Neden Pardus?

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Ogün Güneş
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ynt: Neden Pardus?

Arkadaslar bilgisayarla hasir nesir biri olarak soyluyorum
tum muhasebe programlari gerekli kutuphanalerle linux altinda calistirilarbilir
Wine diye arastirirsaniz internette ne demek istedigimi anlarsiniz
sadece muhasebe olarak gormeyin tum windows programlari calistirilabiliyor ;)

Bu arada herkes turquazdan bahsediyor piyasada linux altinda calisan ucretsiz 2. bir muhasebe programi daha varmis az once internetten buldum bi goz atin isterseniz ismi muhasebeci bu da linux altinda calisiyor

Bilgilerinize

Pardus kullanan mükellef e-beyannameyi daha kolay verecek

TÜBİTAK tarafından geliştirilen yerli işletim sistemi Pardus, sağladığı kolaylıklara her geçen gün bir yenisini ekliyor.

Sistem, şimdi de internet üzerinden elektronik beyanname düzenleyenlerin işlerini kolaylaştıracak. Gelir Vergisi `nin yüzde 85`i, Kurumlar Vergisi `nin ise yüzde 99`u e-beyanname şeklinde veriliyor.

Pardus kullanıcıları için İnternet Vergi Dairesi `nde oluşturulan `PiSi Deposu`, e-beyanname düzenleme işleminin, hızlı ve kolayca yapılabilmesini sağlıyor . Yerli işletim sistemini kullanan mükellefler programın en güncel sürümünü otomatik olarak sistemlerine kolayca yükleme imkânına kavuşuyor. Bunun için özel bir `PiSi Deposu` oluşturuldu. Bu depoyu sistemlerine ekleyen Pardus kullanıcıları, her seferinde İnternet Vergi Dairesi web adresine girip BDP yazılımının yeni bir sürümü çıkıp çıkmadığını araştırmak zorunda kalmıyor. Pardus kullanıcılarının hizmetten yararlanmaları için menüden `paket yönetici`sini çalıştırarak `ayarlar` bölümünden yeni depo olarak ilgili adresi girmeleri gerekiyor. Bunu bir kere yaptıktan sonra, artık Pardus işletim sistemi üzerinde daha önceden kurdukları `Beyanname Düzenleme Programı` ikonunu tıklamaları yeterli. Program otomatik olarak ilgili web sayfasındaki PiSi Deposu`na erişip, güncellemeler var ise bunları indirip kendisini otomatik güncelliyor.

Arkadaşlar, bu pardusu nereden indireceğiz? Bu başlık çok önceden açılmış ama pardus kullananlar memnun mu? Bize tavsiye ediyorlar mı?

İlk sürüme nazaran çok gelişti şu sıralar yeni sürümünün çıkması lazım veya çıkmıştır haberim yoktur onda daha da köklü değişiklikler yapacaklar diye okumuştum, kesinlikle çok iyi alternatif özgür yazılımlar.

Sitedeki sağ yukarıdaki bölüm işine yaramadı mı? Ayrıca sitede bir çok açıklama var.

Sayın dolap, dilerseniz sitedeki parduslarından birisini indirip kurabilirsiniz Ben P a r d u s - K u r u l a n -2 0 0 7 y i kullanmıştım. Ancak indireceğiniz pardus iso formatında olacaktır bunu ya normal kurulum formatına dönüştüreceksiniz yada ek yazılımlarla çalıştırmanız gerekir bu biraz canınızı sıkabilir , dilerseniz bilgisayar dergilerinden her hangi birinin ilave si olarak da verilen pardusu dergi aracılığı ile edinip daha kolay yükleyebilirsiniz. Pardusum kurulumu ve kullanmak isteyeceğiniz sürümle ilgili daha detaylı bilgilere b u a d r e s i t ı k l a y a r a k ulaşabilirsiniz.

