Niye 3 Yıla Çıktık

Ynt: Niye 3 Yıla Çıktık

Bu konu çok saçma ,
Tartışanlar neyi paylaşamıyorlar anlamıyorum.Mali Müşavirlik sınavına açıköğretim mezununun girme hakkı var mı var Bunun haricinde gerisi kimseyi ilgilendirmezÖrgün mezunu içinde de açıköğretim mezunu içinde de mesleği bilmeyenler olabilir
Sonuçta ; çaba gösterip ruhsatını alan biri eksikliklerini bilip onları gidermeye çalışır Başkalarının ne dediğiyle uğraşmaz Kendi yoluna bakar?
 
Ynt: Niye 3 Yıla Çıktık

Bundan sonra açıköğretimli olduğunu unutursun Okulunu soranlara ,İstanbul ticaret üniversitesi mezunuyum ,dersin
Onda da bir sorun olacak şimdi ; vakıf üniversitesi olunca bu defada baba parasıyla okumuş diye küçümseyecekler?
Kime neyse ama işte söylüyor insanlar. Bursludur kesin ama dimi?
Bari, yüksek lisansını küçümsediğin odtü ya da boğaziçinde yapsaydın Ama haklısın ilk 5000 de değiller .Ben olsam bende yapmam.Oxford da da yapabilirdin. O da ilk 10 da değil dersin ama İstanbul ticaret öyle mi ?dünyada ilk 5 de sanırım dimi?


örgün üniversiteleri o kadar küçümsedin bende açıköğretim de uzaktan eğitimle yüksek lisans yaparsın diye düşünmüştüm hayalkırıklığı oldu biraz tabi oysa açıköğretim uzaktan yüksek lisans için kadar da ilan veriyor örgün de yüksek lisans yapmaya ne gerek var ki ?Artık doktoranı açıköğretim uzaktan eğitimle yaparsın ?.



Tez danışmanın Masum Türker mi? O zaman yeni bir tez danışmanı atanacak bundan sonra onu okulda bulabileceğini pek sanmam . Siyasi kariyeri ,yüksek lisans öğrencilerinin tezlerinden daha önemli?
sn masum türker bayan smmm sayısını erkek smmm le eşitlemek istiyor .Bu en az 30.000 bayan smmm daha demek
Bayanların çok da smmm olmaması lazım aslında Ne gerek var ki bayan smmm ye

-Lütfen olayı kişiselleştirmeyin. Sizde SMMM iseniz burada ne işiniz var?-

Sanırım buraya yazmak için sizden izin almam gerekmiyor değil mi?
Kişiselleştirmiyorum bu ,benim fikrim açıköğretim mezunları staja başlama sınavına alınmamalı böyle bir fikre sahip olup bunu savunmanın bir düşünce özgürlüğü olduğunun farkındasınız değil mi? Düşüncelere de engel olmak isteyen biri katsayı engelinden dert yanarsa ne kadar tutarlı olur?

Sadece ticaret liseleri smmm olmalı size göre ayrıca örgün iktisat ve işletme mezunu smmm olmamalı Bu da bir düşünce..

Türmob kampüs inşaatını bitirip üniversitesini kurduğunda zaten smmm ihtiyacının çoğunluğunu kendi üniversiteden sağlar Tercih edilirse neden olmasınr

Laf yetiştirmek için hukuk sınavına çalışamadım senin yüzünden hukuk sınavından kaldım deme sakın??


Sınav da başarılar..
 
