Ne Olacak bu SMMM'lerin hali.?

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan recav
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

smmm ler sizce hakettiği yerde mi?

• hakettiği yerin üstünde

Kullanılan: 0 0.0%
  • hakettiği yerde

• hakettiği yerin altında

• hakettiği yerin çok altında

• sürünüyor

• Kullanılan toplam oy
    0
arkadaşlar slm
ocak ayında muhasebe bürosu açtım.açmadan 5 firma ile el sıkıştım.hayırlı olsun dedik birbirimize.ama iş defterleri diğer meslek mensubu arkadaşlarımdan devir almaya geldiğinde çok şaşırdım.adam öyle zimmetlenmişki defteri vermiyor ve vermemek içinde mükellefi çok zorluyor.
arkadaşlar sonuçta mükellefin sorun yaşadığı bu smmm arkadaşlarımdan defterleri almam mümkün olmadı.dılayısıyla şu an iki tane işletme defteriyle yoluma devam ediyorum.
böyle meslek mensubu arkadaşlarlada aynı oda mensubu olduğumdanda utanıyorum.
sizde bu konuya değinirseniz sevinirim

Ynt: ne olacak bu smmm lerin hali

değerli meslektaşım eğerki anlaştığın kişilerin mevcut muhasebecilerine borcu var ise defterleri vermemeleri doğru bir olaydır. fakat böyle bir durum söz konusu değilde ısrarla vermiyorlarsa ozaman ayıp ediyorlar. kimse kimseyi haklı bir sebep göstermeksizin alı koyamaz. zaten bana bir müşteri gelip başkası ile çalışacağım dediği anda o kişi ile aramızda bu saatten sonra hiç bir bağ kalmadığı ve bugün olmassa yarın mutlaka gideceği kesindir.

figo kardeşim
iki tanesinin muhasebecisine borcu vardı.ama meslek mensubuna olan borç ticaret hukukunu ilgilendiren bir konu.alamıyorsan alacağını zaten o defteri tutmaya gerek yok.ve ver avukata al alacağını.her ne sebep olursa olsun defteri elinde tutma lüksü yok meslektaşlarımızın.

Mükellefin borcu olması durumunda dahi meslek mensubu defterleri vermemezlik yapamaz.

Müşterilerle mümkünse el sıkışmayın, SÖZLEŞME imzalayın.

Olası müşterileriniz noterden ihtarname çekip odaya dilekçe ile başvursunlar. Eğer meslek mensubunun bir alacağı var ise ticari dava ile alacağını takip etsin.

Meslek mensubuna borcu olan bir müşteriyi devir alamazsınız. Meslek mensubunun sözleşmeyi tek taraflı fesh etmesi lazım.

yıl ortasında almıyoruzki sene başında alıyoruz.dolayısıyla muhasebecinin fesih edeceği sözleşme daha oluşmamış.biz mevcut defterleri alabilsek meslek mensubundan yeterli.hiç bir mükellefte türkiyede kötü ayrılmak istemez muhasebecisinden.sizde bilirsiniz.dolayısıyla mükelleflerde bazen zorunlu kalıyor muhasebecileriyle devam etmeye.

Yıl ortası başı sonu, gerisi ilerisi fark etmez, siz aralarında yapılan sözleşmeyi gördünüz mü? Fesh tarihleri için bir süre belirlenmiş mi, özel şart var mı?

Üstteki mesajımı tekrar okuyun. Onun haricinde pek bir olasılık yok.

Eğer mükellef defterlerini alamıyorsa sorun mükellefinizdedir.Defter sahibi O'dur,kime isterse ona verir. Kaba olacak ama,ya meslek mensubuna bir şekilde gebedir,ya da gözünü korkutmuşlardır. Siz mükellefinizi ikna ettikten sonra feriştahı gelse defterleri elinde tutamaz.
Saygılar

bundan büro açacak arkadaşlar ders çıkarsın istiyorum. sakın ola birisi size defterimi sana veririm derse inanmayın.(akraba bile olsa)sakın ola onlara güvenipte yola çıkmayın.belli bir sermaye kenarda olmadan sakın işinizi bırakmayın.

