fonradar

Ödenmeyen Maaş Hk

Üyelik
6 Mar 2013
Mesajlar
3
Konum
Osmaniye
Merhaba. Kasım ayının ilk haftası başladığım işyerinden Aralık ayı sonunda ayrıldım. Sebebi asgari ücretti. Anlaşmamızda asgari ücret+sigorta olarak başlayacaktım, ileriki zamanlarda maaşım artacaktı. Fakat İki ay boyunca asgari ücret ödemesi yapmadı. Ne banka hesabına yatırdı, ne de asgari ücret verdiğine dair benden imza aldı. İşe başlarken de en az 3 yıl boyunca çalışacağımı, tatilimin olacağını vs. ve asgari ücret+sigorta yapacağını bildiren 3 sayfalık bir sözleşme imzalattı. Ama dediğim gibi asgari ücret vermedi. Ancak parça parça 3-5 kuruş para verebildi Ben de iki ay çalıştıktan sonra işi bıraktım. Şu anda 615 TL alacaklıyım. Aslında daha fazla da ben ona razı oldum sırf bir daha yüzünü görmemek için. Fakat şu anda ne işyerinde kendisini bulabiliyorum, ne de telefonla ulaşabiliyorum. Aramalarıma bakmıyor. Borcunu ödeyeceğini söylediği tarih de çoktan geldi. İşten çıkmadan 15 gün önce, yani 15 Aralık'da sigortamı yaptırmış. 15 günlük sigortam var. İş mahkemesine başvursam olumlu neticeler elde edebilir miyim? Adliyede görev yapan bir tanıdık yardımcı olur diye durumu ona anlattım ama o hiç bir hak iddia edemezsin ve yaptığın bütün masraflar yanına kar kalır dedi.
 
Tavsiyem,
adliyede çalışan tanıdığınızla, selamlaşın-görüşün-sohbet edin, ama ileride başınıza gelebilecek adli olaylarda onun fikrine pek itibar etmeyin;)
Çalıştığınız döneme ait, kalan alacaklarınızı elbette talep edebilirsiniz.
SSK girişiniz yapıldıysa, sözleşmenizin bir kopyası sizde de mevcutsa, dava açabilirsiniz elbette ,
ama alacaklı olduğunuz miktar kadar harc yatırmanız gerkecektir başlangıçta.
 
İlginize teşekkür ederim. Kaçağı es kaza çarşıda yakaladım ve sorunu çözdüm. Mahkemeyle şikayetle uğraşmama gerek kalmadı. Ama 615 TL için yaşadığı rezilliğe değmedi. O kadar para için haysiyeti şerefi sözü riske atmamak gerek. Aslında çalışanlar birlik olsa hiç bir işveren işin sahtekarlığına kaçamaz. Çalışanlar paşa paşa tüm haklarını rahatlıkla alırlar. Ama bizim memleketin koyun çalışanlarında nerde o cesaret. Yularından tut istediğin yere sürükle. Sesi soluğu çıkmaz. Arada 3-5 tane sözünü esirgemeyen, hakkını aramasını bilen eleman çıkıyor o da yeterli olmuyor. Daha önceki çalıştığım yerin işvereni benle birlikte çalışanları sorgusuz sualsiz o meşhur, "çık git bi daha da gelme buraya" cümlesiyle tek tek işten çıkarmış. Arkadaşlarla karşılaştığımda, peki sen ne yaptın ne dedin, cevabın ne oldu diyorum, hiç bi şey demedim. Zaten karşılık vermeye değmez o adam diyorlar. Hatta bi tanesi de hakkını helal ederek işten ayrılmış. Yani bu derece mıymıntı, uyuz, hakkını aramaktan aciz durumda olunamaz. Akla şu soru gelebilir, işten çıkardıysa demek ki affedilemeyecek hatalarını yakalamış. Hayır! Böyle bir şey yok. Adam asgari ücret verecem diye eleman avlıyor ve yalanı ortaya çıkana kadar elemanı kullanıyor. Maaşım ne zaman asgari ücret olacak diyeni de işten çıkarıyor. Daha sonra bir başkasını işe alıp onu oyalıyor. Benim de başıma geldi. Asgari ücret + sigorta olarak anlaştık. Ama o anlaşma sadece sözde kaldı. 70 yaşında bir ayağını çukurun dibine sokmuş bu adam sözünde durmadı ve benden o yaşında duymaması gereken laflar duydu. Yazık...
 

Benzer konular

Üst