Ynt: Niye 3 Yıla Çıktık

Staja başlatma sınavı adil bir sınavdır. En iyi %10 alınıyor. (matematik, Türkçe, Tarih, İktisat, Maliye vs her konu var)
 
Ynt: Niye 3 Yıla Çıktık

Elbette bazı meslekler iyi bir üniversiteyi ve lisans eğitimini gerektiriyorsa bazılar da ki bence bizim mesleğimiz de buna dahil teorik + PRATİĞİ mecbur kılıyor. Benim en çok keşke dediğim noktalardan biri bu mesleğe en başından başlayamamış olmak . Bana göre tabi. Bir işletme bitirip yılda tek ders muhasebe görüp mezun olunca ne yapsam da hayatımı kurtarsam deyip değil de, çok sevdiğim mesleğime en başından başlamak isterdim. Elbette ticaret okuyanda işin mutfağında yetişende mutlaka ve mutlaka üniversite bitirmeli o ayrı konu. Üniversite ortamı farklıdır yaşanması gereken bir konudur. İnsana çok artı katar. Ama bu meslek tecrübe tecrübe ve illa ki tecrübe istiyor. Senelerini isteyerek feda etmeni gerektiriyor.

Zaten belgeyi herkes değil hakeden alıyor. Hadi aldı diyelim yine hakeden emeğinin karşılığını alıyor ve iyi yerlere geliyor inanın. Kendinizi geliştirin ve mesleğinizi sevin yeter. Farkınız zaten kendiliğinden ortaya çıkacak.
 
Ynt: Niye 3 Yıla Çıktık

Sicil numaramı yazayım da bir oda kayıt sureti al, o zaman kim olup olmadığımı anlarsın, düzeysiz yazılara yanıt veremeyecek kadar da meşgulüm...
 
Ynt: Niye 3 Yıla Çıktık

Yazıları okudum ve şu tespitleri yapmak istiyorum.
Polemik yaratmak istemiyorum, herkesi de seviyorum ;D
1. Aof kalitesiz eğitim vermiyor. Eğitim yeterli derecede kaliteli. Staj başlatma sınavını aof öğrendiğim bilgiler ile çalışmadan bir çok arkadaşım gibi ilk seferde geçtim. Yeterlilik sınavında da Maliyet, finansal muhasebe, finansal tablolar analizi derslerini aof kitaplarından çalıştım ve ilk seferde geçtim. Dersler gayet yeterli, eğitici ve öğretici. Çok zor denilen kasım 08 sınavının maliyet ve finansal muhasebe derslerinin sorularını da geçmeye yetecek derecede doğru olarak çözdüm. Bu örnekleri eğitimin sanıldığı gibi kalitesiz olmadığını belirtmek için verdim. Ama bitirmek kolay çünkü sınavlar test usulü. Eğitimin kalitesi ise yeterlilik sınavını geçmeye yetecek derecede...
2. 3 yıl lise + 4 yıl aof okuyup muhasebeci olarak çalışmış bir insana sen smmm olma demek çok saçma ve haksızlık. Karşılığında, ben 7 senedir muhasebe ile uğraşıyorum sen üniversitede haftada kaç saat muhasebe gördün diye sorarlar sonra.
3. Stajın 3 yıl olması smmm olmak isteyen aof mezunlarının işine gelir. Çünkü bu kişiler okudukları süre içinde çalışıyorlar ve staj süresince 2 yıl değil 3 yıl daha çalışmaya devam edecekler, kurulu düzenleri devam edecek... Diğer arkadaşlar için ise aynı şeyleri söyleyemeyiz heralde...
4. Statünüz nedeniyle kimseye yukarıdan bakmayın. Ne demiş Marx "de te fabula narratur"...
 
Ynt: Niye 3 Yıla Çıktık

sm lere beleşden ruhsat dağıtınca sayıyı aza indirgemek için 3 yıla çıkarmışlardır.olan 4 yıllık fakülte mezunlarına oluyor.ona yanıyorum.
 
Ynt: Niye 3 Yıla Çıktık

çöltilkisi polemik yaratmak istemiyorum.çünkü bu konu çok tartışıldı.ama bence çok talihsiz bir açıklama.saygılar.
 
