Ödenecek vergi karşılığı hesaplanması

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan dyy2002
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Katıldığım "Dönem Sonu Kayıtları" konulu seminerler zincirinde, Gelir Vergisi mükellefi olan işletmeler için dönem sonunda "Ödenecek vergi ve diğer yasal yükümlülük karşılıkları"nın hesaplanması konusunda iki farklı konuşmacı da farklı şeyler söylediler. Birisi karşılık ayırarak örnek kayıt yaptı, diğeri ise sadece Kurumlar Vergisi mükellefleri için karşılık ayrılır, Gelir Vergisi mükellefi için karşılık ayrılmaz, dedi. Üstadlardan hangisinin dediğini uygulamalı acaba?

Ynt: Ödenecek vergi karşılığı hesaplanması

Ben bilanço defterine tabi olup gelir vergisi mükellefleri içinde karşılık ayırıyorum.Sonuçta onlar içine mali tablolar düzenleniyor.mali tablo düzenlendikçe karşılık ayrılır kanaatindeyim.Saygılar.

Gelir vergisi mükelleflerinin diğer gelirleride olabildiği için ayırdığınız karşılık ile gelir vergisi beyannamesi tutmuyor. Bu nedenle ayrılmıyor. Herhangi bir başka geliri yoksa ayrılabilir ama gereği yok bencede

Aynı seminerde, geçmiş yıllar kârlarının, Gelir Vergisi mükellefi olanlar tarafından hiçbir tescile gerek duyulmadan doğrudan hesaplar arasında virman yapılarak sermayeye ilave edilebileceği de söylendi. Ben buna da şüpheyle yaklaştım. İki farklı üstadın farklı görüşlerde olması benim de kafamın karışmasına yol açtı açıkçası.

Gelir Vergisi mükellefi olanların ödenecek vergi karşılığı ayırıp ayırmaması gerektiği konusunda burada da bir fikir birliği yok sanırım.

bilanço ve gelir tablosu dip tutarlarının örtüşmesi açısından bu karşılıkların ayrılması gerektiğini düşünüyorum.Kanunda veya yorumlarda ayrılmasa da olur anlamında bir yazı okumadım.Bugüne kadar da neden karşılık ayırdın diye de soran olmadı.Başka bir bölümde bahsettiğim sorun dışında tabi..Karşılık ayırdık adamların kafası karıştı :) Bence bugüne kadar nasıl yapıyorsanız o şekilde devam edin.Sistem ve düzeninizi bozmayın.