Ön Ödemeli (Kontör Kartı) Kartlarda KDV nin Durumu

SB

Üyelik
2 Şub 2006
Mesajlar
77
Konum
İSTANBUL
Merhaba,
GSM şirketleri tarafından çıkarılarak bayilere satılan Ön ödemeli Kartlar Özel Matrah şekline tabi olduğu için perakende teslimlerinde bayiler KDV hesaplamadan tüketicilere teslimde bulunmaktalar. Peki;

1- GSM şirketlerinin bayilere KDV hesaplayarak teslim ettikleri kartların faturalarındaki KDV, bayiler tarafından İndirilecek KDV olarak mı kayda alınacak yoksa Kontör Maliyetine mi eklenecek?

2- Bayiler GSM şirketlerinden aldıkları kontörleri perakende satış dışında, Toptan olarak başka firmalara sattıklarında KDV hesaplayarak beyan edeceklermi?
İyi çalışmalar,
 
Sayın SB,
1- Önödemeli kartlar da dahil GSM kontör teslimleri özel matrah şekline tabi olup, teslime ait faturadaki KDV, kontör maliyetine eklenecektir.
2- Bayilerin yaptığı toptan satışlarda da KDV hesaplanmayacak, özel matrah şekline tabi teslim olarak beyan edilecektir.

Selamlar...

85 SERİ NO'LU KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ
Resmi Gazete No 24700
Resmi Gazete Tarihi 19/03/2002

C. ÖZEL MATRAH ŞEKLİ UYGULAMASI

Katma Değer Vergisi Kanununun 23 üncü maddesinin (f) bendi hükmünün Maliye Bakanlığı’na verdiği yetkiye dayanarak, GSM operatör şirketleri tarafından sunulan cep telefonu konuşma hizmetlerinden faydalanmak üzere çıkarılan ön ödemeli hazır kartlar da dahil olmak üzere bütün telefon kartı ve jeton satışlarının özel matrah şekline göre vergilendirilmesi uygun görülmüştür. Buna göre, perakendeci bayiler tarafından yapılan telefon kartı ve jeton satışlarına ait katma değer vergisinin bayi karına isabet eden katma değer vergisini de ihtiva edecek şekilde perakendeci bayilere telefon kartı ve jeton teslimi yapan kuruluşlar tarafından beyan edilmesi gerekmektedir.
Bu durumda bayiler belirtilen kapsamdaki telefon kartı ve jeton satışları için ayrıca vergi hesaplamayacaklardır.
Öte yandan telefon kartı ve jeton satışları dahil bütün işlemleri özel matrah şekline göre vergilendirilenlerin katma değer vergisi mükellefiyeti tesis ettirmelerine gerek bulunmamaktadır.
 
Sayın, Ahmet Akca
Öncelikle cevabınız için teşekkürler.
Cevabınızdaki şekilde düşünüp uygulamakla birlikte, birkaç yerden duyduğum farklı uygulamalardan dolayı tereddüt hasıl oldu.
85 SERİ NO'LU KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ ndeki 'perakendeci bayiler ve perakende teslimler' ibareleri Toptan satışlarda farklı mı acaba diye düşünmeye sevk etti.
İyi çalışmalar,
 
Üst