Ynt: Ne Olacak bu SMMM'lerin hali

İyide hocam nasihatta vermişsiniz ancak.
Bir mükellefin başka bir meslekdaşa borcu varken defterini almak etikmidir. Adam borcunu ödediğinde defterini alamıyorsa dediğiniz tamamdır SMMM deftere kene gibi yapışmış diyebiliriz ancak hem borcu olup hemde o borcu ödemeden defterini alıp başkasına vermek doğru birşeymidir birde defterini aldıktan sonra o adamdan tahsilat nasıl yapılacak ne denilecek belgelinin elinde tek kozu zaten defter ve beyanname defteri siz aldınızmı beyannameyide siz vereceğinize göre meslektaş nasıl tahsilat yapabilecek.

Sonrasında burda yazılıyor tahsilat sıkıntısı deniliyor yahu adam borcunu ödemeden bir başkasını bulabiliyorsa adam neden ödeme yapsın ki sizede 1 yıllık borç takar sonra hopp bir başkasına nasılsa tutacak adam var aynısı sizin başınıza gelse adam borcu varken defterimi ver ben başka birine defterimi vericem dese sizin için iyi olurmuydu ?

Son olarak ortada girilecek yeni bir pazar yok yani büroyu açtınız hopp isteyerek yada istemeyerek başkasının ekmeğini elinizden alacaksınız çünkü buna mecbursunuz. Piyasada ancak yeni açılan bir şirket bulursanız diğer meslektaşlarla çıkar çatışmasına düşmezsiniz ancak öyle birşeyde piyasada yok mükellefler nasıl şirket kapatırız maliyet düşürürüz diye bakınıyor.
Kısacası yanlış anlamayın ama tam tabiri ile siz piyasada başkasının ekmeğini elinden almaya çalıştıkça o başkaları '' Vay kardeşim yeni büro açmışsın hayırlı olsun al o yetmez şu müşterimide sana vereyim Allah sanada yürü ya kulum desin '' demesini beklemiyorsunuz herhalde. Adamlar tabiiki deftere kene gibi yapışacak, tabiiki ellerindeki bütün kozları kullanacak çünkü piyasa zor bir piyasa kimse elindeki mükellefinin gitmesini istemez.

Ynt: Ne Olacak bu SMMM'lerin hali

konu sadece para meselesi değil tabiki.muhasebecinin aylarca mükellefe uğramaması.defter çokluğundan işini verimli yerine getirememesi defterlerin bana yönelmesine etken oldu.ben zaten onlardanda düşük teklif vermedim.eczaneyi 250 tl ye tutuyorken ben 450 istedim buna rağmen defterini bana vermek istedi mükellef.mükelleflerde haklı 1 sene boyunca sadece sene sonunda uğrarsan mükellefe para vermez tabi.

Ynt: Ne Olacak bu SMMM'lerin hali.?

bu işi çözecek yine mükellef.sizi tercih ediyorsa bir şekilde eski meslek mensubuyla arasındaki durumu çözer ve size gelir

Defterlerin başka meslek mensubundan alınmasının bir çok sebebi olabilir.
1- Meslek mensubu işle ilgilenmiyor olabilir,vergi ödemelerini genelde son günlerde bildiriyor olabilir. Vergi ödemelerini toplayıp ödemiyor olabilir.Meslek mensubu açısından en çok rastlanılan sebepler bunlar.
2- Mükelleften de kaynaklanıyor olabilir.Ödeme yapmıyor veya ayda yılda bir kere ödeme yapıyor olabilir.Meslek mensubu ne kadar akıl verirse versin,yine kendi bildiğini okuyor olabilir,firmasına sürekli sağdan soldan fatura sokuyor olabilir.Evrak ve belge düzeni olarak meslek mensubunu üzüyor olabilir.5-10 liranın sıkı pazarlığını yapıyor olabilir.

