fonradar

navlun faturası

beyza

Katkı Sunan Üye
Üyelik
26 Eyl 2005
Mesajlar
507
İhracatçı firmaya kesilen navlun faturası niçin KDV 'siz olarak kesilir ???
 
Ynt: navlun faturası

sn kogale35,
yurtdışı işlemlerde her ne kadar kdv yok ise de yurtiçi parkura isabet kısım yurtiçinde verilen bir hizmet olduğu için sizin ifadenize aslında kdv olması gerekir. ancak;

KDV14. maddesi ;
"1. Transit ve Türkiye ile yabancı ülkeler arasında yapılan taşımacılık işlerinde, Bakanlar Kurulu tarafından belirlenecek taşıma işleri vergiden müstesnadır.
2. Bu istisna, ikametgâhı, kanunî merkezi ve iş merkezi Türkiye'de bulunmayan mükelleflere, ilgili ülkeler itibariyle karşılıklı olmak şartıyla tanınır.
..."
şeklindedir.
istisna ülkeler arası taşımalarla ilgilidir.
1.bende göre de istisnadan yararlanılacak taşıma işleri Bakanlar Kurulu tarafında belirlenecektir.

Bakanlar kurulunun 84/8889 sayılı ?3065 Sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 14 üncü Maddesi Gereğince Transit ve Türkiye İle Yabancı Ülkeler Arasında Yapılan Taşıma İşlerinin Katma Değer Vergisinden İstisna Edilmesine İlişkin Karar" ında 1.1.1985 tarihinden geçerli olmak üzere;
"Transit ve Türkiye ile yabancı ülkeler arasında deniz, hava, kara ve demiryolu ile yapılan yük ve yolcu taşıma işleri vergiden müstesnadır." denmiştir.

Ayrıca Katma değer vergisi 11 nolu genel tebliği'de aşağıdaki gibidir;
"...
D _ TAŞIMACILIK İSTİSNASI:
Katma Değer Vergisi Kanununun 14. maddesinin verdiği yetkiye dayanılarak 28.12.1984 günlü Resmi Gazete'de yayımlanan 84/8889 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile transit ve Türkiye ile yabancı ülkeler arasında yapılan taşıma işleri vergiden istisna edilmiştir.
1. İstisna kapsamına; yabancı bir ülkede başlayıp Türkiye'den geçerek yabancı bir ülkede sona eren, yabancı bir ülkede başlayıp Türkiye'de sona eren ve Türkiye'de başlayıp yabancı bir ülkede sona eren taşıma işleri girmektedir.
2. İstisna kapsamına giren taşıma faaliyetlerinin tamamının veya bir kısmının başka taşımacılara yaptırılması halinde, gerek taşıma işini yaptıran firmaya karşı muhatap olarak işi yüklenen organizatör firmanın, gerekse ikinci derece yüklenici olarak fiili nakliyeyi gerçekleştiren firmanın bu faaliyetleri istisna kapsamına girdiğinden her iki faaliyet de vergiye tabi olmayacaktır. Ancak ikinci derece yüklenicinin taşıma faaliyetinin Türkiye içinde başlayıp bitmesi halinde bu işlerin vergiye tabi olacağı açıktır. "

bu kadar yazıdan sonra kısaca yurtdışına verilen taşıma işleri kdv kanunun 14.maddesi "taşımacılık istisnası" kapsamında katma değer vergisinden istisna edilmiş olup yurtiçi parkura isabet eden kısım da dahil olmak üzere ihracatcılara kesilen navlun faturalarında kdv yoktur.

saygılarımla
 

Benzer konular

Üst