Ödenmeyen Çek

bir tanıdığım dostum nakit e sıkıştığı için benden borç para istedi bende bankadan çektim kendisine verdim oda karşılığında tarihsiz bir çek kesti ve her ay bankadan alacağım faiz kadar paramı her ay ödedi . lazım olunca beni ararsın ben müsait olursam tarih atar bankadan gider çekersin demişti. fakat her ay düzenli bir şekilde ödemeye devam etti.ana parayı bir kac sefer istedim müsait degilim dedi.sonra adam vefat etti.çek şirket çeki kendiside şirket sahibiydi.daha sonra şirket 6 ay daha bana her ay banka faizi gibi ödemeye devam etti.çünkü şirkettekiler konuyu biliyolardı ama son 3 aydır ödeme yapamadılar sorduğumda da durumlarının bozuk olduğunu 3 ay beklememi istediler. cek 3 ay daha beklersem cek sahibi ölümünün bir yılını doldurmuş olacak. acaba bu durumda cek vasfını kaybeder mi. 2. si tarihsiz olduğu için cek sadece alacağımın bir belgesi durumundaymış gibi söyleyenler var.bu çeki 3 ay beklemek istiyorum ama pişman olacak bir duruma da düşmek istemiyorum.bu durumda ne gibi bir yol takip etmeliyim.(çek eşimin adına her ay faizin de ptt yoluyla benim adıma yolladılar)çeki veren 25.06.2010 tarihinde vefat etti.yardımcı olursanız sevinir.tşkrlr

Başlık açarken büyük harf kullanmayınız.

Ynt: Ödenmeyen Çek

Şimdi sizin durumunuz karışık.
Çek vefat eden şahsa ait ise adam zaten ölmüş. Çekin üstüne sonradan tarih atmak resmi evrakta sahtecilik suçu oluşturur ağır cezalıktır.
Eğer şirket çeki ise , çeki veren yetkililerle mutabık kalınarak üzerine bir vade yazılabilir ve o vadede tahsil edilmek üzere ibraz edilir.
Ancak dava konusu olursa karşı taraf sahtecilik iddisında bulunabilir.

cekin üzeine tarih atmadık tarih kısmı halen boş cekin ait oldugu bankanın şubesine gittik durumu anlattık arkasının yazılmasını istedik , banka görevliside ceki veren banka şubesine bildirip ordan gelecek olan cevabı bize bildireceklerini bildirip cekin fotokopisini alıp ceki geri verdiler .onlardan gelecek cevabı beklemekteyiz.ceki veren kişi ceki yanımızda doldurup imzalamıştı o yüzden sahtecilik suclaması olursa yazı ve imza karşılaştırması yaptırabiliriz.zaten ceki veren kişinin eşi konuyu biliyor ihtiraz etmiyor biz zaman aşımına ugramamak için bankaya gidip arkasının yazılmasını istedikki ilerde mahkemeye içraya ve haciz e başvurabilelim istedik.zaten tarih yerine tarih atmak gibi niyetimiz yok.bu durumda ne yapabiliriz.takip etmemiz gereken yol nedir. bunu ögrenmek istiyoruz.tşkrlr

Çekin üzerine tarih atmadan bankaya tahsil için ibraz edemezsiniz ki?
Ödeme tarihi çekin temel unsurlarından biridir. Bu olmaz çek vasfı kaybolur zaten.

tarih atarsak sahtekarlıga girer atmazsak cek vasfını kaybeder bunu biliyorum ama cek sahibi vefat etmiş mirascılarıda ödemeyi 3 ay sonra yapabileceklerini söylüyolar fakat 3 ay sonunda ölen kişinin ölümü 1 yılı aşmış olacak acaba zaman aşımına mı ugratmak istiyorlar bu yüzden nasıl bir yol takip etmeliyim banka arkasına bu cek uygunsuzdur yazmalıki bende hakkımı mahkeme yoluna taşıyabileyim o hakkım elimde olmasını istiyorum. sen olsan hangi yolu takip edersin. ben bunu ögrenmek istiyorum. ceki veren kişi ceki yanımda kesti imzaladı. tarihini kendin atarsın uygun oldugumda alırsın demişti.ama bir sefer istedim uygun degilim demişti bende tamam dedim.daha sonrada vefat etti.şirket calışanları ölümünden sonrada bana aylık faiz niteliginde gönderdikleri parayı yollamaya devam ettiler, ama son 3 ay durumlarının bozuk oldugunu cek sahibinin eşiyle görüşmemi söylediler. onla konuştugumda 3 ay sonra öderiz dedi ve bir dahada aradıgımda telefonuna ulaşamadım. avukatıyla 1 sefer görüştüm ve niyetlerinin ödeme yolunda olmadıgını anladım cek tarihsiz hiç bir şey yapamazsın beklemen gerekir dedi.bende bu işi kimseyi kırmadan yasal yolla halletme cabasına girmek istiyorum. nasıl bir yol takip etmem gerektigini araştırıyorum. tşkrlr

Ben olsam. Mirasçılarından veya temsil eden avukat varsa ondan mutabık kalarak bu çeki iade eder ödeyebilecekleri tarihlere göre yeniden tek veya birden çok düzgün usule uygun hazırlanmış çek almaya çalışırım.

onu teklif ettim ama veremeyiz diyolar sadece aramızda konuştuk sana 6. ayda ödeme yapabilecez dediler.iş makinalarını kiraya vermişler ordan gelecek parayla ödeyecegiz dediler.onlara ne derece güvenebilirimki zaman aşımına ugratmayamı ugraşıyolar onuda bilmiyorum. bu konuda tedirginim.

bi tanıdıgım savcı adayı birinden yardım istedim konuyu anlattım oda tanıdıklarına sordu cekin fotokopisini onlara faksladım onların dedikleri cekin ait oldugu banka şubesine git arkasını israrla yazdır dediler ama tarih olmadıgı için bankanın hukukcuları araştırıp bilgi vereceklermiş ondan sonra bize bildireceklermiş. bankada cekin fotokopisini alıp ceki geri verdiler şu anda beklemedeyiz.bankadan gelecek cevaba göre hareket edecegiz.