ÖKC Cihaz Levhası

sofist

Katkı Sunan Üye
Üyelik
2 Eki 2006
Mesajlar
140
iyi günler bir mükellefim işyeri nakil işlemi yaptı aynı il kapsamında bir ilçeden başka bir ilçeye işyerini taşıdı iş yerinin bulunduğu ilçedeki vergi dairesi mükelleften ökc cihaz levhasını alarak sana gittin ilçede yeni levha verirler demiş vatandaş geçen ay bizim bulunduğumuz ilçeye nakil yaparak geldi ancak bu levha ile ilgili hiç böyle bir şey başıma gelmemişti bende atladım mükellefte dün gelip ökc cihazı levhasının olmadığını bana söyledi
vd ile hiç görüşmedim böyle bir şeyle de ilk kez karşılaşıyorum benim ne yapmam gerek bu durumda nasıl bir politika izlemeliyim
 
Ynt: ÖKC Cihaz Levhası

arkadaşlar bu konu hakkında yardım edebilecek birileri yok mu _?
 
Ynt: ÖKC Cihaz Levhası

arkadaşlar peki ökc cihaz levhasını vergi dairesinden zamanında almamanın cezası nedir
 
Ynt: ÖKC Cihaz Levhası

pek işinize yararmı bilmem ama, sanırım siz yazarkasayı kullanmışsınız ama levhasını almamışsınız. bu durumda
T.C.

İSTANBUL VALİLİĞİ

Defterdarlık Usul Gelir Müdürlüğü



Sayı :B.07.4.DEF.0.34.20./ VUK-1/10882 18/05/2005*3998



Konu :ÖKC levhası almadan ÖKC kullanan mükellefler adına ceza kesilip kesilmeyeceği hk.





????????????..





İlgi : Tarihsiz dilekçeniz.



Dilekçenizde, yeni açmış olduğunuz işyerinize süresinde yazarkasa izini aldığınız ve vergi levhanızı alabilmek için evraklarınızı posta yolu ile vergi dairesine gönderdiğiniz vergi dairesince adınıza ceza kesildiği belirtilerek konu hakkında görüş talep edilmektedir.



Dilekçeniz üzerine bağlı bulunduğunuz ?????.Vergi Dairesi Müdürlüğü ile yapılan yazışmalar neticesinde; 26/08/2004 tarihi itibariyle market işi ile iştigal ettiğinizin, faaliyetinize ilişkin ödeme kaydedici cihaz levhasını süresinde almadığınızın belirtildiği anlaşılmıştır.



Bilindiği üzere, Katma Değer Vergisi Mükelleflerinin Ödeme Kaydedici Cihazları Kullanmaları Mecburiyeti Hakkında 3100 sayılı Kanunun 8/2 maddesinde, ?Maliye Bakanlığınca belirlenip açıklanan usul ve esaslara uymayan?mükellefler hakkında, her bir tespit için ayrı ayrı olmak üzere, Vergi Usul Kanununa bağlı ?Usulsüzlük Cezalarına Ait Cetvelde? yer alan birinci derece usulsüzlük cezalarının beş katı uygulanır.? denilmektedir.



Anılan Kanunla ilgili yayımlanan 27 Seri Nolu Genel Tebliğin 1. bölümünde, mükelleflerin ödeme kaydedici cihazlarını ?alış faturasının düzenlendiği tarihten (fatura tarihi dahil) itibaren onbeş gün içerisinde bağlı bulundukları vergi dairesine bir dilekçeyle (alış faturası örneği cihaz sicil numarası, cihazdan alınan bir fiş örneği de dahil olmak üzere gerekli belgeleri eklemek suretiyle) bildirerek kayıt ettireceklerdir. Ayrıca mükellefler kayıt işlemi ile birlikte kullanmak üzere aldıkları her bir cihaz için ayrı ayrı olmak üzere ?ödeme kaydedici cihazlara ait levha?yı söz konusu süre içerisinde vergi dairelerinden alarak işyerlerinde devamlı surette görülebilecek bir yere asacaklardır.



Cihazın alındığı tarih itibariyle ödeme kaydedici cihazları kullanma mecburiyetinin başlamasına onbeş günden daha az bir sürenin bulunması halinde mükellefler sözkonusu onbeş günün sonunu beklemeyecekler ve mecburiyetleri başlamadan önce yukarıda açıklandığı şekilde kayıtlarını yaptırıp ödeme kaydedici cihazlara ait levhalarını alacaklardır. Diğer bir anlatımla mükellefler, ödeme kaydedici cihazlarını, alış faturasının düzenlendiği tarihten itibaren (ödeme kaydedici cihazları kullanma mecburiyetinin başlama tarihini geçmemek şartıyla) on beş gün içerisinde vergi dairesine kayıt ettirilip levhalarını alarak kullanmaya başlayacaklardır.? denilmektedir.



Diğer taraftan, 2000/1 Seri No.lu İç Genelgede, aldıkları cihazları vergi dairesine kayıt ettirip ödeme kaydedici cihazlara ait levhayı almadan ödeme kaydedici cihaz fişi düzenleyen mükelleflere (mustakar hale gelen yargı kararlarına istinaden) Vergi Usul Kanununun 353/2. maddesine göre özel usulsüzlük cezası kesilmeyeceği ancak, cihazlarını süresinde vergi dairesine kayıt ettirip ödeme kaydedici cihazlara ait levhayı almayan mükelleflere beş kat birinci derece usulsüzlük cezası kesilmesi uygulamasına devam edileceği açıklanmıştır.



Bu nedenle, aldıkları cihazları, vergi dairesine kayıt ettirmeden ve ödeme kaydedici cihazlara ait levhayı almadan kullanarak ödeme kaydedici cihaz fişi düzenleyen mükelleflere, Maliye Bakanlığı?nca belirlenip açıklanan usul ve esaslara uymamaktan dolayı, Vergi Usul Kanununa bağlı usulsüzlük cezalarına ait cetvelde yer alan birinci derece usulsüzlük cezalarının beş katı tutarında ceza kesilmesi gerekmektedir.



Bu açıklamalar uyarınca ÖKC levhası alımından önce ÖKC kullanmanız nedeniyle vergi dairenizce adınıza kesilen cezada kanuna aykırılık bulunmamaktadır.



Bilgi edinilmesini rica ederim.
 
Ynt: ÖKC Cihaz Levhası

sayın furkan6602 ilginiz ve cevabınız için teşekkür ederim


iyi çalışmalar
 

Benzer konular

Üst