fonradar

Ölen İşçinin Bildiriminin Unutulması

Üyelik
6 Ocak 2009
Mesajlar
13
Konum
İSTANBUL
Arkadaşlar merhaba

16.12.2009 tarihinde iş yerinin aracının trafik kazası yapması sonucu işçisi ölen bir mükellefimiz durumu bize bugün bildiriyor. Henüz Aralık ayı prim bildirgesini vermedik ama işçinin çıkışını SGK dan yapmak için gerekli 10 günlük süreyi de geçirdik hatta nerdeyse bir ay olmuş.

10 gün geriye dönük olacak şekilde İşten Ayrılma Bildirgesini versek daha sonra başımıza problem çıkarır mı? Ya da 16.12.2009 olarak bildirirsem ne gibi cezayi müeyyidesi olur?

Acil yardımlarınızı bekliyorum. İyi çalışmalar.
 
Ynt: Ölen İşçinin Bildiriminin Unutulması

5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin (a) bendine tabi sigortalıların, hizmet akdinin sona ermesi halinde, bu durumun, hizmet akdinin sona erdiği tarihten itibaren en geç 10 gün içinde sigortalı işten ayrılış bildirgesi ile Kuruma bildirilmesi gerekmektedir.
5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin (a) bendine tabi sigortalıların sigortalı işten ayrılış bildirgelerinin hizmet akdinin sona erdiği tarihten itibaren on gün içinde Kuruma verilmemesi halinde uygulanacak olan idari para cezalarsı ise, 5510 sayılı Kanunun 102 nci maddesinin birinci fıkrasına 5568 sayılı Kanunla eklenen (j) bendinde açıklanmıştır.
Sözkonusu bentte,
?9 uncu maddesinin birinci fıkrasının (a) bendine göre sigortalılığı sona erenlere ilişkin bildirimi?????, süresi içinde ya da Kurumca belirlenen şekle ve usule uygun olarak yapmayanlar veya Kurumca internet, elektronik veya benzeri ortamda göndermekle zorunlu tutulduğu halde anılan ortamda göndermeyenler hakkında, her bir sigortalı ??????.. için asgari ücret tutarında idari para cezası uygulanır.?
Hükmü yer almaktadır.
Kanunun bu hükmüne istinaden, 5510 sayılı Kanunun 9 uncu maddesinin birinci fıkrasının (a) bendine göre sigortalılığı sona erenlere ilişkin bildirimleri, süresi içinde ya da Kurumca belirlenen şekle ve usule uygun olarak yapmayanlar veya Kurumca internet, elektronik veya benzeri ortamda göndermekle zorunlu tutulduğu halde anılan ortamda göndermeyenler hakkında, her bir sigortalı başına, aylık asgari ücret tutarında idari para cezası uygulanacaktır.
 
Ynt: Ölen İşçinin Bildiriminin Unutulması

Teşekkür ederim. Normal yolu bu anladığım kadarıyla ama ben 10 gün öncesine dönüp bu ay içinde çıkış versem daha sonra ailesi ölüm yardımı alırken problem çıkar mı acaba?
Yani gerçek ölüm tarihi ile SGK çıkış tarihleri arasında yaklaşık 1 ay fark olması sorun olur mu bu tip bürokratik işlemlerde?
 

Benzer konular

Üst