Neden Pardus?

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Ogün Güneş
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
O

Ogün Güneş

Ziyaretçi
Neden Pardus? sorusuna verdikleri yanıtlar;

Kod:
Özgür bir sistem. Lisansı sizi kısıtlamak, üreticiyi sizden korumak için değil sizin haklarınızı korumak için tasarlanmış. Bilginin evrensenliğine dayanıyor. 

Virüs bulaşmaz, böylece siz de internetten gelen her dosyayı bilgisayarınıza yüklediğiniz onlarca yazılımla kontrolden geçirmek, zaman ve enerji harcamak zorunda olmadan bilgisayar kullanmanın keyfini sürebilirsiniz. 

Ücretsiz olarak temin edebilir, kullanabilir ve arkadaşlarınıza da verebilirsiniz. Hırsızlık yapmış, suç işlemiş olmazsınız, BSA kapınıza dayanmaz. 

Kurulumu en fazla 30 dakika sürer ve ofis yazılımı, internet gezgini, sohbet programı, resim işleme programı, CD/DVD basma yazılımı, müzik çalıcı, vb. tüm programlar sisteminize.kurulmuş olur. Tek seferde, tek bir CD ile... 

Özelleştirilebilir bir sistem. Hayal gücünüz ölçüsünde sistemi kendi beğenilerinize göre değiştirebilirsiniz. Yeni temalar yüklemek için ayrı yazılımlar, ücretler gerekmez. 

Çok kullanıcılı bir sistem. Aynı bilgisayarı farklı ayarlar ve seçimler ile birden çok kişinin kullanması durumlarında herkesin tercihleri ve kişisel dosyaları güvenli biçimde ayrı ayrı saklanır. 

Açık kaynak kodlu. Kendi ihtiyaçlarınıza göre her yönüyle değiştirme, dönüştürme, ölçeklendirme şansınız var. 

Linux dünyasının yeniliğini keşfetmek çok iyi bir deneyim olabilir. Masaüstü bilgisayarlarının yetenekleri konusunda yaşadığınız günün teknolojisini kullanmak istemez misiniz? 

Çok dil desteklidir, kurulu bir Pardus, ayrı ayrı CD'ler ile tekrar tekrar yükleme yapmadan iki dokunuşla Türkçe'den İngilizce'ye dönüşür. Herhangi başka bir dilin desteğini eklemek de son derece kolaydır. 

Eğlenceli bir sistem, Size yolunuzu bulmada yardımcı Kaptan Masaüstü, sisteminizde yüklü yazılımları düzenleyen PiSi ve hayatınızı kolaylaştıran ÇOMAR'la mutlaka tanışmalısınız. Sistem Türkçe kullanıldığında metin yazarken olduğu gibi e-posta ya da hızlı mesaj (msn, icq vs.) yazerken de Zemberek sayesinde Türkçe imla denetimi gibi olanakların ne kadar kullanışlı olduğunu görmelisiniz...

pardus ekibi;
ekip.09.2005.jpg


Uludağ projesi proje amaçları gerçeklenene kadar sürecek. Yani Pardus'un yaygınlaşması tamamlanana, Uludağ sürdürülebilir bir organizasyon haline gelene ve özgür yazılım ekosistemi değer yaratmaya başlayana kadar. TÜBİTAK bu amaçlar doğrultusunda yürütülecek tüm çalışmaları destekleyecek.

pardusu çalıştırabilmek için
Kod:
Pardus 1.0 için;

Intel Pentium III ve üstü (ya da eşdeğeri) işlemci 
256 MB bellek (512 MB tavsiye edilir) 
CD-ROM Okuyucu (4x ve üstü) 
Ekran kartı

donanımı yeterlidir

Kod:
pardus ve office uygulamaları
Pardus Çalışan CD ofis uygulamaları yazılımı paketi olan OpenOffice paketini içerir. OpenOffice yazılımlarını kullanarak diğer işletim sisteminizdeki ofis belgelerinizi düzenleyebilirsiniz

open office nedir?
Kod:
OpenOffice.org ürünleri olan kelime işlemci, hesap tablosu, sunum ve çizim programları, her zaman alışılan ofis programlarıyla tam uyumluluk sağlar. Bu nedenle diğer (ücretli) ofis yazılımlarına yönelik en önemli ve ücretsiz alternatiflerden biridir. OpenOffice.org'un güncel sürümleri tamamen Türkçe'dir
 
Pardus’u kullananlar ne diyor?

