Ynt: Neden Pardus?
Pardus projesinin en yeni teknolojiler ve en güncel yazılımlarla güçlendirilmiş yeni sürümü Pardus 2008 yayımlandı. Daha önceki tüm sürümleri gibi bir özgür yazılım olan Pardus 2008, GNU Genel Kamu Lisansı (GPL) ile özgürce dağıtılıp çoğaltılabiliyor. Pardus projesinin temel hedefleri olan kolay kurulum ve kullanım yönünde, gerek altyapı ve gerekse kullanıcı arayüzü düzeyinde önemli yeniliklere sahip olan Pardus 2008 aynı zamanda geniş donanım desteği, kararlı ve güvenilir Linux altyapısı ve tek bir CD ile gelen çok çeşitli uygulamaları ile masaüstü kullanıcılarına yepyeni bir özgürlük deneyimi yaşatmayı vaat ediyor.
Pardus 2008 ile gelen yenilikleri öğrenmek için
Sürüm Notları sayfasını inceleyebilir ya da CD görüntüsünü indirmek için
İndir sayfasına gidebilirsiniz.
Pardus 2008 ile daha özgür günler diliyoruz...
![](http://wiki.pardus-linux.org/images/a/a5/Linuxconf.png)
ISO, MD5 ve diğerleri, nedir bunlar?
ISO bir CD ya da DVD üzerinde bulunan tüm bilgilerin tıpatıp saklanabildiği, açılışta başlatma özelliklerinin (bootable) korunabildiği bir dosya sistemidir. ISO dosyalarını CD/DVD yazma programlarını kullanarak "Kalıp Yazdır" seçeneğiyle yazdırmak gerekmektedir.
Windows® platformunda popüler olan arşivleme ve sıkıştırma programları (WinRAR, 7ZIP, Winace vb.) ISO dosyasını bir arşiv olarak gösterebilirler. Bu sizi yanıltmasın, ISO dosyalarının kesinlikle AÇILMAMASI gerekmektedir.
MD5SUM ISO dosyasının bütünlüğüne dair bir bilgidir. Edindiğiniz ISO dosyasının yayınlanmış orjinal ISO ile aynı olduğundan (İnternet'ten indirirken hasar görmemiş ya da üçüncü şahıslar tarafından değiştirilmemiş) emin olmak için bu bilgiyi kaynaktaki kopya ile kontrol edebilirsiniz.
Yaygın kullanılan CD/DVD yazma programları, kalıp yazdırma seçeneklerinde md5sum hesabını kendiliğinden yapmaktadır. Pardus 2007 ve diğer ürünlerin md5sum bilgileri
indir sayfasında ve ftp klasörlerinde bulunmaktadır. Eğer CD/DVD yazma programınız bu hesabı yapmıyorsa, md5summer.exe adlı programı kullanarak ISO dosyanızın doğruluğunu kontrol edebilirsiniz.
Örnek bir kalıp yazma işlemi: Nero
Nero® 7 ve sonrası sürümlerde NeroSmart'ın YEDEKLEME başlığı altında "Kalıbı Diske Yazdır" seçeneğini görebilirsiniz (
ekran görüntüsü). Bu seçeneğe tıklandığında açılacak pencereden ISO dosyasını göstermek gerekiyor.
CD'lerin fiyatlarıyla birlikte malesef kaliteleri de gittikçe azaldığı için bu işlem sırasında biraz dikkatli olmakta yarar var. Kullanıcılarımız 16X'dan daha hızlı basılmamasını ve "Bir-Kerede-Kayit / Disk At Once" seçeneğinin kullanılmasını öneriyor. (ekran görüntüsü).
Bu işlem sorunsuzca bittiyse bilgisayarınız Pardus'tan açılmaya hazır demektir. Son bir kez adım adım
kurulum belgesine bakabilir ya da doğrudan işe koyulabilirsiniz.
Güle güle kullanın!