fonradar

Nöbet Tutan Eczane

tpe

Üyelik
28 Ara 2020
Mesajlar
58
Konum
İstanbul
Merhaba arkadaşlar eczane mükellefin personel bordro hesaplama yaparken nöbet tutulan günlerde puantajı nasıl hesaplanmalı ? Saat uygulamasımı uygulanmalı ?
Örneğin: 1 gece nöbet tutan personel için hesaplama? konu hakkında bilgi verilmesini rica ediyorum.

Alıntı
 
Merhaba.
Olayı değişik yönlerden irdelemekte fayda var
1. 24 saat süreli işlerde, fiili çalışmanın tespiti ara dinlenmesinin ne kadar olduğuna bağlı. olacağından,önce bu noktanın netleşmesi gerekekir.
2. Yargının bir kararında 24 saat süreli işlerde fiili çalışmayı 14 saat olarak değerlendirdiğini hatırlıyorum, bu kararda ara dinlenmenin ne kadar kullanılmış olduğunu hatırlamıyorum
3. olayımızda örneğin ara dinlenme süresi 3,4 veya 5 yada 6 saat ise kalan süre(örnek 24-4=20 saat) fiili çalışma süresidir.
4. olayımızdaki işci bugün sabah 8 de başladı yarın sabah 8 de ayrıldı ise gün bazında değerleme yapmakta gerekir.
buna göre genel manada örnek;
a. bugün 08-24 arası ara dinlenme 3 saat ise fiili çalışma(16-3=)13 saattir.
b. yarın 00-08 arası ara dinlenme 1 saat ise fiili çalışma 7 saattir.
c. ayrıca fazla çalışma noktasıda tespit olunmalı.
 
Aslına bakarsanız burada işverenin ne şekilde ödeme yapmak istediği önemli.
Şeref beyim bahsettiği 24 saatlik görevlerde 14 saat çalışılmış olarak kabulu ile ilgili karar bir tv verici anteninde haftalık gmörevlendişrme ile 2 kişilik bir ekibin bulunduğu durumla ilgili bir karar ve temelinde belirtilen sebep birinin çalışmaya devam ettiği sürede diğerinin istirahat ettiği şeklinde. O nedenle 14 saat olarak çalışma süresini limitlemiş o kararda yargıtay.
Devamlılığı olmayan ve tek kişinin kaldığı bir eczane nöbetinde aynı kriterlerle değerlendirme yapmak çok doğru olmayacaktır bence.
Gene de;
eczane nöbet günün ertesi günü çalışan genelde izin kullanır, bu da ertesi gün için eksik çalışma demektir . O nedenle nöbet günü eğer ertesi gün çalışma olan bir güne denk geliyorsa o nöbet izni süresinin hesaplamada eksik süre olarak değerlendirilmesi gerekecektir. Ancak ertesi gün eczane için çalışma günü değilse nöbet izni çalışma olmayan güne denk geldiği için eksik çalışma da sözkonusu olmayacaktır.
O nedenle işverenin isteği önem teşkil ediyor bence. Gece nöbetine kalan çalışanı huzursuz etmek isterse, ecz. nobetinde çalışma süresini 20saat olarak kabul eden yargıtay kararına göre fazla çalışmayı buna göre hesaplayıp, izin günü eksik süresini de keserek kuş kadar bir ödeme yapmak veya çalışanı mutlu edecek şekilde ertesi günkü izin süresini ücretli izin olarak değerlendirip gece nöbet süresi içindeki fazla çalışma / gece çalışma süresinin ücretini 50% arttırılmış olarak ödemek ...
 

Benzer konular

Üst