinde belirtilen işlemler için KDV hesaplanmayacağı hüküm altına alınmıştır.

efendi ' Alıntı:
peki ölen şahsa ait olan mallar fatura edilirken kdv hesaplanacak mı?(işletmeyi oğlu devam ettirecek)

Fatura edilmeyecek ölüm tarihi itibari ile hazırlanacak bilanço yeni deftere aktarılacaktır.

Merhaba ;

GİB'in hazırlamış olduğu 2006 baskılı Gelir Vergisi Mükelleflerinde İşe Başlama-İşi Bırakma rehberinin 20 ve 21.sayfası ilgili linkten açılarak bakılabilir.

www.gib.gov.tr/fileadmin/user_upload/yayinlar/gelir_isi_dirakma_degisiklik.pdf -

meraba arkadaşlar
tam bir mutabakat sağlayamadım.çok özür dilerim sizlerden.ama yineleme istiyorum.ölen şahsın işletmesinde bulunan mallar oğuluna ivazsız geçtiği için ,miras yoluyla geçtiği için bu malların oğluna faturalandırılması gerekir mi gerek mezmi?Gönderilen adreslere girdim.ama istediğim cevabı yorumlayamadım.lütfen paylaşın.

peki adamacağız öldü allah rahmet etsin.
Oğlu işletmeyi devam ettirecek. Ama işletme faaliyetine devam ediyor. İşletmenin oğluna geçmesi için veraset ilamı beklenmeyecek sanırım. Çünkü İşletmenin devamı halinde 10 günlük bildirim süresi var diye biliyorum. Yeni Mükellefiyet tesisi içinde ölüm tarihi baz alınıyor. Ama anlamadığım nokta şu ; olayın içerisinde birde miras hukuku var. Oğlu gidip işletme için mükellefiyet tesis ettirdi sonrasında veraset ilamı çıktı. Mirascılar arasında anlaşmazlık çıkma olayı çok yüksek.?

Zaten mirasçılar, aralarında verecekleri/imzalayacakları muvafakatname ile murisin işe devam etmesine izin vermektedirler.

Anlaşmazlık halinde duruma göre işlemler yapılacaktır.

merhaba
muvafakatname vermeyen varis ortak oluyor
ölüm tarihi itibarı ile hesapları kapanır kar/zararı cıkar
kapanış hesaplarına göre varis veya varisler adına
muhasebe acılış kayıtları yapılır
fatura kesmiyor

Sayın; Efendi

Öncelikle başınız sağolsun,

Ölüm halinde, kanuni mirasçılarından biri veya hepsi birlikte işe devam etmek istiyorlarsa, ölüm tarihinden itibaren 30 gün içerisinde mükellefiyet tesisini yaptırmaları gerekmektedir.

Mirascılardan birisi işe devam etmek istiyorsa, diğer mirasçılardan noterden muvafakatname alması gerekiyor. ölen murisin kullanmış olduğu defter ve belgelerde cari yılın sonuna kadar işe devam etmek istiyen mirascı kullanabilir.

işletmede bulunan mallar için fatura düzenleme mecburiyeti yoktur. 2008 yılıyla ilgili olarak kendi adına defter ve belgeleri bastırması gerekmektedir.

muris adına kayıtlı yazarkasa da varsa, veraset ilamı ile birlikte servise müracaatınız halinde beyni degişmeden sadece mükellef bilgileri değiştirilmektedir.

iyi çalışmalar

Cemil KIRMIZI

merabalar
muvakatname almak şart mı?
almasak ne olur.?

zeki ' Alıntı:
merhaba
muvafakatname vermeyen varis ortak oluyor
ölüm tarihi itibarı ile hesapları kapanır kar/zararı cıkar
kapanış hesaplarına göre varis veya varisler adına
muhasebe acılış kayıtları yapılır
fatura kesmiyor

benimde başıma geldi bu olay;

ben şöyle yaptım;
önce veraset ilamı çıkarıp (babam) sonra maliyeye kapatma verdik. dükkanı kapattık.ölen babamın adına fatura kestik
sonra ben tekrar kendi üzerime açtırdım. ve yazarkasayıda zaten mühürlemişlerdi (kapattığımızda) götürüp kendi adıma tekrar açtırdım. ve hiç bir zorluk çıkarmadılar
muvafakatname falan istemediler zaten mirsacı olarak bir annem ve benden başka bir kardeşim daha vardı sadece kardeşim kapatırken imza attı. annemi sormadılar bile