Müstahsil Makbuzu

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan YUSUF
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
mrb.
Sevgili arkadaşlalar ve üstadlar. Hayvancılık sektörüne yeni girdim. Hayvanların yem ihtiyacını karşılamak üzere köylülerden saman almaktayız. Gider göstermek için müstahsil makbuzu kesmem mi gerek? Eğer müstahsil makbuzu keser isem stopaj oranı ne olacak ?
Müstahsil makbuzu kestiğimizde ticaret borsasına kayıt olmam gerekiyor mu ? Aldığımız çiftçiye bağkur primi yatacak diyorlar doğru mu? bu sorularımla ile bana yardımcı olabilir misiziniz? Şimdiden çok tşk ederim.

Ynt: müstahsil makbuzu

gerçek usulde vergilendirilmeyen çiftçiden yapacağınız alımlar için müstahsil makbuzu düzenlemeniz gerekmektedir, gerçek usulde mükellefiyeti var ise fatura düzenlemesi gerekliliği tabiidir.

ticaret borsasına üye olarak müstahsil ile yaptığınız alımları borsaya tescil ettirmek sureti ile daha düşük oranlı stopaj kesilmesi gerekmektedir (yanıltıcı olmaması için aklımda kaldığı şekli ile diyerek, borsa tescili var ise %1, yok ise %2 oranda*). muhtasar beyannamede borsa tescili ile yapılan müstahsil alım yer aldığında beyanname ekinde dilekçe ile "beyannamede yer alan borsa tescilli alıma ilişkin ticaret borsası alım tescil beyannamesi örneği ektedir" şeklinde bir dilekçe ile bildirim gereklidir (en azından Eskişehir'de istenilmektedir).

*sözkonusu oranlar için gelir vergisi kanununa bakınız, açık şekilde oranlar bildirilmektedir.

Ynt: müstahsil makbuzu

merhabalar,

şirket olarak çiftçilerimize müstahsil makbuzu düzenlemekteyiz. düzenlenen müstahsil makbuzlarının birinci nüshaları şirkette kalıp ikinci nüshalarının çiftçilere verilmesi doğru mudur? bilindiği gibi alımlarda fatura veya belge aslı alım yapan firmada kalmaktadır. müstahsil makbuzuda alım için düzenlendiğinden dolayı aslının şirketimizde kalması gerektiğini düşünmekteyim.konu hakkında bilgilendirmenizi rica ederim.

saygılar

Ynt: Müstahsil Makbuzu

müstahsil makbuzu işletmenin bastırdığı veya notere tastik ettirdiği evrak olduğundan evrakın aslını çiftçiye nüshasının sizde kalması daha doğru olur diye düşünüyorum. (fatura düzenlediğiniz zaman
aslını müşteriye verdiğiniz gibi.) kendi yaptığım şekilde düzenlediğim evraklardan incelemeye girdim bir eleştiri almadım . .