Pardus ile ilgili olarak gönderilen e-postalar ağırlıklı olarak tebrik mesajlarını ve önerileri içeriyor. Pardus geliştiricilerinin en önemli motivasyon kaynağını bu iletiler oluşturuyor. Gelen iletilerden birkaçında şu ifadelere yer veriliyor:

"Artık kurulduktan hemen sonra Internet'e bağlanan, her türlü müzik, video dosyasını açan, ofis ve grafik programları kullanıma hazır, USB, kablosuz ağ, webcam gibi hayatımızın bir parçası olan teknolojileri rahatça kullanabileceğimiz, Türk kullanıcılarının ihtiyaçlarına göre düşünülmüş, hazırlanmış, ücretsiz, kur-çalıştır-keyfine bak bir işletim sistemimiz var: Pardus..." Ayan Öztürk.

"Şu ana kadar denediğim GNU/Linux dağıtımları arasında en zahmetsizce kurulan dağıtım diyebilirim. " Yaşar Şentürk.

"1280x800 çözünürlüğü otomatik olarak tanıdı ve kurdu. Tüm Türkçe karakterler sorunsuz olarak çalışıyor. Şu ana kadar problem göremedim. Bunların hepsini çalıştıran bir Linux sürümünü ise ilk kez gördüm." Canberk Demirdelen.

"Pardus'u dizüstü bilgisayarıma kurdum. Her şey çok mükemmel. Kurulumda hiç bir sorun yaşamadım. YALI çok etkileyici olmuş. " Aydın Demirel.

"Kurulumundan kullanımına her şey çok akıllıca tasarlanmış ve daha da iyi olacağından eminim." Uğur Devril.

"Ücretsiz dağıtılması, bazı kendini beğenmiş işletim sistemlerinin suratına bir şamar gibi inmiştir." Mahmut Topuz.

"Okuldaki öğretmen arkadaşlarıma ve öğrencilerime Pardus yüklü dizüstü bilgisayarımı gösterdiğim zaman hepsinin ağzı açık kaldı. Şimdi çılgınlar gibi onlara Pardus CD'leri kopyalayıp bunu başkalarının da yaymalarını teşvik ediyorum." Eyüp Arslan Sülün.
 
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik
Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü (UEKAE) bölümü bünyesinde
geliştirilen Pardus işletim sisteminin, 26 Aralık'tan bu yana 25 bin kere bilgisayarlara indirildiği kaydedildi.
Pardus projesinin Web sayfaları da
142 bin kere ziyaret edildi. Dağıtımının
Web üzerinden sunulmaya başlamasından bu yana
yaklaşık 1 aylık bir süre geçen sistemin, bu süre içinde, arama motorlarında 12 bin kere arandığı, ayrıca, projenin http://liste.uludag.org.tr adresinden ulaşılan
e-posta listelerine ve [email protected] adresine son bir aylık dönemde yaklaşık 3 bin adet e-posta gönderildiği bildirildi.
 
Lisanslı yabancı işletim sistemimin yanına Türk işletim sistemimi kurdum , açılışı ister pencereli işletim sistemi ile ister pardus (Anadolu kaplanının diğer adı) ile yapıyorum genelde internet ve ofis programlarının kullanımını pardus ile yapıyorum, internette güvenle gezmek, virüs programı kullanmamak, korsanların pc mi sızma tehlikeleri ile asgari derecede karşılaşma çok hoş, bir de pardusun ofis programı olan open office programı gerçekten çok büyüleyici alışılagelen ofis programından hemen hiç farkı yok ayrıca dosyaları ister open office formatında ister diğer ofis programlarının formatında kaydedebiliyorsunuz. Pencereli işletim sistemini artık sadece fifa managerlik oynarken kullanıyorum, bir diğer önemli nokta pc yi kullanırken artık birisi sürekli hatayı gönder / gönderme diye sormuyor. Eğer use cd lerim pardusla çalışırsa pencereli programa sanırım artık gerek kalmayacak.
Eğer bilgisayarınız yukarıdaki mesajlarda yazdığım özelliklere yakın ise ve harddiskinizde birden fazla bölüm varsa muhakkak bir tanesine pardusu kurun unutmayalım bu bir Türk işletim sistemi boş vakitlerimizde öğrenip geliştirebiliriz mali yönünden bahsetmeye sanırım gerek yok, ödediğiniz onlarca ek yazılım, şu ana kadar piyasada gördüğüm en eksik nokta linux için yapılmış bir muhasebe programı olmaması eğer varsa da ben bilmiyorum ama muhakkak bu konu üzerine eğileceklerdir ve bu eksik de giderildiğinde çok büyük bir adım atılmış olacağı inancındayım, bir ek hatırlatma daha yapayım, pardus ta pencereli işletim sistemindeki gibi şu dosyayı açmak için şu programı yükle , şunu açmak için bunu yükle diye bir dert yok:)))
Lütfen biraz ilgi, zaten zor üretiyoruz
 
