Nace Kodu

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan feriha
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Şirketimiz Nace Kodu 439101 ÇATI İŞLERİ (ÇATI İSKELETİ KURULUMUNU İÇEREN İNŞAAT İŞLERİ, ÇATI YAPIMI, ÇATI OLUĞU VE OLUK AĞZI MONTAJ İŞLERİ İLE METAL VE DİĞER MALZEMEDEN ÇATI KAPLAMA İŞLERİ) (DÜLGERLİK İŞLERİ DAHİL)
SGK işyeri numaram bu nace koduna göre işlem görmekte. Fakat işyerimde idari çalışan sigortalılarımda var. Ben İdari çalışanlarım için ayrı bir SGK işyeri nosu almak istiyorum. İşyeri tescil uygulamasından giriş yapıldığında nace kodunu soruyor 439101 nace kodunu yazdığımda tehlike sınıfı değişmeyecek. İdari çalışanlarım için nasıl farklı bir nace kodu talep edebilirim?

821101 nolu kodu seçebilirsiniz. Büro yönetim hizmetleri. İşyeri tescil uygulamasında nace kodu bölümüne geldiğinizde bu söylediğim kodu girin o şekilde açın dosyayı.

Sn.feriha nın dediği gibi tehlikeli ve çok tehlikeli sınıf dışında çalışanların ayrıltılmasını tüm işyerlerine tavsiye ederim.

Zaten aynı çatı altında olsa dahi tüm farklı işler için ayrı dosya açtırılması sgk tarafından zorunlu koşulmaktadır. Örn; tek binanın ön tarafı satış arka tarafı imalat üst katı muhasebe vs idari çalışan bölümlari ise bu işyeri için 3 ayrı işyeri dosyası açtırılması gerekmektedir.

Zaten aynı çatı altında olsa dahi tüm farklı işler için ayrı dosya açtırılması sgk tarafından zorunlu koşulmaktadır. Örn; tek binanın ön tarafı satış arka tarafı imalat üst katı muhasebe vs idari çalışan bölümlari ise bu işyeri için 3 ayrı işyeri dosyası açtırılması gerekmektedir.

sgk nın böyle bir koşulu yok, aynı çatı altında birden fazla iş kolunun bir arada olduğu işler için en tehlikeli nace kodu hangisi ise o kod işyerine verilmesi esastı. işyerleri isterse daha az prim ödemek için idari bölüm çalışanları için ayrı dosya açmaktaydı. nace kodlarına göre prim oranları eşitlendikten sonra bunun da bir anlamı kalmadı. şimdi sadece iş sağlığı güvenliği mevzuatına göre tehlike sınıfları önem arz etmedir.

Zorunluluk noktasını bilmiyorum ama şimdi yeni dosya açılır iken sn.merkür2 nin dediği hususlara riayet edilmesinde ve öncesinde tek dosya açılmış olsa dahi şimdi yine sn.merkür2 nin örneğindeki gibi ayrıştırılmasında yarar var.
Olaya sadece prim oranları üzerinden bakmayalım,sn.merkür2 örneğindeki işyeri diyelim ki imalat noktası dikkate alınarak tüm işyeri ve çalışanları çok tehlikeli olarak işlem görüyordu,şimdi ayrıştırırsanız örneğin sadece imalat kısmı çok tehlikeli,satış ve idari kısımlar/birimlar az tehlikeli sınıfta kalacağından,bu durumda 6331 sayılı kanun yönünden işverenin yükümlülükleri ve riskler azalacak,daha da önemlisi daha uygun bir iş/işlem yapılmış olacaktır.

Zorunluluk noktasını bilmiyorum ama şimdi yeni dosya açılır iken sn.merkür2 nin dediği hususlara riayet edilmesinde ve öncesinde tek dosya açılmış olsa dahi şimdi yine sn.merkür2 nin örneğindeki gibi ayrıştırılmasında yarar var.
Olaya sadece prim oranları üzerinden bakmayalım,sn.merkür2 örneğindeki işyeri diyelim ki imalat noktası dikkate alınarak tüm işyeri ve çalışanları çok tehlikeli olarak işlem görüyordu,şimdi ayrıştırırsanız örneğin sadece imalat kısmı çok tehlikeli,satış ve idari kısımlar/birimlar az tehlikeli sınıfta kalacağından,bu durumda 6331 sayılı kanun yönünden işverenin yükümlülükleri ve riskler azalacak,daha da önemlisi daha uygun bir iş/işlem yapılmış olacaktır.
Çalışma Bakanlığından bir işyerimize denetime gelindiğinde de bu konuyu gündeme getirmiştim. Sayın bilmezkişinin yorumuna paralel bir cevap aldım.

Bende sn.bilmezkişi nin söylediğinin aksi bir şey söylemiyorum,lakin verdiğim örnekleme 6331 kanun yönünden önemli.