Ynt: Niye 3 Yıla Çıktık

01 MAYIS 2008 tarihinde Yasa TBMM'de ilk kabul edildiğinde yazdıklarım;

Değişiklik Can Sıktı
Muhasebecilik mesleğini icra edenleri yakından ilgilendiren, meslek yasasında değişiklik yapılmasını öngören kanun 01.05.2008 tarihinde kabul edildi. Yani işçilerin bir kısmının devlet görevlileri tarafından sille tokat dövüldüğü günde; bir kısım muhasebecide bazı görevliler tarafından hiçe sayılıyor ve ne adına olduğu belli olmayan bazı değişikliklere gidiliyordu. Beni içinde bulunduğum şu günlerde daha çok staj süresinin 3 yıla çıkması ilgilendiriyor açıkcası.

Nerede Yaşıyorsunuz Siz
Değerli büyükler (yasa koyucular) nedendir bilinmez, bu ülkede yaşamıyorlarmış gibi kanun çıkarıyorlar. Bahsini ettiğim konu stajyerlik. Muhasebe mesleği ile ilgilenenler bilirler ki, mesleğe yeni başlayacak olan meslek mensubu adayları ilk önce stajyer olmak ve stajyer olmak için de staja başlama sınavı denen sınavı geçmek zorundadırlar. Çok çalışarak geçilebilecek olan bu sınavı geçenler, mezun oldukları okulun türüne göre bir meslek mensubunun yanında staj yaparlar.

Bir meslek mensubunun yanında staj yapar dedim ama zannetmeyin ki dışarıda staj yapılacak yer fazlasıyla mevcut. Sayı olarak çok olabilir ama stajyer çalıştıracak bir meslek mensubu bulmak zor. Hepsini aynı kefeye koyamayacağımız hali hazırdaki bazı meslek mensupları stajyerleri ya karın tokluğuna çalıştırmakta, ya staj süresince sigortalı gösterilmesi mecburi olduğundan bu SSK ücretini stajyerlerden talep etmekte ya da stajyerler daha mesleğe girmeden işin üçkağıtına itilmekte ve gerçekten çalışmadığı bir yerde stajyer gibi görünmektedirler. Sonuç itibariyle çoğunluğun çile çektiği şu an için 2 yıl olan bu dönem bir şekilde atlatılmakta.


Ne Yani Hep Mi Çile?
Peki bu 2 yıllık dönemde sadece çile mi çekiliyor. Adı üstünde stajyerlik. Bir şeylerin öğrenilmesi gereken bir süre olmalı bu 2 yıl. Ama yine üzülerek söylüyorum ki öyle olmuyor. Yine genelleme yapmadan söylemem gerekecek galiba. :)) Çünkü herkesi aynı kefeye koymak olmaz. Çile çekmeyen ve bilgisine bilgi katanlarında varlığı esgeçilmemeli. Ama benim derdim bence çoğunluğu oluşturan ve çile çeken grup.

İleride bu mesleğin birer parçası olacak stajyerlerin yanında çalıştıkları meslek mensupları yada mesleğin gelişimini sağlamak esas görevi olan TESMER bu 2 yıl boyunca stajyerlere nasıl eğitim veriyorlar acaba. Kendi fikrimi söylüyorum ne meslek mensuplarının ne de TESMER'in umrunda bile değil stajyerler. Hepsini aynı kefeye koyamayacağımız meslek mensuplarının bir kısmı kendi gelişimlerini "unumu eledim eleğimi astım" mantığıyla hiç ilerletmediklerinden böyle zihniyetteki kişilerin stajyerlere de bir faydası olmayacağını düşünüyorum. Şartların etkilediği ve bu yüzden müşterilerinin zararlı (devlete, sana, bana, herkese) isteklerini bile fütursuzca yerine getirenler kime ne öğretebilirler ki?

