Noter Satışı

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan fatmanur
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

fatmanur

Katkı Sunan Üye
Aktifimize kayıtlı aracı sattık noter satışına istinaden fatura düzenledik. Fatura tutarı 8.000 tl ' nin üzerinde bu bedeli nakit olarak tahsil edebilir miyiz yoksa banka havalesi gerekiyor mu ?

Ynt: noter satışı

Noter satışından kaynaklanan araç satışında böyle bir zorululuk bulunmuyor.

Ynt: noter satışı

4. TEVSİK ZORUNLULUĞU OLMAYAN ÖDEME VE TAHSİLATLAR

V.U.K. 320 Sıra Nolu Tebliği ile tevsik zorunluluğu kapsamına giren kişiler ile nihai tüketicilerin genel ve katma bütçeli idareler ile döner sermaye işletmelerine yapacakları ödeme veya tahsilat işlemlerinin banka, özel finans kurumları veya PTT Genel Müdürlüğünce düzenlenen belgelerle tevsiki zorunlu bulunmamaktadır.

Tevsik zorunluluğu kapsamına giren kişiler ile nihai tüketicilerin genel ve katma bütçeli idareler ile döner sermaye işletmelerine yapacakları ödeme veya tahsilat işlemlerine ilave olarak 27.04.2004 Tarihli ve 25445 Sayılı Resmi Gazetede Yayımlanan 332 Sıra Nolu V.U.K. Tebliği ile aşağıdaki kurum veya kuruluşlarda yapılan işlemler de tevsik zorunluluğu kapsamında bulunmamaktadır.

1- Sermaye piyasası aracı kurumlarında,
2- Yetkili döviz müesseselerinde,
3- Noterlerde,
4- Tapu İdarelerinde.

Ayrıca;

5- Genel ve katma bütçeli idareler,
6- Belediyeler ile bunların teşkil ettikleri birlikler,
7- Kanunla kurulan diğer kamu kurum ve kuruluşları,
8- Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına ait veya tabi olan veyahut bunlar tarafından kurulan ve işletilen müesseseler,
9- Döner sermayeli kuruluşlar veya bunlara ait veya tabi diğer müessesler tarafından
yapılan ihale işlemlerine ilişkin yatırılması gereken teminat tutarları,

Belirtilen limiti aşsa bile bunlara ilişkin ödeme ve tahsilatların; banka, ve özel finans kurumları veya PTT Genel Müdürlüğü aracı kılınarak yapılması zorunluluğu bulunmamaktadır

Ynt: Noter Satışı

Dinçer Bey,

Ben bu konuda biraz şüpheye düştüm.
Notere yapılan ödemeler için tevsik zorunluluğu yok. Noter huzurunda yapılan devirler için de mi yok acaba?

Teşekkür ediyorum.

sayın derelitütüncü,
şüphenizde haklısınız yukarıdaki yazıda notere yapılan ödemeler için tevsik zorunluluğunun bulunmadığı yazıyor,oysa araç satışında noterin düzenlediği sözleşmeye istinaden fatura düzenliyorsunuz faturada borçlandırılan tarafta noter değil aracı sattığınız kişidir,bu sebeple 8000 tl lik sınırı geçiyorsa banka, ve özel finans kurumları veya PTT Genel Müdürlüğü aracı kılınarak yapılması zorunluluğu bulunmaktadır.çünkü tahsilatı borçlandırdığınız kişiden yapıyorsunuz
kolay gelsin

murattini noterde yapıldı ise bankadan yatırılma zorunluluğu yok.8.000 TL sınırı geçilse bile

diyelim 15.000 tl kdv dahil araç sattım faturamı düzenledim ve bedelinide aldım.bu işlemi noterde de gerçekleştirdim.bu 15.000 TL yi bankadan geçirme zorunluluğum yok. Noter satış sözleşmesine istinaden kasaya giriş yapabilirim.

sayın cetvel ben yukarıda yazandan anladığımı yazdım,kesin cümleler kullanmışım ama aynı fikirde olduğumu söylemek istiyorum yani yazdıklarımla;sonunada ''bana göre'' ifadesini ekliyorum.
ben yukarıda yazandan noter kati satış sözleşmesine ilişkin noter masrafları için yapılan ödemelerde sınırı geçerse bankadan ödenme zorunluluğu olmadığını anlıyorum,
kolay gelsin

Konu tarihi çok eski ama, yine tereddüt edenler vardır diye hatırlatalım.

Noter huzurunda yapılan devirlerde, devir sözleşmesine, bedelin tahsil edildiği, alındığı ödendiği vs.yazmaktadır.Ayrıca Noter tarafından, ilgili taraflara konu sözlü olarakta tevdii edilir ve yine sözlü onay alınır. Bütün bunlar tevsik şartı açısından yeterlidir.