Bu gibi nedenlerle sizlere başka meslektaşlarınızdan defter geldiğinde alınma sebebini mümkün olduğunca öğrenmeye çalışın.Sebebini tek taraftanda öğrenmeyin (sadece mükelleften) Gerekirse meslek mensubu ile görüşün.Mükellefi birde ondan dinleyin.Maalesef bu konuda meslektaşlarımız farklı bir tutum içinde.Diğer meslektaşıyla bu konuda irtibata geçmekten imtina eden meslektaşlarımız var. (artık,defterini aldık,ekmeğine mani olduk,ayıp olur diye mi düşünüyorlar bilmiyorum) Sonuçta defter sahibi mükelleftir,defteri istediği kişiye verir.Bu defter kimsenin tekelinde değildir. Bana başka bir meslektaşımdan defter getiren mükellefe ilk sorduğum soru "müşavirini neden değiştirmek istediğidir" Eğer mesele para ise demekki benimle de aynı sorunu bugün yarın yaşayacaktır.Bende ona göre tedbir alırım.Başka sebepler varsa onları da dikkate alırım.
Özetle arkadaşlar,
1- defter başka bir meslektaşınızdan gelmişse onunla irtibata geçmekten çekinmeyin.
2- Ayrılma sebebini mutlaka öğrenmeye çalışın.
3- Her gelen müşteriyi hemen kabul etmeyin.
4- Mükellef geldiğinde yapacağınız ilk şeylerden biri de her kurumdan borç araştırması yapmanızdır.

Saygılar

Ben defter transferlerinde ilgili Meslek mensubunu kesinlikle arayıp firma hakkında bilgi alıyorum. Tavsiye ederim, tavsiyeden ziyade esasen yapılması gereken budur. Meslek mensupları arasında bu tarz diyologlar gelişmeli ki bir yerlere varalım.

Tabiki sayın üstat,olması gerekende budur.Kimseden birşey saklayıp kaçıracak halimizde yok.Ama maalesef aramayan aramak istemeyen o kadar kişi var ki.ben bile yeri gelip defter verdiğimde her şeyi mükellefle isteyen meslektaşlarım var.Kardeşim sen neden aramıyorsun,kızıp bağıracak halimiz yok ya.Doğrusu ne ise anlatır,ne istiyorsan yardımcı olmaya çalışırız,öyle değil mi?Maalesef herkes aynı düşüncede olamıyor..

Smmm 'lerin hali ne mi olacak?Birbirimizin kuyusunu kazmayı bıraktığımız zaman,çok güzel olacak :)

arkadaşlar
1-mükelefin muhasebeciye borcu var defteri alamayacağız etik değil dediniz
2-mükellefin defterini tutan muhasebeciden daha düşük fiyat vermeyeceğiz etik değil
3-muhasebecisi olan mükellefi kendimize çekmeye çalışmayacağız etik değil
4-reklam zaten oda tarfından yasak
göktende defter yağmıyor.söylermisiniz biz hangi defterleri tutacağız.
bunun yanı sıra adamın yanında iki tane ticaret lisesi mezunu adamla 80 tane defteri tutuyor.sizce tutabilirmi.basit hesapla 3 ayda bir gidebilir bir mükellefe.sizce bu etikmidir....

1- Mükellefin muhasebeciye borcu varken defteri alamamanızın etik olmadığını söylemedik.Muhasebecinin o defteri vermemeye çalışmasının doğru olmadığını da söyledik..Bu sebeple mükellefin defteri alıkonulamaz.Gerekli hukuksal yollarla pekala tahsilat yapılabilir..Ama o muhasebeciye borcunu ödemeyen mükellef bugün yarın size de borcunu ödemeyecektir,bilmeniz lazım.Mükellefi kabul edip etmeme kararında bu hususu da göz önüne almanız gerekir.
2- Düşük fiyat teklif etmek,evet,etik değildir.Aynı şeyin sizin başınıza geldiğini düşünün.Ayrıca haksız rekabet yasağıdır.
3- Mükellefi kendimize çekmek,aklını çelmek vs.etik olmamakla birlikte mesleki yasaklar arasındadır. Helede bu faaliyeti o meslek mensubunu kötüleyerek yapmak kanımca da terbiyesizlik ve saygısızlıktır. Meslektaşınızdan daha bilgili ve kaliteli olabilirsiniz,ama bunu meslektaşınızı kötüleyerek veya küçümseyerek mükellefe kabul ettirmeniz bir kere ahlak dışıdır.
4- Basılı ve görsel reklam yasağımız vardır,doğrudur.Ama "ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz" diye de güzel bir söz vardır.Reklamınız sizin işiniz ve hizmet kalitenizdir.Bunda bir yasak yoktur.

arkadaşlar
bir mali müşavir ve bir çalışanı sizce kaç tane mükellefe faydalı hizmet verebilir?