Önceki Ayların Ücret Farkları - SSK Tavan Aşımı ???

Kaan Korkmaz

Katkı Sunan Üye
Merhaba

2010 Yılı Ocak,Şubat,Mart aylarına ilişkin ücret farkları Nisan ayı bordrosunda ödenecek ve yine nisan ayı bordrosunda SGK Primleri ve Gelir Vergisi hesaplanacak.

2009 Brüt Ücreti 3.500 TL olan ve bu maaşına % 50 zam alan personeli düşünelim. Şimdi bu personelin ocak ayındaki ücreti normalde 5.250 TL oluyor. Eğer personelin maaş farkı ocak ayından itibaren ödenseydi tavana kadar olan kısım kadar primleri ve gelir vergisi artacaktı

Ancak personelin maaş farkının nisan ayında ödendiğini düşünürsek nisan ayındaki sgk matrahı; 10.500 TL (Nisan Maaşı = 5.250 , 3 Aylık Maaş Farkı = 1.750 * 3 = 5.250) oluyor. Bu durumda otomatikman geçmişe yönelik 3 ayın maaş farkı SGK primlerinin dışında kalıyor. (Nisan matrahı tavanı aştığı için). Aşan kısım sonraki aya devretse de hep tavanın üzerinde seyrettiğinden prim hesaplanamayacak bu farka.

Şimdi bu noktada işverenin düzeltme vermesi mi gerekir sizce ?

Ynt: Önceki Ayların Ücret Farkları - SSK Tavan Aşımı ???

Varsayalım Nisan ayında personelin maaşı brüt 5.250 oldu ve yine bu tarihte 5.250 de prim-ikramiye aldı.Nasıl bildirirdiniz..

hakankrl ' Alıntı:
Varsayalım Nisan ayında personelin maaşı brüt 5.250 oldu ve yine bu tarihte 5.250 de prim-ikramiye aldı.Nasıl bildirirdiniz..

SGK Primlerini tavan üzerinden GV'ni normal matrah üzerinden...

Maaş artışı sendika sözleşmesi sonucunda olmuşsa geriye dönük ek bildirge vermeniz gerekir. Yok sadece işverenin kararıyla olmuşsa artışı prim-ikramiye olarak bordroya ilave etmeniz yeterlidir.

bulent249 ' Alıntı:
Maaş artışı sendika sözleşmesi sonucunda olmuşsa geriye dönük ek bildirge vermeniz gerekir. Yok sadece işverenin kararıyla olmuşsa artışı prim-ikramiye olarak bordroya ilave etmeniz yeterlidir.

+1

Burada kanuna ters düşüyorsunuz yalnız...

5510 Sayılı kanunun 80 Maddesinde şu ifade var... Ücretler hak edildikleri aya mal edilmek suretiyle prime tâbi tutulur. Diğer ödemeler ise öncelikle ödendiği ayın kazancına dahil edilir

Burada yapılan ödeme prim veya ikramiye değil... Direkt hak edilen bir ücret... Ben bu durumda sizin aksinize geçmişe yönelik ek bildirge verilmesinin daha doğru olduğunu düşünüyorum...

hakankrl ' Alıntı:

Farkındaysanız cevabıma varsayalım diye başladım, asıl olması gereken ilgili aylara ek bildirge-bordro-buna göre muhtasar düzeltmesi işlemleridir. Ama farkı prim olarak verirseniz bunlara gerek kalmayacağını düşünüyorum..

Haklısınız ama farkı prim olarak vermek için altını iyice doldurmak gerekir.

Neye göre hangi bütçe üzerinden nasıl hesaplandığını çok sağlam şekilde tevsik etmek gerekir. Aksi durumunda bu inceleme elemanlarınca çok rahatlıkla anlaşılır.

kaan korkmaz arkadaşım sen ceza yemek için uğraşıyorsun. devam et

arkadaşlar
ssk denetiminden yeni çıktım ve 2009 yılı mart ayında ücret zammı yapmıştık ve farkları bu ayda sigortalı ek kazanç olarak gösternmek suretiyle prim ödedim. herhangi bir sorunla karşılaşmadım. zaten aynı ayda beyan etseydinizde değişen bir şey olmayacaktı. yine tavanı aşacaktınız ve her ay aşacaktı. sonuç olarak artık matrah devri olduğu için değişen birşey olmuyor.
syg..