Ynt: Niye 3 Yıla Çıktık
01 MAYIS 2008 tarihinde Yasa TBMM'de ilk kabul edildiğinde yazdıklarım;
Değişiklik Can Sıktı
Muhasebecilik mesleğini icra edenleri yakından ilgilendiren, meslek yasasında değişiklik yapılmasını öngören kanun 01.05.2008 tarihinde kabul edildi. Yani işçilerin bir kısmının devlet görevlileri tarafından sille tokat dövüldüğü günde; bir kısım muhasebecide bazı görevliler tarafından hiçe sayılıyor ve ne adına olduğu belli olmayan bazı değişikliklere gidiliyordu. Beni içinde bulunduğum şu günlerde daha çok staj süresinin 3 yıla çıkması ilgilendiriyor açıkcası.
Nerede Yaşıyorsunuz Siz
Değerli büyükler (yasa koyucular) nedendir bilinmez, bu ülkede yaşamıyorlarmış gibi kanun çıkarıyorlar. Bahsini ettiğim konu stajyerlik. Muhasebe mesleği ile ilgilenenler bilirler ki, mesleğe yeni başlayacak olan meslek mensubu adayları ilk önce stajyer olmak ve stajyer olmak için de staja başlama sınavı denen sınavı geçmek zorundadırlar. Çok çalışarak geçilebilecek olan bu sınavı geçenler, mezun oldukları okulun türüne göre bir meslek mensubunun yanında staj yaparlar.
Bir meslek mensubunun yanında staj yapar dedim ama zannetmeyin ki dışarıda staj yapılacak yer fazlasıyla mevcut. Sayı olarak çok olabilir ama stajyer çalıştıracak bir meslek mensubu bulmak zor. Hepsini aynı kefeye koyamayacağımız hali hazırdaki bazı meslek mensupları stajyerleri ya karın tokluğuna çalıştırmakta, ya staj süresince sigortalı gösterilmesi mecburi olduğundan bu SSK ücretini stajyerlerden talep etmekte ya da stajyerler daha mesleğe girmeden işin üçkağıtına itilmekte ve gerçekten çalışmadığı bir yerde stajyer gibi görünmektedirler. Sonuç itibariyle çoğunluğun çile çektiği şu an için 2 yıl olan bu dönem bir şekilde atlatılmakta.
Ne Yani Hep Mi Çile?
Peki bu 2 yıllık dönemde sadece çile mi çekiliyor. Adı üstünde stajyerlik. Bir şeylerin öğrenilmesi gereken bir süre olmalı bu 2 yıl. Ama yine üzülerek söylüyorum ki öyle olmuyor. Yine genelleme yapmadan söylemem gerekecek galiba.

) Çünkü herkesi aynı kefeye koymak olmaz. Çile çekmeyen ve bilgisine bilgi katanlarında varlığı esgeçilmemeli. Ama benim derdim bence çoğunluğu oluşturan ve çile çeken grup.
İleride bu mesleğin birer parçası olacak stajyerlerin yanında çalıştıkları meslek mensupları yada mesleğin gelişimini sağlamak esas görevi olan TESMER bu 2 yıl boyunca stajyerlere nasıl eğitim veriyorlar acaba. Kendi fikrimi söylüyorum ne meslek mensuplarının ne de TESMER'in umrunda bile değil stajyerler. Hepsini aynı kefeye koyamayacağımız meslek mensuplarının bir kısmı kendi gelişimlerini "unumu eledim eleğimi astım" mantığıyla hiç ilerletmediklerinden böyle zihniyetteki kişilerin stajyerlere de bir faydası olmayacağını düşünüyorum. Şartların etkilediği ve bu yüzden müşterilerinin zararlı (devlete, sana, bana, herkese) isteklerini bile fütursuzca yerine getirenler kime ne öğretebilirler ki?
