Ödenen Emlak Vergisi 770 730 258

cetvel

Tanınmış Üye
Üyelik
5 Nis 2007
Mesajlar
1,384
Konum
İSTANBUL
İnsaat firmasiyiz. Arsa sahipleri ile yapilan sözleşme gereği belediyeye ödenen vergiler basta olmak üzere tüm giderler firmamiz tarafından karsilanmaktadir. Henuz projelendirilmemis toplamda 1 milyon m2 arazinin 2014- 2 emlak vergileri ni sözleşme gereği firmamiz ödedi. Rakam 1.000.000 TL. projelendirilmemis arazilerin emlak vergilerini 770 gyg yimi almaliyiz yoksa 730 gug hesabinami almaliyiz' yada 258 yapılmakta olan yatirimlar hesabina alarak projeler belli olduğunda 258 nolu hesaptan 730 gug hesabına alarak proje maliyetine mi atmaliyiz.
Vereceğiniz cevaplar için teşekkürler.
 
üstad teşekkürler kastettiğiniz hususu anladım. Gider yazıp yazmama konusunda özelgelerin tamamını okudum diyebilirim. Maliye bakanlığının son zamanlardaki görüşünün arsa sahiplerine adına yapılan ödemelerin giderleştirilemeyeceği yönünde. ancak GVK 40.Maddesinin 1.bendinde ticari kazancın idame ettirilmesi için yapılan giderlerin ticari kazancın tespitinde gider olarak indirilebileceği hüküm altına alınmıştır. denilmektedir.
Bu nedenle gider olarak mı ( 770 gyg) işleme alınmalı yoksa 258 yapılmakta olan yatırımlar hesabına alarak projeler belli olduğunda mı 730 nolu hesaba almalıyım sorusuna cevap arıyorum.
 
O yapılan harcamalar arsa sahiplerine ait olduğu için sizin için kayda alınmaması gereken evraklardır. En fazla arsa sahibinden alacak/verilen avans olarak kaydedebilirsiniz.
 
Sn.cetvel aslında bu gider pusulası olayıda çok mantıklı değil. ..gider pusulası kavramı ve nerelerde kullanılacağı belli iken ...
 
Niye gider yazma konusunda ısrar ediyorsunuz. Şirketin adına kayıtlı olmayan ödemeleri şirkete gider yazma konusunda?
 
1-gvk 40.madde 1.bendine istinaden. 2- VUK 3/B vergilendirmede vergiyi doğuran olay ve bu olaya ilişkin muamelelerin gerçek mahiyetinin esas olduğu, vergiyi doğuran olay ve bu olaya ilişkin muamelelerin gerçek mahiyetinin yemin hariç her türlü delille ispatlanabileceği hükme bağlanmıştır. ilgili kanun maddeleri nedeni ile gider yada maliyet yazılabilir kanaatini taşıyorum.
 
1. Madde Derki; Ticari kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için yapılan genel giderler yazar.
Aynı Kanunun aynı maddesinin 6. Bendindede şöyle yazıyor. İşletme ile ilgili olmak şartıyla; bina, arazi, gider, istihlak, damga, belediye vergileri, harçlar ve kaydiyeler gibi ayni vergi, resim ve harçlar.

Yine Vuk Aynı kanunun A bendinde.
"Vergi kanunları lafzı ve ruhu ile hüküm ifade eder. Lafzın açık olmadığı hallerde vergi kanunlarının hükümleri, konuluşundaki maksat, hükümlerin kanunun yapısındaki yeri ve diğer maddelerle olan bağlantısı gözönünde tutularak uygulanır."

Zaten Vuk'a bakmakda doğru değildir çünkü ilgili Doğrudan konuyla ilgili bir kanun var ise ona bakılır.
 
o arazide inşaat olması için bu vergilerin temizlenmesi şart , arsa sahipleri ile noter kat karşılığı vb. sözleşme de var ise , müteahhit mecbur bunları ödeyip işe başlayacak ve de gerekli izinleri ancak bunları ödenmeden alınamıyorsa ödeyecek .
 

Benzer konular

Üst