Müşterilerin Taktiklerine Dikkat Edelim!

Üyelik
20 Kas 2006
Mesajlar
63
MÜŞTERİLERİN TAKTİKLERİNE DİKKAT EDELİM!

Müşterilerimizle iş sözleşmesi yapma dönemine girdiğimiz şu günlerde, müşterilerin muhasebecilerine yönelik dedikodulu yaklaşımlarına tanık olabiliriz.

Düşük ücret ödeyebilmek için çeşitli taktikler uygulayabilirler. O nedenle, meslek mensuplarımızın bu pazarlıkta dikkatli olmaları gerekir. Çünkü mesleğimiz edinmek kadar icra etmek de her geçen gün biraz daha zorlaşmaktadır.

Mesleğimiz, özellikle 1985 yılında Katma Değer Vergisi Yasası'nın yürürlüğe girmesi, 1994 yılından itibaren Tek Düzen Muhasebe Hesap Sistemi?nin uygulanmaya başlanması, geçici vergi, BA BS formları, SGK bildirimleri, yıllık beyanlara eklenen mizanlar vb. uygulamalar haricinde bir dizi düzenlemeler ile vergi ve sosyal güvenlik yasalarında, bunlara dayanarak çıkarılan yüzlerce tebliğ, sirküler muhasebecilerin ve mali müşavirlerin iş yükünü oldukça artırmıştır.

Meslek mensupları bu durum karşısında artan sorumluluklarını da dikkate alarak (ve haklı olarak) ücret artış taleplerinde bulunmak durumunda kalmaktadırlar.

Bütün bu zorluklar ve hatta angaryalara karşın mükellefler de muhasebe işlerini en düşük ücretle yaptırabilmenin yollarını aramaktadırlar. Olaya ekonomik açıdan bakıldığında müşteri (mükellef) haklı gibi gözükebilir. Ancak işletme için, iş yoğunluğu ve muhasebenin önemi açısından konuya yaklaşıldığında, işverenlerin bu yaklaşımı muhasebe işlemlerine ve muhasebeciye verdikleri önemle alakalı bir durumdur.
Muhasebe ücretinin belirlenmesi sırasında meslek mensubunun talep ettiği ücret karşısında mükellef (müşteri) "istenen ücretin yüksek olduğunu" ileri sürebilmektedir.

Hatta isim vermeden bu işlerini daha ucuza yapan muhasebecilerin bulunduğuna ilişkin asılsız veya gerçek dışı örnekler verebilmektedirler.

Bu yaklaşımla fiyat düşürmeyi başaran mükellef, meslek mensubunu diğer meslek mensuplarına karşı haksız rekabete zorlamış olmaktadır.

Kabul ediyorum ki, işveren için muhasebeciye iyi ücret vermek alışılmadık bir durumdur. Dolayısıyla meslek mensuplarının taleplerine sıcak bakmamaktadırlar. Meslek mensuplarının tüm açıklamalarına ve bilgilendirmelerine karşın başarılı oldukları pek söylenemez.

Her ne halse, muhasebecisinden veya mali müşavirinden vazgeçmek istemeyen, ama daha fazla ücret de ödemek istemeyen mükellef, kolay ama çoğu zaman doğru ve haklı olmayan örnekler vermektedir.

Bu örneklerden en belirgini, "diğer mükelleflerin defterlerini daha ucuza tutturduğu" söyleminde bulunmaları biçiminde olanıdır. İşverenlerin bu konuda çoğu zaman başarılı oldukları bilinmektedir. Piyasada çok sayıda muhasebecinin bulunduğu, mükellefin bilgisi dahilindedir.

Buna zemin hazırlayan gerçek ise, meslek mensubu sayısındaki hızlı artış ve mükellef sayısındaki durağanlık veya gerilemedir.

Torba Yasa ile getirilecek olan ?AF? mükellefleri muhasebeciler karşısında etkin, muhasebeyi ise önemsiz kılacaktır!

Her şeye karşın meslek mensuplarımızın bu tür yaklaşımlar karşısında iş kaybetmemek ve haksız rekabete de meydan vermemek için dikkatli olmalarında yarar vardır, diye düşünüyorum. Sizler, müşterilerinizin benzer yaklaşımlarına ilişkin örnekleri çoğaltabilirsiniz.

SMMM Gökhan DEDE
 
Ynt: Müşterilerin Taktiklerine Dikkat Edelim!

Bence şu muhasebeci bu fiyata tutuyor diyen mükelleften bu ücrette tutulmasının yasak olduğunu ve tutan meslek munsubunu çok ağır şekilde cezalandırılacağını söylemek hatta mükkellefe bile ucunun dokunacağını söylersek bunu fazla diretemezler.
 
Üst