Gelelim TESMER'e. Temel eğitim ve staj merkezi stajyerlere staj süreleri boyunca uzaktan eğitim adı altında cd'ler göndermekte ve bu cd'lerin stajyerlerin mesleki gelişimine bir şeyler katacağını düşünmektedirler. Bana göre ise TESMER'in cd göndermekteki esas düşüncesi tamamen para kazanmak. Cd'lerin çalışma şeklini bilenler niçin böyle dediğimi daha iyi anlayacaklardır. Kardeşim cd göndereceğine katılımı zorunlu eğitimler versene. Yerin mi yok, kirala. Paran mı yok, inanmam. Bizim verdiklerimiz nereye gidiyor.

Kalite Mi? Güldürmeyin :)
Şimdi de kalkmış fiziksel olarak burada görünen ama ruhen başka diyarlarda olan kanun yapıcılar bu çile dolu ve içi boş geçen 2 yıllık staj süresini 3 yıla çıkarıyorlar. Amaç ne imiş kaliteyi artıkmak. Bıraksanıza yahu ne kalitesi; stajyerler bu 3 sene boyunca yine yukarıda saydığım şartlarda ve yine yukarıda saydığım meslek mensuplarının yanında çalışmayacaklar mı? Yine TESMER sadece Cd göndermeyecek mi? Ee değişen ne var? Madem böyle, kalite nasıl yükselecek? Siz şuna açık açık yeter bu kadar muhasebeci artık yenileri istemiyoruz desenize. Hem bizde bazı şeyleri daha iyi anlamış oluruz.

Kaliteyi artırmak için tamam mesleğe yeni girecekleri iyi süzün ve iyi bir eğitimden geçirdikten sonra alın ama lütfen hali hazırdaki meslek mensuplarını da biraz denetleyin. İnanın hali hazırdaki meslek mensuplarını sürekli hazır tutmak kaliteyi daha çok artıracaktır. Katılımı zorunlu kendini yenileme, mesleki gelişim seminerleri vs. aktiviteler olsa fena mı olur? Ama yook kanun yapıcılar öyle yapar mı hiç? Bu staj şartlarının ağırlaştırılması gibi rezil bir maddenin yanına birde serbest muhasebecilerin tek bir sınavla mali müşavir olabilmelerini getirmişlerki, kanun bazıları için tadından yinmez olmuş.

Karşı mıyım? Evet karşıyım. Ama serbest muhasebecilerin, mali müşavir olmalarına değil; staj süresinin 3 yıla çıkartılmasını kaliteyi artırmak olan yorumlayanların, kalitesizliği artıracak böyle bir karara imza attıkları için karşıyım.

TRİNK MALİ MÜŞAVİR
Askere Er olarak gittim. Muhasebeci olmamdan dolayı yazıcı oldum ve S4 yazıhanesinde çalışmaya başladım. Askerliğim devam ederken, kadrolardaki yetersizlikten onbaşı sınavı olacağı söylendi. Sınav sorularını hazırlayan hemen yanımdaki yazıhanede çalışan ve benimde tertibim olan S3 yazıcısı idi. Bana soruları verdi, bende soruları arkadaşlarımla paylaştım. Nitekim sınav sonucunda artık bende bir onbaşı idim. Yanlız onbaşı rütbemi taktıktan sonra arkadaşlarım benimle "TRİNK ONBAŞI" diye alay etmeye başladılar. Yani yazı tura onbaşı, piyangodan çıkmış rütbe gibi yakıştırmalar yapıyorlardı. Açıkcası pişman olmuştum onbaşı olduğuma.

Şimdi serbest muhasebecilerde bir sınava tabi tutulacak. Evet bu sınav belki zor bir sınav olacak ve hakedenler bu sınavı geçecek ve mali müşavir ünvanı alabilecek. Ama mali müşavir ünvanını aldıktan sonra acaba insanların kafalarındaki "nasılsa bu sınav uyduruktu herkesi mali müşavir yaptılar" düşüncesini ortadan kaldırabilecekler mi? Bu yazıyı okuyanlar buradan esinlenip sınavla mali müşavir olanlara "TRİNK MALİ MÜŞAVİR" derse kimse şaşırmasın ve kimse de kızmasın.
 