Pardusu cd ye kaydettim ancak bir türlü açılmadı.Acaba nerede hata yapıyorum. Kaydederken mi hatalı kaydediyorum cd ye? Ayrıca bilgisayarın bios ayarlarında cd den başlatma ayarını yaparsak ki (nasıl yapıldığınıda henüz bilmiyorum) cd yi çalıştırabilirmiyim? Ayrıca Pardus'un kurulan CD sinin ne zaman çıkacağını biliyormusunuz?
 
http://www.pardus-linux.org/ incelenmenizde yarar var.(forum kısmınada bakınız.)

1.çalışan cd bilgisayarınıza indiriniz.
2."MD5SUM" kontrol işlemini yapınız.
3. cd kayıt yaparken "kalıbı diske yazdır" seçeneği ile yapınız.(nero kullanıyorum)
4.bilgisayarınız çalışma şartlarını taşıyorsa çalışır ama yavaştır.
 
Sayın Ogün Güneş,
Pardus'u ve OpenOffice'in adım adım kurulumunu anlatabilir misiniz?
Hali hazır makinalarda bulunan işletim sistemlerinin üzerine kurulabilmesi,
ofis uygulamalarının üzerine mi yoksa ofis uygulamalarının kaldırılıp da mı kurulabileceği konularında da adım adım bilgi verebilir misiniz?
Bu kadar mevzuat üzerine araştırma ve iş yoğunluğu içersinde sanırım bir de ilgili sitelere girip nasıl kurulacağı ve yapılacağı hususunda, zaman darlığını siz de takdir edersiniz.
Daha yardımcı olacağınıza inanıyorum.
Selamlar...
 
sistem gereksinimleri biraz yüksek ancak bende;
centrino 1.6, 512ddr2 var diğer işletim sistemine göre daha hızlı ama düşük konfigrasyona sahip sistemlerde ağır kalıyor, son okuduğum habere göre A.B.D de linux a geçiyormuş, ayrıca büyük serverlardan tutun da güvenliğin önemli olduğu bir çok kuruluş linux a geçmiş veya hazırlıklarını bu yönde yapar durumda, ülkemizde linux uyumlu muhasebe programı var mı bilmiyorum ama yapılırsa muhasebe mesleği ile iştigal edenlerin de geçmemesi için hiç bir neden yok ayrıca, pardusun TUBİTAK tarafından desteklenmeside büyük bir artı
 
elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım,
harddiskinizde birden fazla bölüm olması
avantajımız olur açık yazalım; benim harddiskim
60 GB popüler işletim sistemi harddiskimin 20 gb lik
bölümünde kurulu sürücünün adı C: , bu c den ayrı
D ve E sürücülerim var bunlar da 30 ve 10GB büyüklüklerinde,
Pardusu kurarken popüler işletim sistemime hiç dokunmadan
10GB lik bölüme kurulumu yaptım, böylelikle aynı makinada
iki ayrı işletim sistemine sahip olmuş oldum, Bilgisayarı ilk
açtığımda karşıma parsula mı popüler işletim sistemi ile
açılayım diye bilgisayar soruyor o an ki işinize göre dilediğinizi
seçiyorsunuz ve pc açılıyor, şimdi bu noktada bazı ilginçlikler var
, parsus ile açılış yaptığınızda harddiskinizde popüler işletim
sisteminin kurulu olduğu bölümü görebilirsiniz ancak popüler
işletim sistemi ile açılış yaptığınızda pardusun kurulu olduğu
bölümü göremezsiniz bu nedenle panik yapmamakta yarar var,
ikinci nokta pardusu beğenmemeniz halinde pcden kaldırmak
biraz problemli ama çözümsüz değil sadece klasik şekillerde
yapılmıyor, diğer nokta pardus kesinlikle oyun oynamak için
uygun bir işletim sistemi değil eğer oyunlara meraklıysanız
(benim gibi) kesinlikle pardusu ikinci işletim sistemi olarak
kurun, diğer bir nokta popüler işletim sistemini kurduğunuzda
pc nizde bulunan sürücüleri tanımaz bunları size verilen cd ler
yardımı ile tanıtırsınız (son popüler işletim sistemi genelde tanıyor
ama eski sürümleri tanımaz) pardusta durum biraz farklı pardus
bir çok sürücüyü otomatik algılar tanır ancak belirli noktalarda
sizin bazı sürücülerinizi tanımayabilir bu noktada sürücünün
resmi internet sitesinden lünux uyumlu sürücüsünü indirip
yüklemeniz gerekmekte, open office e gelince popüler office
uygulamalarında bulunan hemen hemen tüm özellikler var
kullanım yerleri de aynı sadece biraz farklı adlandırılmış
hepsi bu ama klasik bir office kullanıcısı hiç zorluk çekmez ,
pardus kurulumu sırasında open office i de beraberinde
kuruyor yani işletim sistemi kurulumundan sonra bir de office
kurmak için uğraşmıyorsunuz, open office in bir de popüler
işletim sistemi ile çalışan sürümü var dilerseniz pardustan
önce en azından bir parçasını mevcut sisteminizde görebilirsiniz
tamamı bedava, bir diğer husus pardus kurulumu ile
.avi, .zip, .mp3, gibi uzantıları otomatik açan programları da
kuruyor bunlar içinde ayrıca bir program kurmanıza gerek yok,
diğer bir özellik de (benim çok beğendiğim) open office ile
belgelerinizi .pdf formatına sadece bir tıklama ile dönüştürebilirsiniz
bunlara slayt gösterisi ile yapılan sunular da dahil

şimdi gelelim pardusun teminine , pardusu ister netten
indirebiliriz ister şu sıralar piyasaa olan bilgisayar
dergilerinden birini alarak edinebiliriz (geçen ay hemen tüm
pc dergileri pardusu verdi sanırım bu ay da durum aynıdır) kurulum hakkında resimli anlatım için tıklayabilirsiniz

parsula ilgili sorulara cevap bulabileceğiniz bir başka site tıklayınız

pardusla ilgili diğer siteler için tıklayınız

pardusla ilgili ayrıntılı bilgi veren pardus dergisinin ilk sayısı için tıklayınız
 
İşletim sistemi bedava (linux-pardus-suse-vb...), office programları da bedava (open office) geriye ne kaldı sanırım muhasebe programı ona da bir çözüm bulunmuş sanırım yarın yükler denerim ancak fikir sahibi olmak isteyenler tıklayabilir. Tabi öncelikle profesyonel muhasebecilerden öte gerekli programların linsan bedellerini ödeyeme imkanı bulunmayıp öğrenme amaçlı program isteyenlere yönelik diyelim.

bir ekran görüntüsü için tıklayınız.
 
!!!

Pardus Resmi işletim sistemi olmasına rağmen kullanmakta olduğumuz bütün muhasebe proğramları hemen hemen dos-windows tabanlı, onu bırakın e-beyan proğramı bile windows destekli hazırlanmış, Benim bilgisayarımda pardus kurulu internet de çok hızlı ve güvenli onun dışında maalesef kullanamıyorum, anlayacağınız arkadaşlar tüm dünyada olduğu gibi bizim memleket de hem ABD 'ye hem de Microsoft ta bağımlı hale gelmiş.

selamlar.
 