Gelelim TESMER'e. Temel eğitim ve staj merkezi stajyerlere staj süreleri boyunca uzaktan eğitim adı altında cd'ler göndermekte ve bu cd'lerin stajyerlerin mesleki gelişimine bir şeyler katacağını düşünmektedirler. Bana göre ise TESMER'in cd göndermekteki esas düşüncesi tamamen para kazanmak. Cd'lerin çalışma şeklini bilenler niçin böyle dediğimi daha iyi anlayacaklardır. Kardeşim cd göndereceğine katılımı zorunlu eğitimler versene. Yerin mi yok, kirala. Paran mı yok, inanmam. Bizim verdiklerimiz nereye gidiyor.
Kalite Mi? Güldürmeyin 
Şimdi de kalkmış fiziksel olarak burada görünen ama ruhen başka diyarlarda olan kanun yapıcılar bu çile dolu ve içi boş geçen 2 yıllık staj süresini 3 yıla çıkarıyorlar. Amaç ne imiş kaliteyi artıkmak. Bıraksanıza yahu ne kalitesi; stajyerler bu 3 sene boyunca yine yukarıda saydığım şartlarda ve yine yukarıda saydığım meslek mensuplarının yanında çalışmayacaklar mı? Yine TESMER sadece Cd göndermeyecek mi? Ee değişen ne var? Madem böyle, kalite nasıl yükselecek? Siz şuna açık açık yeter bu kadar muhasebeci artık yenileri istemiyoruz desenize. Hem bizde bazı şeyleri daha iyi anlamış oluruz.
Kaliteyi artırmak için tamam mesleğe yeni girecekleri iyi süzün ve iyi bir eğitimden geçirdikten sonra alın ama lütfen hali hazırdaki meslek mensuplarını da biraz denetleyin. İnanın hali hazırdaki meslek mensuplarını sürekli hazır tutmak kaliteyi daha çok artıracaktır. Katılımı zorunlu kendini yenileme, mesleki gelişim seminerleri vs. aktiviteler olsa fena mı olur? Ama yook kanun yapıcılar öyle yapar mı hiç? Bu staj şartlarının ağırlaştırılması gibi rezil bir maddenin yanına birde serbest muhasebecilerin tek bir sınavla mali müşavir olabilmelerini getirmişlerki, kanun bazıları için tadından yinmez olmuş.
Karşı mıyım? Evet karşıyım. Ama serbest muhasebecilerin, mali müşavir olmalarına değil; staj süresinin 3 yıla çıkartılmasını kaliteyi artırmak olan yorumlayanların, kalitesizliği artıracak böyle bir karara imza attıkları için karşıyım.
TRİNK MALİ MÜŞAVİR
Askere Er olarak gittim. Muhasebeci olmamdan dolayı yazıcı oldum ve S4 yazıhanesinde çalışmaya başladım. Askerliğim devam ederken, kadrolardaki yetersizlikten onbaşı sınavı olacağı söylendi. Sınav sorularını hazırlayan hemen yanımdaki yazıhanede çalışan ve benimde tertibim olan S3 yazıcısı idi. Bana soruları verdi, bende soruları arkadaşlarımla paylaştım. Nitekim sınav sonucunda artık bende bir onbaşı idim. Yanlız onbaşı rütbemi taktıktan sonra arkadaşlarım benimle "TRİNK ONBAŞI" diye alay etmeye başladılar. Yani yazı tura onbaşı, piyangodan çıkmış rütbe gibi yakıştırmalar yapıyorlardı. Açıkcası pişman olmuştum onbaşı olduğuma.
Şimdi serbest muhasebecilerde bir sınava tabi tutulacak. Evet bu sınav belki zor bir sınav olacak ve hakedenler bu sınavı geçecek ve mali müşavir ünvanı alabilecek. Ama mali müşavir ünvanını aldıktan sonra acaba insanların kafalarındaki "nasılsa bu sınav uyduruktu herkesi mali müşavir yaptılar" düşüncesini ortadan kaldırabilecekler mi? Bu yazıyı okuyanlar buradan esinlenip sınavla mali müşavir olanlara "TRİNK MALİ MÜŞAVİR" derse kimse şaşırmasın ve kimse de kızmasın.