Ynt: Niye 3 Yıla Çıktık

29 Temmuz 2008

1989 yılında mesleği üçe bölerek hazırlanmış olan kanun düzeltilirken elbette bazıları bu durumdan hoşnut olmayacak ve bazıları da bu durumdan zarar görecek. Ama bence zarar görenler stajyerler olmamalıydı. Çünkü stajyerler bu mesleğin geleceği, onları bilinçlendirip mesleği gerçek seviyesine ulaştırabilecek bilgili, saygılı, görgülü meslek mensupları yetiştirmeli bu sistem, şimdi ki gibi 1989 yılında sınavsız belge alanlara kırgın ve birtek sınavla mali müşavir olacaklara kızgın insanlar yetiştirmemeli. Birde içinde bulundukları zor durumları düşününce bu süreç daha çekilmez hale gelecektir.

Ne yapılabilir sorusunun cevabı;

-Stajyerlik bu şartlarla kesinlikle 3 yıla çıkartılmamalıdır.
-Muhasebe fakülteleri açılmalıdır. Başka bölümlerden girişler engellenmelidir.
-Stajyerlere katılımı zorunlu katileli eğitim verilmelidir.
-Hali hazırdaki meslek mensuplarına zorunlu kendini yenileme eğitimleri verilmelidir.

... (daha çoğaltılabilir)

Yapılan bu yanlış uygulama, bir daha tekrarlanmamak üzere ancak yukarıdakiler yapılırsa makul seviyede kabul edilebilir olur. Ancak insanların akıllarına kazınan o intibayı yine de silemeyecektir. Eeee bunu da, ellerini ovuşturarak kanunun çıkmasını bekleyenler sineye çekecektirler artık.
 
Ynt: Niye 3 Yıla Çıktık

29 Temmuz 2008

İleride olursa şaşılmaması gereken kanun metni


"Muhasebecilik mesleğini icra edebilecekler;

Muhasebecilik mesleği demokratik bir ülkede, monarşik düzenin egemen olduğu tek meslektir ve bu mesleği icra edebilecekler sadece soylu SMMM'lerin soylu evlatları olacaktır. Bunun dışında ecdadından herhangi biri soylu bir SMMM olmayanlar bu mesleği icra edemeyeceklerdir. Bırakın icra etmeyi bu mesleği yapmalarının akıllarından geçirilmesi bile yasaktır. Yani muhasebecilik mesleği babadan oğula geçer."

==============================================================================

Yazdıklarım tamamen sisteme yapılan eleştirilerdir. Yazdıklarımdan özellikle de "trink" sözcüğünden rahatsız olan meslektaşlardan şimdiden özür dilerim. Fakat burada kesinlikle değerli büyüklerimizi aşağılama vs. hiçbirisi yoktur. Serbest Muhasebecileri aşağılamak haddim değildir. Nasıl ki Mali Müşavirler arasında işini layıkıyla yapanlar varsa Serbest Muhasebeciler arasında da işini layıkıyla yapanlar vardır. İşi Serbest Muhasebeci kötüdür, Mali Müşavir iyidir boyutuna getirmek çok anlamsız ve içinden çıkılmaz bir hale getirir. Ki buna gerek de yoktur ve ben bunu asla yapmam.

Bu tartışmaları bırakıp artık çözüm üretecek faaliyetlerde bulunmalıyız. Bunun yolu da bizimle aynı şeyleri düşünen arkadaşlarımızla birlikte hareket etmekten geçmektedir.

Herkese iyi çalışmalar...
 
Ynt: Niye 3 Yıla Çıktık

eline,diline,yüreğine sağlık hasanvolkan...anlayana sivirirnek saz,anlamayana davul zurna az....
 