Ben en kısa sürece turquaz muhasebe programını kurucam ekran görüntüleri ve kullanımla ilgili bilgiler vermeye devam ederim burdan ancak ben bilgi verene kadar merak edenler turquazın yukarıda verdiğim internet sitesinden forum bölümüne ulaşabilirler.
 
Kamuda Özgür Yazılım Dönemi Başlıyor
09.10.2006 10:58
Kamu kurumlarının bilgisayarlarında Microsoft'un işletim sistemleri yerine açık kaynak kodlu Linux tabanlı işletim sistemi kullanılacak.
Kamu kurumlarında özgür yazılım kullanma dönemi başlıyor. Kamu kurumlarının bilgisayarlarında Microsoft'un işletim sistemleri yerine açık kaynak kodlu Linux tabanlı işletim sistemi kullanılacak.

İlk uygulama Milli Savunma Bakanlığı tarafından yapılacak ve Türkiye'nin milli yazılımı Pardus, Askeralma Dairesi (ASAL) ve şubelerinde ana işletim sistemi olarak kullanılacak.

Pardus işletim sistemini geliştiren ekipte yer alan TÜBİTAK Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsünden (UEKAE) Doç. Dr. Erkan Tekman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2003 yılı başında başlatılan “e-dönüşüm Türkiye Projesi” ile özellikle kamu kuruluşlarının bilgi teknolojilerini daha etkin kullanmasının, bu yolla vatandaşlara daha hızlı ve daha kaliteli hizmet verilmesinin hedeflendiğini ifade etti.

Bu kapsamda geliştirilen “Kısa Dönem Eylem Planı” ve “2005 Eylem Planı” çalışmalarında bir kamu kuruluşunda açık kaynak kodlu yazılım uygulamalarına geçiş için pilot uygulama gerçekleştirilmesinin öngörüldüğünü anımsatan Tekman, işin sorumluluğunun TÜBİTAK UEKAE'ye verildiğini belirtti.

Pardus projesi koordinatörlüğünde yürütülen çalışmalar sonucunda iki rapor hazırlandığını kaydeden Tekman, kamu kurumlarının açık kaynak yazılıma geçerken dikkat etmeleri gereken noktaların belirlendiğini söyledi. Tekman, Yüksek Planlama Kurulunca onaylanan 2006-2010 Eylem Planı'nda da kamuda açık kaynak kodlu yazılım kullanımı için örnek oluşturmak üzere pilot uygulama yapılacağı maddesine yer verildiğini dile getirdi.

YILDA 15 MİLYON YTL TASSARRUF

Erkan Tekman, açık kaynak kodlu yazılımların kapalı ve sahipli yazılımlara göre birçok üstünlüğü bulunduğunu, bunların en başında “güvenlik” konusunun geldiğini vurguladı.

Açık kaynak kodlu yazılımların, geliştirilme sürecinden kullanılma aşamasına kadar on binlerce göz tarafından denetlendiğini, kötü niyetli bir programcı ya da kuruluş tarafından yerleştirilebilecek bir kod parçasının böyle bir ortamda gizlenmesinin mümkün olmadığını anlatan Tekman, ayrıca, kaynağın açık olması nedeniyle olası güvenlik açıklarının hızla yamanabildiğine dikkati çekti.

Kaynak kodunun isteğe ve gereksinime göre özgürce değiştirilip yeni amaçlara hizmet edecek şekilde uyarlanmasının da yazılıma benzersiz bir esneklik kazandırdığını ifade eden Tekman, Linux camiası tarafından üretilen işletim sisteminin, gerek lisanslama yöntemi ve gerekse bakım ve yönetim kolaylığı ile bilgisayar edinme maliyetinde önemli tasarruf sağladığını belirtti. Tekman, şöyle devam etti:

“Şu anda kamu kuruluşlarımızın özellikle masaüstü işletim sistemleri için ödemekte oldukları lisans bedelleri konusunda kesin rakamlara ulaşmak hayli zor olmakla birlikte, muhafazakar bir tahminle en az yıllık 150 milyon YTL civarında olduğunu düşünüyoruz. Masaüstü sistemlerinin hemen tümüyle web tabanlı uygulamaları çalıştırmak, internet işleri yapmak ve ofis uygulamaları için kullanıldığı düşünülürse, söz konusu işlevsel gerekliliklerin karşılanması için Pardus'un herhangi bir eksiğinin olmadığı rahatlıkla görülecektir.

