Müstahsil Makbuzu

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan ilser
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ticaret borsasından yapmış olduğumuz hayvan alımları için müstahsil makbuzu düzenlemekteydik.
Fakat sözkonusu müstahsil vergi mükellefi olmuş ve fatura kesmeye başlamıştır.
Bu durumda bizim müstahsil makbuzu kesmeye devam etmemizin sakınca varmıdır?Çünkü müstahsil,fatura kesmesi durumunda her faturayı ticaret borsasına ibraz etmek durumunda bulunduğunu ve belli bir bedel ödemek zorunda kaldığından bahsetmektedir.
Ayrıca biz eğer müstahsil makbuzu kesmeyi bırakırsak ticaret borasına olan üyeliğmiz devam etmelimidir?

Ynt: Müstahsil Makbuzu

Birinci ve ikinci sınıf tüccarlar ile defter tutmak zorunda olan çiftçi­ler gerçek usulde vergiye tabi olmayan çiftçilerden satın aldıkları malların bedelini ödediklerinde iki nüsha olarak düzenledikleri, birini imzalayarak satıcı çiftçiye vermeye ve diğerini ona imzalatarak alma­ya mecbur oldukları belgedir.

bu nedenle gerçek usulde vergi mükellefinden müstahsil makbuzu düzenleyerek mal almanız mümkün değildir.

Müstahsil makbuzunu ticaret borsasına onaylatırsanız stopaj %2, onaylatılmazsa %4 tür. Ayrıca borsaya onaylatmak mal alanı müteselsil sorumluluktan da kurtarır.

Müstahsil makbuzu 180 adet küçükbaş alımı yaptık ancak bunun 30 tanesi iade ettik.
Bu 30 adete fatura mı kesmeyi düşünüyoruz çıkışını yapmak için ancak karşıdaki müstahsil ; bir sakıncası varmı ?_

bence mantıklısı öyle olmalı
başka yolu var mı ki?

merhabalar,

müstahsil makbuzundaki borsaya tescil ettirme olayını bir türlü anlayamıyorum.Kasap bir mükellefim için çiftçiden aldığı canlı hayvanlar için müstahsil makbuzu düzenlemem gerekiyor ama nasıl bilemiyorum daha önce hiç karşılaşmadığım bir defter kasap işi...Birincisi borsaya tescil işlemi nasıl yapılır? neler gereklidir? ve müstahsil makbuzunda bağkur primi var mı? biraz araştırma yaptım ancak güncel bilgilermidir emin değilim? müstahsil makbuzunu nasıl düzenlemeliyim? Acil yardımlarınızı bekliyorum.Şimdiden teşekkürler..

sayın muhasip58 aynı dertten bende muzdarip durumdayım. üstadların yardımlarını bekliyorum

Bize yardımcı olacak kimse yok mu??? acaba kasap defteri tutan kimsecikler yokmu forumda ???

Bu konunun cevabını bende bekliyorum forumdaki bilgi paylaşımından faydalanmaya çalışıyorum çok güzel paylaşımlar oluyor herkeze çok teşekkürler... :)

üstad öncelikle bilgilendirmeniz için teşekkürler. benim daha detaylı bir sorum olacaktı. bir mükellefim çeşitli illerdeki çiftçi ya da köylülerden zeytinyağı toplayıp bunları kendi bünyesinde şişeledikten sonra satışını gerçekleştirmek istiyor. bu durumda evrak akışını nasıl sağlamalıyım?

saygılar;
bil_gin

5590 sayılı Kanuna göre kurulmuş olan ticaret borsalarına tescil ettirilmesi zorunlu olan (borsa kotasyon listesine dahil) ürünler 185 sayılı GV Genel Tebliğine ek liste'de belirtilmiştir.
Bunların arasında zeytinyağı da vardır. Yine bu listede zeytinyağı alımlarında tevkifat uygulanmayacağı belirtilmiştir. Buna göre zeytinyağı alımlarında müstahsil makbuzu düzenlerken Gelir Vergisi tevkifatı yapılmaz, sadece %1 oranında Bağ-Kur kesintisi yapılır.