Ofisimi Kullanmadığım

Üyelik
31 Eki 2015
Mesajlar
3
Konum
istanbul
Merhabalar,

Şahıs şirketi sahibiyim ve yurt dışındaki bir şirkete program satıyorum. Yurt dışındaki şirket de şahsi banka hesabıma ödeme yapıyor. Şirkete fatura kesebilmem için şahıs şirketi kurdum, şirket kurabilmek için de bir ofis tuttum. Aradan bir yıl geçtikten sonra ofise ihtiyacım olmadığı için ve boşuna kira ödediğim için ofisi kapattım. Ancak vergi dairesine herhangi bir bildirimde bulunmadım. Önceden her 3 ayda bir kira bedeli kadar stopaj ödüyordum, bu son dönemde ödediğim kira olmadığı için stopajın da olmadığını beyan etti muhasebecim. Sizce bu yaptığımız ne kadar doğru? Bir de ofisi kapattığımı bildirmediğim için bir ceza alır mıyım?

Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim.
 
anladığım kadarıyla ofisinizi kapattığınız halde halen faaliyette bulunmaktasınız.
faaliyetiniz, işyeri açılmasını gerektirmeyecek nitelikte ise ikametgah adresinizi işyeri olarak gösterebilirsiniz.
bunun için vergi dairesine, hangi tarihte ofisinizi kapatmışsanız o tarihten itibaren ofisinizi kapattığınıza, ikametgah adresinizi belirtilen tarih itibariyle ofis olarak da kullanmaya başladığınıza dair bir dilekçe verirsiniz.
eğer ikamet etmekte olduğunuz konut size ait ise stopaj ödeme zorunluluğunuz olmaz. eğer kiracı iseniz yine kira bedelinin tamamı üzerinden vergi ödeyeceksiniz.
ayrıca adres değişikliğinin geç bildiriminden dolayı 39-tl usulsüzlük cezası (İkinci sınıf tüccarlar için) bulunmaktadır.
 
Evet ofisi kapattığım halde fatura kesmeye ve beyan işlemlerine devam etmekteyim. Eğer tek ödeyeceğim ceza 39 TL ise bişey değilmiş, evimi de hiç göstermiyim öyleyse çünkü evin kirası çok yüksek :)
 
bu ceza sadece eğer işyeri değişikliğinde bulunursanız size gelecek olan cezadır. vergi dairesi tarafından gelen cezadır.
 
teşekkürler bilgiler için. Bir sorum daha olacak, ben yurtdışında bir şirkete fatura kesiyorum ve şirket yabancı olduğu için kdvsiz fatura kesiyorum. Ayda toplamda bir adet fatura kesiyorum o da KDV'siz çıkıyor. Vergi kanununda yazana göre eğer müşteri hizmetten yurtdısında faydalanıyorsa kdv den muaftır deniyor. Ben bilgisayar programı yazıp satıyorum, müşterim bunu yurtdısında kendi işlemleri için kullanıyor. Ancak KDV konusunda doğru yapıp yapmadığımdan emin değilim. Siz ne dersiniz?
 
Eğer ofisi kapatıp işinize evden devam ediyorsanız evinizden çalıştığınızı vd bildirmelisiniz. Eğer kapattığınız ofise yoklama yapar ve sizi bulamazlar ise ki bulamazlar resen mükkellefiyetinizi kapatabilirler. Sonrasında daha çok uğraşırsınız.
 
Hizmetten faydalanma yurtdışında ise para döviz olarak hesabınıza geliyor ise kdv istisnası uygulanabilir. Verdiğiniz hizmete göre %50 kurumlar istisnası da olabilir
 

Benzer konular

Üst