Ynt: Niye 3 Yıla Çıktık

Bir açıköğretim karşıtı konuşmalar almış başını gidiyor. Sizlere soruyorum ticaret lisesi mezunu bir kişinin işletme iktisat maliye ve diğer fakültelere girişi engellenmiş ise normal lise mezunundan öss de daha fazla net yaptığı halde puanı kırılıyor ve örgün eğitime gidemiyorsa bu kişinin açıköğretimden başka bir çaresi varmıdır. ha bir de açıköğretim mezununu örgün eğitimde üniversite okuyacak kapasitede olmadığını zannedenler var içinizde onlarada ne diyeceğimi bilmiyorum.
 
Ynt: Niye 3 Yıla Çıktık

Prof. Dr. İbrahim Ortaş, "Meslek okulları ve üniversiteye giriş üzerine -1";

"Bütün dünyada üniversiteye geçiş yapmak için bizdeki gibi normal liseden geçmesi gerekir. Gelişmiş ülkelerde ki bazı lise modelleri;

1- Çıraklık okulları. Mezunları meslek yüksek okullarına gidebilirler.

2- Meslek Liseleri. Mezunları kendi ve yakın alanlardaki tüm mühendislik branşlarına gidebilirler

3-Teknik ve Ticaret Liseleri. Her tür mühendisliğe ve yine fark dersleri vererek ilgili fakülteye gidebilirler. 3. gruptaki meslek liseleri normal liseden daha çok ilgi çekmekte ve en iyi öğrenciler oralara gitmektedir. ;D

Sıkıntı, doğru tanımlanırsa sorunun meslek liselilerinin kendi branşlarında önlerinin açılmasıdır. Örneğin motor mezunu her tür motor mühendisliğine girebilmelidir. İmam hatipli de ilahiyat fakültelerine girebilmeli. Ama bir motor mezunu ilahiyata gidememelidir veya imam hatip mezunu da motor mühendisliğine. Çünkü temeli olmayan öğrencilerin nasıl zorlandığını biz hocalar çok iyi biliyoruz."

Sayın hocamızın belirttiği gibi temeli olmayan kişilerin üniversitede alacağı 4-5 saat muhasebe dersi ile bu iş olmaz.
Geniş anlamda iyi bir SMMM için, önce lise eğitimiyle başlanmalı. SMMM br meslektir ve meslek lise eğitimi ile başlamalıdır. Burada muhasebe mesleğinin uygulama alanı Ticaret Liseleridir. 14-15 yaşında bir insanı eğitmek ile 22-23 yaşında bir insanı eğitmek çok farklıdır. Ağaç yaşken eğilir. Türmob TML mezunlarından bu anlamda yararlanmalı.

TML mezunları alanları olan ve kurulacak "Muhasebe" fakültelerine sınavsız geçmeli. Böylece mesleğinin gereği olan dersleri iyi öğrenecek mesleğinin teorik temellerini özümseyecek ve alanın gerektirdiği becerileri kazanmış olarak "lisans" eğitimini tamamlayarak uzmanlaşacaktır. Alacağı 3 yıl staj ile pratik eksikliğini giderecek, Türmob'un SMMM odaları aracılığı ile vereceği "yüz yüze" "zorunlu eğitim" ile SMMM mesleğine hazır olarak mesleğine başlayacaktır. Yüksek lisans yaptığında ünvanı 1.derece veya yüksek olarak değişcek. Devlet (Maliye Bakanlığı) SMMM'lerin yetkisini arttırmalı ve "vergi kaçakçılığı" konusunda SMMM'lerden yararlanmalıdır. Özellikle ülkede vergi kaçağı % 144'lerde ve vergiler dolaylı vergilerden (halkın ödediği vergilerden) oluşuyorsa, bunu engellemek üzere vergi denetmenleri ve aslında vergi kaçakçılığına önlem için oluşturulan YMM müessesi yeterli değildir. İşte bu anlamda sayıları fazla (inşallah nitelikleri daha iyi olacak) SMMM'lerden Devlet yararlanmalıdır. Mesleğe kesinlikle dışarıdan girişler engelnmelidir.
 
Üst