personel maaş programı

Müteahitlerde İşçilik Hesaplama

Bir belediyenin Kaldırım taşı döşenmesi işçiliği mütahid mükellefimiz almış bulunmaktadır.83.700 yTl tutarlar ihaleyi almıştır.22.03.2006 tarihinde iş başayacaktır.Bu mükellef SSk ya ilişiksiklik belgesi için ne kadar ssk primi ödemek zorundadır.Bir birim fiatını neye göre nasıl hesaplıyoruz.Teşşşekür ederim.

Merhaba,
Asgari İşçilik Tesbit komisyonu tararfından yayımlanan 29.09.2005 tarihli tebliğe göre;
Kaldırım ve yol yapımı veya kilit taşı parke yapımı asgari işçilik oranı %18

Kod:
50-   Parke ile kaldırım ve yol yapımı                             18
53-   Renkli kilit taşı parke yapımı                               18

Buna göre işin ihale tutarı ile aynı tutarda sona ermesi halinde bilfdirilmesi gereken en az işçilik tutarı;
Kod:
83.700,00 YTL * %18   = 15.066,00 YTL
olmaktadır. Ödenecek SSK primi ise bu tutarın işyerine ait SSK prim oranı ile çarpılması sonucu bulunacak tutar olacaktır.
İşyerinin tehlike sınıfına göre toplam SSK prim oranının (yuvarlak olarak) %35 olacağını varsayarsak ödenmesi gereken (asgari) SSK primi işçi ve işveren payı tutarı;

Kod:
15.066,00 * %35  = 5.273,10 YTL
olacaktır.

Sayın Tamer Başkan Bilgileriniz için teşekür ederin SSK İlgili 16-353 sayılı genelgesinde bu konu ile ilgili ayrıntıları biraz önce buldum.Yalnız mütahit firma belediyeyle sözleşme yapıp kaldırım taşı döşemeciliği işçiliğini ihale yaparak almıştır.Bu mütahitin ssk ya ne zaman işyeri bildirgesini ve işçi bildiriminde bulanacaktır.Sözleşmenin yapıldığı gün ssk ya işyeri bildirgesi ve işçi girişinde bulunması gerekiyormu.Yoksa işçi çalışmay başladığında bildirilirse herhangi bir cezai müeyide olurmu.Bilgilerinize ve yardımlarınıza teşkkür ederim

sn tamer başkan
bir düzeltme yapmak istiyorum özel inşaatlarda ve ihaleli işlerde prim kaybının engellenmesi için asgari işçilik hesaplaması yapılmaktadır bu hesaplama özel inşaatlarda yaklaşık maliyet üzerinde hesaplama yapılırken, ihaleli işlerde kdv hariç ihale bedeli üzerinde hesaplama yapılmaktadır. 29.09.2005 tarihinde güncelleştirilen asgari işçilik oranlarının % 25 eksiği dikkate alınmaktadır.yapılacak hesaplama şu şekilde olmalıdır:
firmanın faaliyet konusu inşaat olduğu için tehlike derecesi:5 ödenmesi gereken ssk primlerinin oranı da % 38'dir.
ihale bedeli kdv hariç: 83.700,00 ytl
50- Parke ile kaldırım ve yol yapımı : % 18
83.700,00*% 18= 15.066,00 ytl bu oranın % 25 eksiği
15.066,00*%25 = 3.766,50
15.066,00 - 3.766,50 = 11.299,50 ytl
11.299,50* % 38 ssk prim oranları = 4.293,81 ytl ödenmesi gereken ssk primleri.
sn alperen42 işin kesin bitiminden sonra ilişiksizlik belgesi talep ettiğiniz zaman işveren servisinden size bu hesaplama yapılacak bildirgelerinizi kontrol edildikten sonra bu tutar veya bu tutarın üzerinde bir ödemem yapmışsanız hiçbir incelemeye gidilmeksizin ilişiksizlik belgesi düzenlenecektir.

Merhaba,
Son bir düzeltme ekleme de bende olsun. Sayın Aktürk'ün yazmış olduğu %25 indirim dosyanın müfettişe gitmemesi halinde, yani ya %25 indirim uygulanmış haliyle işçiliğin tutturulmuş olması veya tutmuyor ise eksik kalan kısmın müfettişe gidilmeden yatırılması halinde uygulanacaktır.

Dosyanız müfettişe giderse bu %25 indirim yapılmayacak, benim ilk verdiğim tutarlar (matrahlar-oranlar varsayım demiştim) göz önüne alınacaktır.

sayın tamer bey ve erkan bey açıklmalarınız için teşekkür ederim.Size bir sorum daha olacak kusar bakmayın kafanızı ağrıtıyorum.Mütahid 20.03.2006 tarihinde belediye ile sözleşme imzalayıp yer teslim tutanağı düzenlenmiştir. Bizim Ssk dan İşyeri numarsını 23.03.2006 tarihinde alsak ve işçilerde 23.03.2006 tarihinde işe başlasa herhangi bir cezai müayide uygulanırmı.Yani sözleşme tarihinde SSk ya işyeri bildirgesini vererek işçi girişi yapmak zorundamıyız yoksa önemli olan İlgili ssk primini iş bitimine kadar yatırsak işçi girişinden ve ssk bildirgesinden ceza yermiyiz.Yardımlarınız için teşekkür ederim.İlk defa mütahid bir mükellefin ssk işi ile uğraışıyorum kusura bakmayın sorularımdan dolayı İyi çalışmalar

Merhaba,
Sözleşme tarihinde işyerini açmak zorunda değilsiniz. İşyeri açma için SSK işyeri teslim tutanağındaki tarihe bakacaktır. Sizde sözleşme ile yer teslim tarihi aynı olduğuna göre 20.03.2006 tarihini baz alacaklardır. Yalnız şu anda hangi mevzuatta olduğunu hatırlayamadım ama, yer tesliminden itibaren "7" gün içinde işyerini açmanız ve işçi çalıştırmaya başlamanız gerekiyor. Aksi takdirde para cezası ile karşılaşırsınız.

merhabalar,

506 sayılı kanuna göre en geç sigortalı çalıştırmaya başladığı tarihte işyerini bildirmekle yükümlüdür. SSK yer teslim tarihini işyerinde işçi çalıştırılan gün olarak dikkate alır ancak bazı ihale makamları yer teslim tarihinin yanında fiilen işçi çalıştırılan tarihide belirtmektedirler. eğer ki ihale makamından ayrıca fiilen işçi çalıştırılan gün olarak 23.03.2006 olduğuna dair bir yazı alabilirsenizde probleminiz çözülebilir.

Selamlar..[/quote][/url]