Müstahsil Makbuzu Doğru mu?

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan fb1907
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

fb1907

Katkı Sunan Üye
tarımcılık işi yapan limited şirket yetiştirdigi tarım urunlerini halde komisyoncuya teslim etmiştir.Yalniz lomisyoncuya fatura düzenlemek istediğimizde komisyoncu bize biz mallari satinca size müstahsil makbuzu düzenleyeceğiz demiştir.ama benim bildiğim müstahsil makbuzu vergi mükellefi olmayan çiftçiye düzenlenir.Burda müstahsil makbuzu doğrumudur? yanlış ise doğrusu nedir?

yorumlarınızı bekliyorum

iyi calismalar...

Ynt: Müstahsil Makbuzu Doğru mu?

Vergi Usul Kanunu?nun 235?inci maddesinde müstahsil makbuzu ?Birinci ve ikinci sınıf tüccarlar ile kazancı basit usulde tespit edilenler ve defter tutmak mecburiyetinde olan çiftçiler gerçek usulde vergiye tabi olmayan çiftçilerden satın aldıkları malların bedelini ödedikleri sırada iki nüsha makbuz tanzim etmeye ve bunlardan birini imzalıyarak satıcı çiftçiye vermeye ve diğerini ona imzalatarak almaya mecburdurlar. Mal tüccar veya çiftçi adına bir adamı veya mutavassıt tarafından alındığı takdirde makbuz bunlar tarafından tanzim ve imza olunur."

Limited şirkete müstahsil makbuzu düzenlemesi gibi bir durum olamaz, sizinde dediğiniz gibi müstahsil makbuzu vergi mükellefi olmayan çiftçiye düzenlenir. bana göre işin doğrusu alıcıya fatura kesilmesidir.

karsi tarafla konustuk bu seferde bize fatura kesip gondermisler.Ben anlamadim mali biz satiyoruz adamlar bizim malimizda komisyonculuk yapiyorlar normalde bize sadece komisyon faturasi kesmeleri gerekirken bizim verdigimiz mallarin faturasinida bize kesmisler.normalde bizim fatura kesmemiz lazim.sanirim bir yanlislik var

fb1907 ' Alıntı:
karsi tarafla konustuk bu seferde bize fatura kesip gondermisler.Ben anlamadim mali biz satiyoruz adamlar bizim malimizda komisyonculuk yapiyorlar normalde bize sadece komisyon faturasi kesmeleri gerekirken bizim verdigimiz mallarin faturasinida bize kesmisler.normalde bizim fatura kesmemiz lazim.sanirim bir yanlislik var

213 sayılı V.U.K na göre faturanın malı satan tüccar tarafından düzenlenmesi gerekmektedir. Ancak sebze meyve komisyoncularına Müstahsil veya tüccar tarafından satışı yapılmak üzere gönderilen sebze ve meyvelerin fiyatının, ağırlığının ve fire durumunun önceden belirlenmesi ile fiyatların toptancı hallerinde arz ve talebe göre günlük olarak tespit edilmesi nedeni ile satılan mala ait faturanın komisyoncular tarafından düzenlenmesi Vergi Usul Kanunun mükerrer 257 maddesi Maliye Bakanlığına verdiği yetki uyarınca uygun görülmüştür.

evet ustad bende az once komisyoncunun musaviriyle gorustum.bizim adimiza mallari sattiklarini ve faturayi bize duzenleyip komisyonu dusup kalan net tutari bize odediklerini soylediler.Biz o faturadaki mal bedelini gelir odedigimiz komisyonu gider kaydedecegiz

iyi calismalar...