pardus2008.png

Pardus projesinin en yeni teknolojiler ve en güncel yazılımlarla güçlendirilmiş yeni sürümü Pardus 2008 yayımlandı. Daha önceki tüm sürümleri gibi bir özgür yazılım olan Pardus 2008, GNU Genel Kamu Lisansı (GPL) ile özgürce dağıtılıp çoğaltılabiliyor. Pardus projesinin temel hedefleri olan kolay kurulum ve kullanım yönünde, gerek altyapı ve gerekse kullanıcı arayüzü düzeyinde önemli yeniliklere sahip olan Pardus 2008 aynı zamanda geniş donanım desteği, kararlı ve güvenilir Linux altyapısı ve tek bir CD ile gelen çok çeşitli uygulamaları ile masaüstü kullanıcılarına yepyeni bir özgürlük deneyimi yaşatmayı vaat ediyor.

Pardus 2008 ile gelen yenilikleri öğrenmek için Sürüm Notları sayfasını inceleyebilir ya da CD görüntüsünü indirmek için İndir sayfasına gidebilirsiniz.

Pardus 2008 ile daha özgür günler diliyoruz...

ISO, MD5 ve diğerleri, nedir bunlar?

ISO bir CD ya da DVD üzerinde bulunan tüm bilgilerin tıpatıp saklanabildiği, açılışta başlatma özelliklerinin (bootable) korunabildiği bir dosya sistemidir. ISO dosyalarını CD/DVD yazma programlarını kullanarak "Kalıp Yazdır" seçeneğiyle yazdırmak gerekmektedir.

Windows® platformunda popüler olan arşivleme ve sıkıştırma programları (WinRAR, 7ZIP, Winace vb.) ISO dosyasını bir arşiv olarak gösterebilirler. Bu sizi yanıltmasın, ISO dosyalarının kesinlikle AÇILMAMASI gerekmektedir.

MD5SUM ISO dosyasının bütünlüğüne dair bir bilgidir. Edindiğiniz ISO dosyasının yayınlanmış orjinal ISO ile aynı olduğundan (İnternet'ten indirirken hasar görmemiş ya da üçüncü şahıslar tarafından değiştirilmemiş) emin olmak için bu bilgiyi kaynaktaki kopya ile kontrol edebilirsiniz.

Yaygın kullanılan CD/DVD yazma programları, kalıp yazdırma seçeneklerinde md5sum hesabını kendiliğinden yapmaktadır. Pardus 2007 ve diğer ürünlerin md5sum bilgileri indir sayfasında ve ftp klasörlerinde bulunmaktadır. Eğer CD/DVD yazma programınız bu hesabı yapmıyorsa, md5summer.exe adlı programı kullanarak ISO dosyanızın doğruluğunu kontrol edebilirsiniz.

Örnek bir kalıp yazma işlemi: Nero

Nero® 7 ve sonrası sürümlerde NeroSmart'ın YEDEKLEME başlığı altında "Kalıbı Diske Yazdır" seçeneğini görebilirsiniz (ekran görüntüsü). Bu seçeneğe tıklandığında açılacak pencereden ISO dosyasını göstermek gerekiyor.

CD'lerin fiyatlarıyla birlikte malesef kaliteleri de gittikçe azaldığı için bu işlem sırasında biraz dikkatli olmakta yarar var. Kullanıcılarımız 16X'dan daha hızlı basılmamasını ve "Bir-Kerede-Kayit / Disk At Once" seçeneğinin kullanılmasını öneriyor. (ekran görüntüsü).

Bu işlem sorunsuzca bittiyse bilgisayarınız Pardus'tan açılmaya hazır demektir. Son bir kez adım adım kurulum belgesine bakabilir ya da doğrudan işe koyulabilirsiniz.

Güle güle kullanın!

karaman-pardus-2007-kucuk1.jpg

Ogün hocam güzel noktaya temas etmişsin,yerli malı yurdun malı herkes onu kullanmalı