Kamuda masaüstünde yüzde 10'luk Pardus kullanımının sağlayacağı yıllık tasarruf 15 milyon YTL olacaktır ki, bu Pardus projesinin yıllık bütçesinin 20 katı civarındadır. Sadece ASAL projesine bakıldığında, sunucular da dahil edilirse sağlanan tasarrufun 1-2 milyon YTL arasında olduğunu söylemek ve Pardus çözümünün bunun çok çok altında bir maliyetle gerçekleşeceğini belirtmek yeterli olacaktır.”

PİLOT UYGULAMA ASAL'DA BAŞLIYOR

Türkiye yazılım sektörünün öncelikle iç pazara üretim yaparak başarılı olacağını düşündüklerini ifade eden Tekman, yüksek katma değerli yazılımlar üretme işine yönelmek gerektiğini, açık kaynak kodlu yazılımların öğrenme eğrisinin dikliği, sahip olma maliyetlerinin düşüklüğü ve tasarımdan gelen güvenlik ve esneklik özellikleri ile bu amaç için son derece uygun araçlar olduğunu vurguladı.

Erkan Tekman, kamu kurum ve kuruluşlarında açık kaynak kodlu yazılım kullanımı hedefi kapsamında ilk ve şimdilik en önemli uygulamanın Milli savunma Bakanlığı Askeralma Dairesi ve şubelerinde başlayacağını, işletim sistemi olarak Pardus kullanılacağını söyledi.

ANA İŞLETİM SİSTEMİ PARDUS

“Milli Savunma Bakanlığı tarafından geçtiğimiz aylarda açılan ihalede kullanılacak ana işletim sistemi olarak Pardus seçildi” diyen Tekman, ihaleyle Milli Savunma Bakanlığı Bilgi sistemi Yazılımı ve Askeralma (ASAL) Bilgi Sistemi donanımının temin edileceğini belirtti.

Geçtiğimiz haftalarda entegratörlerin teklif verdiği ihalenin şu sıralarda değerlendirmesinin sürdüğünü ifade eden Tekman, şunları kaydetti:

“ASAL, Ankara'daki merkezi ve Türkiye çapında tüm daire ve şubeleri için toplam 625 adet sunucu ve 4 bin 500 adet istemci bilgisayar alacak. İhalenin donanım kısmı aynı zamanda bilgisayarların birbirleri ile irtibat kurmasını sağlayacak ağ sistemini, yazıcı ve benzeri çevre birimlerini de kapsıyor.h
microsoftlinux.jpg


ASAL sisteminde Pardus ekibi sürekli sahada olacak ve sistem kurulum ve desteği konusunda entegratör firma ve ASAL ile birlikte çalışacaktır. Bu uygulamadan elde edilen sonuçlar ASAL'ı izleyecek kamu kuruluşları ve şirketler için derlenmiş olacak.”
 
Ynt: Neden Pardus?

İlk mesajı 6 şubat 2006 da yazmışım , neredeyse 1 yıl geçmiş, pardus 2007 yi yükledim, gördüm ki pardus yazılımcıları hiç de boş durmamış (devletin lisanlı yazılımlara milyon dolar vermek yerine özgür yazılımları desteklemesi, türk yazılım sektörünün önünü açması dileğiyle)
baslik_ana2.png


EMO Ankara Şubesi 10.000 Pardus 2007 CD'si dağıtıyor

2007 yılında 30. yaşını kutlayan Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Ankara Şubesi daha önceki yıllarda Linux ve özgür yazılıma verdiği desteği Pardus 2007 için de somut olarak ortaya koyuyor.

Üyelerine ve EMO-Genç olarak nitelenen Elektrik, Elektronik, Bilgisayar ve Biyomedikal Mühendisliği bölümleri öğrencilerine ücretsiz olarak tam 10.000 adet Pardus 2007 kurulum CD'si dağıtıyor.
onbin.png

pardus-13.png


pardus-27.png

pardus-39.png

pardus-40.png
 
Ynt: Neden Pardus?

24.07.2007 e-Beyanname yakında PARDUS'ta
pardus_logo1.jpg
2007 Ağustos ayında e-Beyanname uygulamasının PARDUS işletim sistemi ile çalışan sürümü kullanıma açılacaktır.
 
Ynt: Neden Pardus?

''Milli İşletim Sistemi''
TÜBİTAK'ın geliştirdiği Pardus'un 2008 sürümü için hazırlıkların sürdüğü bildirildi.

05.11.2007 15:41
İşletim sistemini geliştiren ekibin başkanı TÜBİTAK Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsünden (UEKAE) Doç. Dr. Erkan Tekman, yaptığı açıklamada, 2003 yılı başında başlatılan ''e-dönüşüm Türkiye Projesi'' kapsamında geliştirilen Pardus'un, bilgisayar yazılımlarında dışa bağımlılığın azaltılması, kişisel ve kurumsal güvenliğin artırılmasını amaçladığını kaydetti.

Pardus'un, RTÜK'ün yayın arşivleme sistemlerinde kullanıldığını, Milli Savunma Bakanlığının Türkiye genelinde askeralma dairelerindeki 4 binden fazla bilgisayarda kullanımının ise yakında devreye gireceğini ifade eden Tekman, ''Bireysel kullanıcıların sayısı ise 50 bin civarında.

2007'nin ikinci yarısında kurumsal kullanıcı sayısını artırmaya çok çalışmadık. Beklentimiz, ASAL gibi büyük kuruluşların Pardus'u kullanmaya başlaması ve bir örnek oluşturur hale gelmesi'' dedi.

Gelecek 5-6 ayda, Pardus'la ilgili yazılım ya da hizmet sağlayan çeşitli çözüm ortaklarının ortaya çıkacağını kaydeden Tekman, şunları kaydetti:

''Şu anda çok yeni olduğu için bunların hangi konularda gerçekleşeceğini söylemek zor. Ancak, çözüm ortaklarının ortaya çıkması, projenin başından beri amaçlarımızdan biri. Pardus'la ilgili her şeyi TÜBİTAK'ın yapmasından çok, birçok kurum ve gönüllünün bilgi alışverişi içinde olması ve katkı sağlamasını istedik. Bu beklentilerimiz gerçekleşmeye başladı.''

2008 PARDUS YILI OLACAK

Tekman, 3 ayda bir güncel sürümü çıkarılan ve adını soyu tükenmiş ''Anadolu Parsı''ndan alan Pardus'un şu anda ''2007.2'' sürümünün kullanımda olduğunu, Kasım ayında ''2007.3'' sürümünü çıkaracaklarını belirterek, ''Bu sürüm, 2007.2 sürümünden beri yaptığımız güncelleştirmeleri içerecek. Ancak asıl hazırlığımızı, 2008'in ilk çeyreğinde çıkaracağımız sürüm için yürütüyoruz'' dedi.

2008 sürümüyle ilgili kampanyayı yakında başlatacaklarını ifade eden Tekman, bu sürümle hem bireysel hem de kurumsal alanda ilgi uyandıracaklarını vurguladı.

Tekman, 2008 sürümünde, Windows gibi başka bir işletim sistemine sahip kullanıcıların, çeşitli ayarlar ve özellikleri aktarabilmesi için bir ''göç aracı'' hazırladıklarını ifade ederek, şöyle devam etti;''Pardus'un kullanımının yaygınlaştırılması amacıyla diğer işletim sistemlerinden ''göç etmek'' isteyen kullanıcılar için yeni kolaylıklar sağlanacak. Yazılım geliştirme süreci devam ediyor, ismi de henüz belli olmadı. Ancak, bu aracın, yeni bir işletim sistemine geçerken birçok ayarlamayı baştan yapmak istemeyenler için çok büyük bir kolaylık sağlayacağını ve hayatlarını kolaylaştıracağını söyleyebilirim.

Söz konusu araçla, MSN'deki adres defteri, internet tarayıcıdaki sık kullanılanlar gibi çeşitli bilgi ve ayarlar, Pardus'a otomatik olarak aktarılacak. Kullanıcı Pardus'u kurduğunda, eski işletim sistemindeki duvar kağıdıyla karşılanacak, anında MSN hesaplarını kullanır hale gelecek.''

AA
 
Üst